e-boekhouden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Solliciteren is eng. Vaak zweet je peentjes tijdens een sollicitatiegesprek en je concentratie is ver te zoeken! Niet voor niets is het voorbereiden op een sollicitatiegesprek enorm belangrijk.  Vooral als werkgever.

Een sollicitatiegesprek voeren is spannend. Zeker voor de werkgever!

Sollicitatiegesprek voorbereidenHoewel mensen begrijpen dat een sollicitatiegesprek eng is voor de persoon die een baan zoekt, is een sollicitatiegesprek voor  werkgevers misschien nog wel spannender. Als de match achteraf niet goed blijkt, is er niet alleen het risico dat je weer opnieuw moet beginnen maar het heeft financieel en qua energie ook aardig wat invloed.

Daarnaast wordt meestal van de werkgever verwacht dat hij het gesprek zal leiden. Hij zal de vragen stellen en zo bepalen hoe het sollicitatiegesprek verloopt. Goed het sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever is daarom enorm belangrijk.

De werkgever is meestal leidend tijdens het sollicitatiegesprek.

Bedenk vooraf waar de juiste kandidaat aan moet voldoen

Een goed sollicitatiegesprek voeren als werkgever is vrijwel onmogelijk tenzij je precies weet wie je zoekt. Het klinkt zo logisch, toch blijkt dat veel nieuwe werkgevers zich voorbereiden op een functie maar niet precies op een persoon.

Tijdens het gesprek vraag je dan naar mogelijke ervaring of studies maar is het niet veel belangrijker of de kandidaat in je bedrijf past? Of je daarmee kunt werken? Bij een fulltime functie zie je diegene vijf dagen per week. Dat is misschien wel meer dan je beste vrienden of je eigen partner! Bereid je sollicitatievragen daarom niet alleen voor op de functie, maar ook op het vinden van de beste persoon!

Wil je personeel aannemen maar zie je op tegen de salarisadministratie? Een boekhouder doet het graag en heeft vaak ook wel een arbeidscontract of andere tips.

Zorg dat de sollicitant zich kan voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Een eerste voorbereiding op het sollicitatiegesprek als werkgever is een duidelijke vacature. Natuurlijk moet je de functie goed uitleggen en de juiste informatie delen om iemand enthousiast te maken. Maar hiermee kun je ook gelijk zorgen dat je zelf voldoende informatie krijgt. Wat vind jij belangrijk bij een kandidaat? Laat dit vast weten in de vacature, zodat sollicitanten zich op deze vraag voorbereiden of het antwoord zelfs al meesturen in het CV of de sollicitatiebrief.

De vacature geeft hopelijk alle informatie over de functie maar meestal willen sollicitanten wel wat meer weten dan wat jij daarin vermeldt. Die zal daarom ook proberen om buiten de vacature om informatie te vinden. Voordat je de vacature uitzet is het dus slim om de website en social media-kanalen even na te lopen. Geven die een goede uitstraling? Komt je bedrijf actief en aantrekkelijk over bij kandidaten? En geef je hiermee een goed beeld voor de vacature?

Je als gespreksleider voorbereiden op het sollicitatiegesprek zelf

Zorg dat je als gespreksleider, wat je als werkgever meestal bent, goed bent voorbereid op het sollicitatiegesprek zelf. Dat betekent dat je een rustige ruimte hebt gereserveerd waar je even kunt zitten en niet wordt afgeleid. Probeer verder voorafgaand aan het gesprek niet allerlei stressvolle taken op te pakken waardoor je je mogelijk slechter kunt concentreren. Zorg bij het begin van het gesprek voor iets te drinken.

Probeer de sfeer ontspannen te houden door je telefoon zacht te zetten, alleen noodzakelijke telefoontjes aan te nemen of indien mogelijk zelfs even je telefoon buiten het gesprek te laten zodat jij je echt kunt focussen op het sollicitatiegesprek.

Zorg voor een duidelijke tijdsindeling en introductie

sollicitatiegesprek voeren als werkgeverGeef bij het begin van het gesprek even aan wat je precies verwacht van het gesprek. Vertel wat je zoal wilt weten aan het einde en hoelang het gesprek ongeveer zal duren.

Maak het niet te lang. Niemand zit erop te wachten om een sollicitatiegesprek van meerdere uren te houden. Meestal zijn mensen toch gespannen en kost het aardig wat energie en concentratie. Ideaal is ongeveer een uur. De persoon heeft dan lang genoeg de tijd gehad om te ontspannen en zichzelf te laten zien, maar het is nog een acceptabele lengte zodat de persoon niet meteen halfdood uit het gesprek komt.

Stel jezelf en het bedrijf ook in het begin van het sollicitatiegesprek even voor. Natuurlijk weet de sollicitant wel waar hij solliciteert maar toch kan het helpen uit jouw mond te horen wat de onderneming precies inhoudt. Probeer ook dit vrij bondig te houden, veel informatie over het bedrijf staat waarschijnlijk al in de vacature of op de bedrijfswebsite.

