menu
e-boekhouden

Kassa-software

Kassa-software biedt, mede dankzij koppelingen met internet, de laatste jaren steeds meer mogelijkheden. Door een goede koppeling tussen de kassa en magazijn- of webwinkelsoftware kun je de voorraad automatisch bijwerken, de boekhouding automatiseren of extra betalingsmogelijkheden bieden aan de klant. Goede kassa-software biedt er de laatste oplossingen voor.

Kassa-softwareEr komt natuurlijk bijzonder veel bij kijken wil je een winkel openen, maar in theorie heb je eigenlijk maar twee dingen nodig. Iets om te verkopen, en een manier om af te rekenen. Bij een kassa denk je misschien aan een oud systeem met knoppen en geldla. Touchscreens en betaal-apps veroveren echter de detailhandel. Verkocht men vroeger via een vaste plek via een fysieke kassa, tegenwoordig verandert dit steeds meer naar virtuele point-of-sale-oplossingen. En niet alleen de hardware van de kassa verandert. Online kassa-software is nog veel sterker in ontwikkeling. Dat is niet zo gek, door internet is er steeds meer mogelijk. Zowel met de winkel, als het verwerken van de boekhouding.

Op zoek naar de juiste kassa-software specifiek voor jouw branche en volledig instelbaar voor jouw wensen? Probeer Mpluskassa tijdelijk gratis uit.

Kassa-software vergelijken

Vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen bovenstaande spelers? De meeste aanbieders van kassa-software bieden in ieder geval ook wel een probeerperiode. Als je ook van fysieke kassa’s en pinautomaten gebruik wilt maken zul je dan wel vooraf hardware moeten aanschaffen. Maar meestal zijn die voor meerdere softwarepakketten geschikt.

Als je kassa’s en pinautomaten wilt gebruiken, dan moet je daarvoor hardware aanschaffen.

Let bij de kosten van kassa-software niet alleen op de prijs die je maandelijks moet betalen, maar op eventuele aanvullende tarieven. Soms kunnen deze aardig oplopen. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen de functionaliteiten van de verschillende pakketten. Daar waar het ene pakket zich sterk richt op kleine winkels, is een ander juist weer voor de horeca, of op omnichannel-spelers gericht. Let in ieder geval op een koppeling met jouw voorraadadministratie en boekhouding en of je de kassa-software gemakkelijk en flexibel vindt.

Voorraadadministratie steeds belangrijker

Vroeger werd er op één plek afgerekend en was de voorraad met eigen ogen zichtbaar. Tegenwoordig hebben winkels daarnaast ook een webshop, of bieden ze via betaalzuilen extra aanbod dat niet in de winkel aanwezig is. Daarnaast werken winkeliers steeds vaker vanuit pop-up stores, wat vaak meer een demo-locatie is dan dat er werkelijk producten op voorraad zijn.

Als de winkelier zelf al niet gekozen heeft voor extra kanalen dan doet zijn leverancier dit wel. Die kruipt steeds dichter naar de consument toe. Technologie biedt daar ook steeds meer oplossingen voor. Denk aan digitale betaalzuilen, waar kan de consument in een winkel direct op kan bestellen, waarna het rechtstreeks vanuit de groothandel geleverd wordt. Of dropshipping, waarbij de leverancier direct naar de eindconsument verzendt zodra er een bestelling bij jou plaatsvindt.

Al dit soort technologie is geweldig voor de klant, en een innovatieve retailer die met zijn tijd meegaat kan hier ook de vruchten van plukken. Maar dan zal hij wel softwarepakketten aan elkaar moeten koppelen. Online kassa-software biedt hier veel mogelijkheden toe.

Boekhouding automatiseren

boekhoudprogrammaRetailers hadden vroeger – echt grote spelers uitgezonderd – maximaal een tiental bestellingen per dag. Retouren bestonden niet, en alles verliep via dezelfde kassa. Tegenwoordig werken retailers vaak samen waarbij een klein deel van het assortiment wordt gedeeld, is online als verkoopkanaal niet meer weg te denken en wisselt het assortiment sneller dan ooit te voren.
Dat betekent dat er continu zicht moet zijn op de liquiditeit en boekhouding. Daarnaast is het handmatig verwerken van transacties simpelweg tijdrovend. Goede boekhoudprogramma’s automatiseren veel taken, wat weer tijd bespaart die weer aan andere zaken kan worden besteed.

Kassa-software als verlengstuk van de marketing

Hoe saai is een kassabon eigenlijk? Hoe leuk zou het zijn als je daar een speciale aanbieding voor een vervolgaankoop? Of simpelweg een leuk feitje over jouw winkel? Als de bon in jouw huisstijl kon worden gedrukt en je gemakkelijk met je kassabon kon inspelen op feestdagen of andere seizoensgebonden trends? Goede kassa-software richt zich niet alleen op het afrekenproces, maar op het totale succes van de onderneming.

Goede kassa-software richt zich niet enkel en alleen op het afrekenproces.

Apparaat-onafhankelijke software

Goede kassa-software is niet alleen heel gemakkelijk in gebruik, maar daarnaast ook nog eens zeer flexibel. Waar je voorheen de kassa soms bijna hardwarematig moest (laten) programmeren is dat met online software soms zeer eenvoudig. Of je nu afrekent via een pinautomaat of een tablet, en of je nu een wijziging aan een bon wilt doorvoeren via je laptop of een mobiele app, met goede online kassa-software is dat mogelijk.