VAR Verklaring

De VAR verklaring is een verklaring van de Belastingdienst dat aangeeft dat je werkelijk ondernemer bent. Tenminste als je de VAR WUO verklaring te pakken hebt. Het aanvragen van zo’n VAR verklaring is niet verplicht. Integendeel. Het overgrote deel van de ondernemers zal er geen hebben en heeft er ook geen nodig. Als je geheel zeker bent van het feit dat je een ondernemer bent en ook door de Belastingdienst zo zal worden gezien is er niets aan de hand.

Echter als je twijfelt kan de Belastingdienst met een VAR verklaring definitief aangeven of ze je zien als ondernemer of niet. Daarmee kom je niet achteraf voor vervelende situaties te staan. Een KVK inschrijving is niet voldoende. Opdrachtgevers vragen tegenwoordig steeds vaker om een VAR verklaring bij de freelance ondernemers die zij inhuren. Met de VAR verklaring weet de opdrachtgever zeker dat hij niet achteraf door de Belastingdienst opeens als werkgever gezien wordt maar werkelijk als opdrachtgever. Er ontstaat dan geen werkgever – werknemer situaties met alle gevolgen van dien.

Wanneer een VAR verklaring nodig?
De VAR Verklaring is nodig indien er voor een langere periode een opdracht voor een enkele opdrachtgever wordt uitgevoerd. De freelancer kan deze vrijwillig zelf aanvragen of een opdrachtgever kan de freelancer verplichten om eerst een VAR verklaring aan te vragen voor deze in aanmerking komt voor een opdracht.

VAR Verklaringen: VAR WUO Verklaring
Er zijn verschillende vormen van de VAR verklaring. De VAR verklaring staat voor “Verklaring Arbeids Relatie” Dat op zich zegt dus nog niet zo heel veel. Er is een VAR verklaring die eigenlijk overal waar de VAR verklaring wordt gevraagd, ook werkelijk wordt bedoeld. De VAR WUO verklaring. Deze staat voor “Verklaring Arbeids Relatie Winst Uit Onderneming” en geeft daarmee aan dat het werkelijk gaat om inkomen uit een onderneming. Bij een eventuele freelance (of interim net hoe je het noemen wilt) opdracht is de opdrachtgever dan ook verzekerd dat hij zaken doet met een onderneming, en niet met een particulier.

In het laatste geval kan het nl. zijn dat de Belastingdienst achteraf zegt (en dit kan jaren later zijn) dat het eigenlijk om een werkgever – werknemer relatie ging. Dat kan betekenen dat de opdrachtgever achteraf over die periode (soms jaren!) alsnog sociale lasten, pensioen, etc. moet afdragen. Dat kan een flinke strop zijn en dus vragen opdrachtgevers steeds vaker om de VAR verklaring.

VAR Verklaring aanvragen
Je kunt de VAR verklaring gratis aanvragen bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst kun je een formulier downloaden. Nadat je deze hebt ingevuld stuur je deze per post op naar de Belastingdienst en krijg je binnen 8 weken een reactie. In veel gevallen reageert de Belastingdienst al binnen 2-3 weken op een aanvraag.

Geldigheid & kosten
De VAR Verklaring is momenteel geldig  voor een kalenderjaar. De kosten van een VAR verklaring zijn 0 euro.

Voorwaarden VAR verklaring
Niet alle aanvragen worden door de Belastingdienst gehonoreerd. Voordat een freelancer ook werkelijk als zelfstandige wordt gezien moet deze aan enkele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn niet zwart-wit en cijfers zijn dan ook niet te noemen. Wel is te noemen op welke punten de Belastingdienst let. Dit zijn:

  • verplichting om aanwijzingen van opdrachtgever(s) op te volgen
  • door betaling tijdens vakantie of ziekte
  • winst, en hoeveel
  • zelfstandigheid van de onderneming
  • kapitaal (in de vorm van geld of goederen)
  • tijd die gestoken wordt in de onderneming
  • de omvang (in tijd en geld) van werkzaamheden
  • aantal klanten
  • presentatie van de onderneming
  • wel of niet aansprakelijk voor risico’s

Relevante artikelen
Het ondernemen – Informatie over wat er komt kijken bij het zelfstandig ondernemen.
Ondernemer worden – Informatie over de verschillende stappen naar het zelfstandig ondernemerschap.