menu
e-boekhouden

Participatiebedrijven blijven investeren in starters

In 2008 bleven participatiebedrijven, ondanks de crisis, flink (stijging 66% met 2007) investeren in starters. De verwachting is dat dit voor 2009 niet anders zal zijn. Aldus de branchevereniging.

In 2008 is er voor 228 miljoen geinvesteerd in starters. Dat is een stijging van 66% maar deze is deels veroorzaakt door enkele grote investeringen in de energiesector. De investeringen in starters blijven ondanks de crisis gewoon doorgaan. Let wel op, we hebben het hier over participatiebedrijven. Deze investeren gemiddeld tussen de 800.000 en 1.000.000 per investering. Kleinere investeerders zoals incubators, business angels of informal investors zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Voorwaarden wel aangescherpt

“Ondanks dat de crisis ook de investeringen van participatiebedrijven risicovoller maakt, is de verwachting voor 2009 dat de investeringen wel gewoon doorgaan. Wel zijn, sinds de crisis, de voorwaarden, rendementen en eisen hier en daar aangescherpt.” Zo vertelde Tjarda Molenaar, directeur van de NVP ons zojuist telefonisch.

Ondanks dat bancaire financieringen moeilijker te krijgen zijn is er wel voldoende kapitaal bij participatiebedrijven welke in 2008 1,8 miljard euro aan fondsen hebben verworven. Opvallend is bijvoorbeeld dat er meer geld van particuliere beleggers is. Door de marktomstandigheden beleggen deze liever hun geld nu in participatiebedrijven dan in traditionele vormen van beleggen.

Zie voor meer informatie de website van de branchevereniging NVP www.nvp.nl welke onder cijfers het complete onderzoek heeft gepubliceerd.

Reacties