ZZP’er, freelancer of toch een eenmanszaak?

ZZP’er, freelancer of toch een eenmanszaak?

De begrippen freelancer, eenmanszaak en zzp’er (zelfstandige zonder personeel) worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is enigszins begrijpelijk aangezien alle drie de termen gaan over kleine ondernemers. Maar er zijn toch echt een aantal verschillen:

Rechtsvorm

Alleen ‘eenmanszaak’ is een rechtsvorm. Een ondernemer kan kiezen uit verschillende rechtsvormen, zoals een BV, VOF, stichting en dus de eenmanszaak. Juridisch zeggen de termen freelancer en zzp’er niets. Een ondernemer kan zichzelf zzp’er noemen met een BV en een freelancer kan eigenaar zijn van een eenmanszaak. Voor startende ondernemers is de eenmanszaak vaak de meest voor de hand liggende keuze, maar in sommige gevallen kan het aantrekkelijker zijn om een BV op te richten. Lees meer over de keuze tussen een eenmanszaak of een bv.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Belastingdienst

Voor de belastingdienst zijn de begrippen freelancer en zzp’er ook irrelevant. Voor hen gaat het erom of iemand een ondernemer is voor de belastingdienst.

Ben ik freelancer of zzp’er?

Kort antwoord: het maakt niet uit hoe je jezelf noemt. De begrippen worden door elkaar gebruikt. Wel is het zo dat er per branche waarin iemand werkzaam is, een voorkeur is voor de ene of de andere term. Journalisten en fotografen heten vaak freelancers, terwijl taxichauffeurs en kappers zzp’ers genoemd worden. Het is vooral een kwestie van smaak. Bij twijfel kun je jezelf het beste maar zelfstandig ondernemer noemen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten