Kassa-software

Kassa-software biedt de detailhandel laatste jaren steeds meer mogelijkheden. Door een goede koppeling tussen de kassa en magazijn- of webwinkelsoftware kun je de voorraad automatisch bijwerken, de boekhouding automatiseren of extra betalingsmogelijkheden bieden aan de klant.

De kassa digitaliseert!

Kassa-software
Ook toe aan een nieuwe kassa?

Verkocht de retail vroeger via een vaste plek via een fysieke kassa, tegenwoordig verandert dit steeds meer naar virtuele point-of-sale-oplossingen. Touchscreens en betaal-apps veroveren de detailhandel. Goede software is dan noodzakelijk.

Een kassa is zoveel meer dan een systeem met knoppen en geldla en niet alleen de hardware van de kassa verandert. Online kassa-software en kassasystemen voor de retail zijn sterk in ontwikkeling. Dat is niet zo gek, door internet is er steeds meer mogelijk. Zowel met de winkel, voorraad, klantgegevens als het verwerken van de boekhouding.

Verkoop je zowel via een webshop als een winkel? Kassa-software biedt klanten de juiste betaalmogelijkheden en koppelt met je voorraadbeheer en boekhouding.

Kassa-software kiezen voor een winkel of pop-up store

Als je een pop-up store of winkel openen gaat moet je ook een kassa hebben om af te rekenen. De klant wil vooral gemakkelijk kunnen betalen, en als winkelier is dat dus je eerste doel als je een kassa of betaaloplossing zoekt. Gelukkig zijn er daarvoor verschillende mogelijkheden al blijft het daar meestal niet bij. Ook de transactiekosten, het bijhouden van de voorraad of een koppeling met de boekhouding kan een groot verschil maken.

Gelukkig kun je de meeste kassa-software vrijblijvend uitproberen. Als je ook werkt met fysieke kassa’s en pinautomaten moet je vooraf hardware aanschaffen. Maar meestal zijn die voor meerdere softwarepakketten geschikt.

Als je kassa’s en pinautomaten wilt koppelen heb je hiervoor goede software nodig.

Let bij de kosten van kassa-software niet alleen op de prijs die je maandelijks moet betalen, maar op eventuele aanvullende tarieven. Soms kunnen deze aardig oplopen. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen de functionaliteiten van de verschillende pakketten. Daar waar het ene pakket zich sterk richt op kleine winkels, is een ander juist weer voor de horeca, of op omnichannel-spelers gericht. Let in ieder geval op een koppeling met jouw voorraadadministratie en boekhouding en of je de kassa-software gemakkelijk en flexibel vindt.

Goede voorraadadministratie voor je winkel

Vroeger werd er op één plek afgerekend en was de voorraad met eigen ogen zichtbaar. Tegenwoordig hebben winkels daarnaast ook een webshop, of bieden ze via betaalzuilen extra aanbod dat niet in de winkel aanwezig is. Daarnaast werken winkeliers steeds vaker vanuit pop-up stores, wat vaak meer een demo-locatie is dan dat er werkelijk producten op voorraad zijn.

Als de winkelier zelf al niet gekozen heeft voor extra kanalen dan doet zijn leverancier dit wel. Die kruipt steeds dichter naar de consument toe. Technologie biedt daar ook steeds meer oplossingen voor. Denk aan digitale betaalzuilen in je winkel waar kan de consument direct op kan bestellen en de groothandel het rechtstreeks levert aan de klant. Of dropshipping, waarbij de leverancier direct naar de eindconsument verzendt zodra er een bestelling bij jou plaatsvindt.

Verkoop je zowel via een webshop als een winkel? Kassa-software biedt klanten de juiste betaalmogelijkheden en koppelt met je voorraadbeheer en boekhouding.

Al dit soort technologie is geweldig voor de klant, en een innovatieve retailer die met zijn tijd meegaat kan hier dankzij goede software ook de vruchten van plukken. Maar dan zal hij wel verschillende pakketten aan elkaar moeten koppelen. Online kassa-software biedt hier veel mogelijkheden toe.

Kassa-software kan de boekhouding automatiseren

boekhoudprogramma
Kassa-software kan taken automatiseren.

Retailers hadden vroeger – echt grote spelers uitgezonderd – maximaal een tiental bestellingen per dag en een handvol leveranciers. Retouren bestonden niet, en alles verliep via dezelfde kassa. Tegenwoordig werken retailers vaak samen met veel verschillende leveranciers, gaan verkopen via de winkel, webshop, social media of platforms als bol.com en Amazon en wisselt het assortiment sneller dan ooit te voren.

Kassa-software kan helpen met de betaaloplossingen en voorraadstatus, maar daarnaast moet er ook continu zicht moet zijn op de liquiditeit en boekhouding. Handmatig transacties verwerken is simpelweg tijdrovend. Een koppeling met een goed boekhoudprogramma kan taken automatiseren, wat tijd bespaart die weer aan andere zaken kan worden besteed.

Kassa-software als verlengstuk van de marketing

Hoe saai is een kassabon eigenlijk? Hoe leuk zou het zijn als je daar een speciale aanbieding voor een vervolgaankoop op aanbood? Of simpelweg een leuk feitje over jouw winkel vermeldt? Als de bon in jouw huisstijl kon worden gedrukt en je gemakkelijk met je kassabon kon inspelen op feestdagen of andere seizoensgebonden trends?

Nog leuker is het als je het zelfs kunt personaliseren. Kassa-software kan de transactie direct koppelen aan de klant. Hierdoor is het gemakkelijker om een loyaliteitsprogramma of klantbeoordelingen te koppelen. Goede kassa-software richt zich niet alleen op het afrekenproces, maar op het totale succes van de onderneming.

Goede kassa-software richt zich niet enkel en alleen op het afrekenproces.

Apparaat-onafhankelijke software

Goede kassa-software is niet alleen heel gemakkelijk in gebruik, maar daarnaast ook nog eens zeer flexibel. Waar je voorheen de kassa soms bijna hardwarematig moest (laten) programmeren is dat met online software soms zeer eenvoudig. Of je nu afrekent via een pinautomaat of een tablet, en of je nu een wijziging aan een bon wilt doorvoeren via je laptop of een mobiele app, met goede online kassa-software is dat mogelijk.