menu
e-boekhouden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Solliciteren is eng. Vaak zweet je peentjes tijdens een sollicitatiegesprek en je concentratie is ver te zoeken! Niet voor niets is het voorbereiden op een sollicitatiegesprek enorm belangrijk.  Vooral als werkgever.

Sollicitatiegesprek voorbereidenWant hoewel mensen begrijpen dat een sollicitatiegesprek eng is voor de persoon die een baan zoekt, is een sollicitatiegesprek voor de werkgever misschien nog wel spannender. Als de match achteraf niet goed blijkt, is er niet alleen het risico dat je weer opnieuw moet beginnen maar het kan financieel en op energie-niveau ook aardig wat invloed hebben. Daarnaast wordt meestal van de werkgever verwacht dat hij het gesprek zal leiden. Hij zal de vragen stellen en zo bepalen hoe het sollicitatiegesprek verloopt. Jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek is dan ook enorm belangrijk als werkgever.

De werkgever is meestal leidend tijdens het sollicitatiegesprek.

Werkgever, weet wie je zoekt!

Een sollicitatiegesprek is enorm lastig als je niet precies weet wie je zoekt. Het klinkt zo logisch, toch blijkt dat veel nieuwe werkgevers zich wel voorbereiden op een functie maar niet precies op een persoon.

Tijdens een sollicitatiegesprek vraag je dan naar mogelijke ervaring of studies maar is het niet veel belangrijker of die persoon wel in je bedrijf past? Of je daar wel mee kunt werken? Bij een fulltime functie zie je die persoon vijf dagen per week. Dat is misschien wel meer dan je beste vrienden of je eigen partner! Bereid je dan ook niet alleen op een functie voor, maar weet ook naar wie je ongeveer op zoek bent!

Wil je personeel aannemen maar zie je op tegen de salarisadministratie? Een boekhouder doet het graag en heeft vaak ook wel een arbeidscontract of andere tips.

Je voorbereiden met de vacature

Een van de manieren om het sollicitatiegesprek gemakkelijker te maken is om vooraf zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Als je een vacature uitzet kun je al enorm veel informatie opvragen door vragen te stellen in je vacature. Vragen waarvan je verwacht dat deze al in de sollicitatiebrief worden toegelicht. Je kunt bijvoorbeeld vragen een CV mee te sturen, en vragen om in de sollicitatiebrief alvast antwoord te geven op vragen als; wat motiveert je op deze vacature te reageren, beschrijf je sterktes en zwaktes, en hoe ziet jouw ideale toekomst eruit? Zo weet je tijdens het sollicitatiegesprek al veel meer informatie over de persoon.

Je voorbereiding

Zorg dat je als gespreksleider, wat je als werkgever meestal bent, goed bent voorbereid op het sollicitatiegesprek zelf. Dat betekent dat je een rustige ruimte hebt gereserveerd waar je even kunt zitten. Dat je voorafgaand aan het gesprek niet allerlei stressvolle taken hebt waardoor je je mogelijk slechter kunt concentreren en dat je zorgt voor een kopje koffie of thee. Probeer de sfeer ontspannen te houden door je telefoon zacht te zetten, alleen noodzakelijke telefoontjes aan te nemen of indien mogelijk zelfs even je telefoon aan een collega te geven zodat jij je echt kunt focussen op het sollicitatiegesprek.

Tijdsindeling en introductie

Geef bij het begin even aan wat je precies verwacht. Wat je tijdens het gesprek zoal gaat vragen en hoelang het gesprek ongeveer zal duren. Maak het niet te lang. Niemand zit erop te wachten om een sollicitatiegesprek van meerdere uren te houden. Meestal zijn mensen toch gespannen en kost het aardig wat energie en concentratie. Ideaal is ongeveer een uur. De persoon heeft dan lang genoeg de tijd gehad om te ontspannen en zichzelf te laten zien, maar het is nog een acceptabele lengte zodat de persoon niet meteen halfdood uit het gesprek komt.

Stel jezelf en het bedrijf ook in het begin van het sollicitatiegesprek even voor. Natuurlijk weet de sollicitant wel waar hij gesolliciteerd heeft maar toch kan het helpen uit jouw mond te horen wat de onderneming precies inhoudt. Probeer ook dit vrij bondig te houden, veel informatie over het bedrijf staat waarschijnlijk al in de vacature of op de bedrijfswebsite.

Sollicitatievragen

Na het voorstellen heb je tijdens een sollicitatiegesprek genoeg tijd om elkaar een beetje te leren kennen. Wat je precies bespreekt is natuurlijk afhankelijk van de functie, persoon en de onderneming. Echte vereisten zijn er niet echt. Soms worden er in een eerste gesprek al echte knopen doorgehakt maar meestal blijven onderwerpen als salaris of arbeidsomstandigheden onbesproken in een eerste sollicitatiegesprek en worden die in een tweede of zelfs derde gesprek besproken. Wat wel besproken wordt verschilt per gesprek. Soms is een sollicitatiegesprek persoonlijk en komen de vragen vanzelf op tijdens het gesprek. Toch is het handig tijdens de voorbereiding een aantal vragen voor jezelf op te schrijven. Wat wil je minimaal weten aan het einde van het gesprek?

Welke vragen je precies stelt hangt van jou af. Er zijn veel theorieën over de beste strategie voor een sollicitatiegesprek. Sommige bedrijven drijven bewust de spanning op, vragen vooral negatieve zaken en proberen iemand zijn stressbestendigheid of politiek-correctheid al tijdens een gesprek te ontdekken. Of dat altijd zo succesvol is, is de vraag. Het sollicitatiegesprek is ook jouw eerste visitekaartje voor je nieuwe medewerker. Met een plezierig gesprek maak je de persoon eerder gemotiveerd. Toch is het zeker acceptabel om in ieder geval kritisch te zijn. Vragen naar iemand zijn slechte eigenschappen of zwaktes kunnen zeker gesteld worden, en je mag best onderzoeken in hoeverre de persoon werkelijk de vacature gelezen en begrepen heeft.

Het sollicitatiegesprek afronden

Als gespreksleider is het meestal aan jou om het gesprek af te ronden. Heb je na een uur nog lang niet alles besproken? Dan is het meestal beter toch het gesprek af te ronden en eventueel later een tweede of mogelijk zelfs een derde sollicitatiegesprek te houden. Zo houd je de energie op peil en kun je zelf de boel tussentijds nog even laten bezinken.

Het is meestal niet noodzakelijk gelijk een uitslag te laten weten. Zonder dat je gelijk te veel laat weten kun je wel best even een gevoel uitspreken hoe je het gesprek hebt ervaren. Een slot als; “ik heb een goed beeld gekregen van je sollicitatie, ik wil het graag even laten bezinken maar heb het gesprek als prettig ervaren. Is het goed als ik binnen x-dagen een reactie stuur met de uitslag tot zover?” is een prima manier om het sollicitatiegesprek af te sluiten.