Bedrijf van belegger minder succesvol
Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Drempels en (financiële) risico’s zorgen ervoor dat een grote groep mensen afhaakt. Goed! Zeggen sommigen, want als je het niet durft, zou je het toch nooit redden! Uit onderzoek blijkt echter dat mensen die gemakkelijker financiële risico’s aan durven gaan inderdaad sneller een eigen bedrijf beginnen, maar er gemiddeld minder succesvol mee zijn.
Je belegt momenteel op de beurs maar denkt eraan om je eigen bedrijf op te richten? Misschien niet zo’n slim slim idee. Want bedrijven die zijn opgericht door beleggers zijn vijftien procent minder winstgevend dan ondernemingen die zijn opgericht door niet-beleggers.
Daarnaast blijkt ook nog eens dat startups van beleggers gemiddeld dertig procent minder omzet boeken en ook nog eens zes procent minder kans hebben om de eerste vier jaar te overleven. Een duidelijk signaal dat het tolereren van risico’s en het durven nemen van financiële beslissingen niet gelijk zorgt voor een betere ondernemer. Misschien zelfs juist integendeel. Voorzichtige ondernemers zouden het wel eens beter kunnen doen. Het blijkt uit onderzoek van onder andere de universiteit van Bergen (Noorwegen).
Beleggers starten sneller een bedrijf maar falen ook vaker
Als graadmeter voor de mate van risicotolerantie van individuen namen de onderzoekers de bereidheid om in aandelen te beleggen. En wat blijkt, mensen die geneigd zijn om meer risico’s te nemen brengen het er als ondernemer juist minder goed vanaf. En dat terwijl juist de mensen die risico’s beter kunnen verdragen waarschijnlijk eerder een eigen bedrijf starten. Beleggers zouden een dertig procent grotere kans hebben om ondernemer te worden dan niet-investerende mensen.
Bij het nemen van persoonlijke schulden als graadmeter voor de mate van risicotolerantie wezen de uitkomsten in dezelfde richting: mensen die zichzelf gemakkelijker in de schulden werken hebben een grotere kans om ondernemer te worden en presteren in die rol minder goed dan zij die in financieel opzicht voorzichtiger zijn. En dus concluderen de onderzoekers dat persoonlijke eigenschappen ‘een grote rol spelen in zowel het bepalen van wie ondernemer wordt als hoe deze als ondernemer presteert’.
Zorgen minder drempels voor betere starters?
Het Noorse onderzoek heeft een interessante conclusie die waarschijnlijk omarmd wordt door diegenen die het ondernemerschap laagdrempeliger willen maken. Tegenstanders zijn van mening dat het wegnemen van drempels zorgt voor starters die later waarschijnlijk alsnog vergelijkbare drempels tegen zullen komen. Nu uit onderzoekt blijkt dat juist diegenen die de stap het snelste maken, ook in het ondernemerschap sneller stappen nemen die de continuiteit van de onderneming in gevaar brengen, zou die gedachte wel eens onder vuur komen te liggen.
Helaas is het onderzoek zover niet gegaan, maar het is een leuke opvolgende gedachte: Kan de overheid, door het wegnemen van (financiële) drempels, een succesvoller ondernemersklimaat in Nederland genereren?
Reacties