Wil je personeel aannemen maar zie je op tegen de salarisadministratie? Een boekhouder doet het graag en heeft vaak ook wel een arbeidscontract of andere tips.

Vragen die je wel of juist niet kunt stellen als werkgever

Na het voorstellen heb je tijdens een sollicitatiegesprek genoeg tijd om elkaar een beetje te leren kennen. Dit is het moment om enkele vragen te stellen. Het is normaal dat kandidaten in het begin wat nerveus zijn, dus meestal is het handiger om zelf te openen met vragen. Maar houd er ook rekening mee dat sollicitanten meestal ook wel enkele vragen hebben. Probeer daar voldoende ruimte voor te vinden tijdens het gesprek.

Geef de sollicitant ook ruimte om vragen te stellen.

Wat goede vragen zijn is sterk afhankelijk van de functie, persoon en de onderneming. Veel werkgevers kiezen voor open vragen en zijn in het eerste gesprek benieuwd waarom iemand interesse heeft in de functie, waarom het bedrijf aanspreekt of informeren of de dagelijkse werkzaamheden aansluiten. Als dat niet bij jou past kun je het ook op een andere manier aanpakken. Toch is een baan een grote stap en het geeft dus niet als het gesprek iets formeler verloopt dan dat wat gebruikelijk is op de werkvloer.

Stel geen directe sollicitatievragen over het privéleven

Iemand ondervragen over zijn privésituatieIn een sollicitatiegesprek mag je best iemand een beetje leren kennen, maar er zijn dingen die je beter niet kunt vragen. Of iemand zwanger is, welk geloof de kandidaat heeft of wat de kans is dat je sollicitant een burnout krijgt zijn niet alleen onfatsoenlijk maar ook wettelijk verboden om te vragen. Iemand zijn privésituatie is namelijk, zoals het woord al zegt, privé.

Natuurlijk mag een sollicitant er zelf wel voor kiezen om bepaalde privézaken te delen. Als jij dat belangrijk vindt kun je dus wel je vragen zo stellen dat een sollicitant alsnog wat over zijn privéleven deelt. Maar specifieke sollicitatievragen over iemands privéleven, zijn ongepast. Los daarvan ben je redelijk vrij welke sollicitatievragen jij stelt. Soms kun je dus vrij direct zijn en in een eerste gesprek al knopen doorhakken maar regelmatig blijft het eerste gesprek gericht op details van de functie. Onderwerpen als salaris of arbeidsomstandigheden komen vaak in een tweede of zelfs derde gesprek pas aan bod.

Vaak komen salaris of arbeidsvoorwaarden pas in een tweede sollicitatiegesprek aan bod.

Bedenk vooraf wat je uit een eerste gesprek wilt halen

Wat wel besproken wordt verschilt per gesprek. Soms is een sollicitatiegesprek persoonlijk en komen de vragen vanzelf op tijdens het gesprek. Toch is het handig tijdens de voorbereiding een aantal vragen voor jezelf op te schrijven. Wat wil je minimaal weten aan het einde van het gesprek?

Wat je bespreekt en op welke manier hangt dus van jou af. Er zijn veel theorieën over de beste strategie voor een sollicitatiegesprek. Sommige bedrijven drijven bewust de spanning op, vragen vooral negatieve zaken en proberen iemand zijn stressbestendigheid of politiekcorrectheid al tijdens een gesprek te ontdekken. Of dat altijd zo succesvol is, is de vraag. Het sollicitatiegesprek is ook jouw eerste visitekaartje voor je nieuwe medewerker.

Met een plezierig gesprek maak je de persoon eerder gemotiveerd. Toch is het zeker acceptabel om in ieder geval kritisch te zijn. Vragen naar iemand zijn slechte eigenschappen of zwaktes mag je heus stellen. Je hebt er niets aan om iemand sterk te motiveren als die persoon niet de eigenschappen heeft die jij zoekt. Je mag ook best onderzoeken in hoeverre de persoon werkelijk de vacature gelezen en begrepen heeft.

Het sollicitatiegesprek afronden

Als gespreksleider is het meestal aan jou om het gesprek af te ronden. Heb je na een uur nog lang niet alles besproken? Dan is het meestal beter toch het gesprek te beëindigen en eventueel later een tweede of mogelijk zelfs een derde sollicitatiegesprek te houden. Zo houd je de energie op peil en kun je zelf de boel tussentijds nog even laten bezinken.

Ook al is een kandidaat vaak erg nieuwsgierig: het is meestal niet nodig om direct een uitslag te geven.

Het is meestal niet noodzakelijk gelijk een uitslag te laten weten. Zonder dat je gelijk te veel laat weten kun je wel best even een gevoel uitspreken hoe je het gesprek hebt ervaren. Een slot als; “ik heb een goed beeld gekregen van je sollicitatie, ik wil het graag even laten bezinken maar heb het gesprek als prettig ervaren. Is het goed als ik binnen x-dagen een reactie stuur met de uitslag of de vervolgstappen?” is een prima manier om het sollicitatiegesprek af te sluiten.