e-boekhouden

Internetboekhouden

Internetboekhouden

Internetboekhouden zorgt ervoor dat je boekhouding continu wordt bijgewerkt met nieuwe belastingregels, overal bereikbaar is en een goede backup-functie heeft. Maar het heeft ook nadelen.

Iedereen zal begrijpen dat de digitalisering in bedrijfsadministratie een belangrijke stap is geweest. Gelukkig hoeven boekhouders niet meer alle administraties op papier te doen. Mensen maken meer rekenfouten dan computers en zeker bij grotere bedrijven komt er nogal wat bij kijken. Met internetboekhouden gaan we nog een stap verder.

Wat is internetboekhouden?

Elk bedrijf moet verplicht boekhouden. Je kunt boekhouden via Excel of andere software maar de meeste boekhoudprogramma’s bieden tegenwoordig alleen nog maar een online boekhoudpakket aan. Hierbij heb je zelf geen software meer op je computer maar staat je boekhouding op internet.

Wil jij ook online boekhouden? probeer e-Boekhouden gratis uit! Wil je liever zelf alle software vergelijken? Zie dan ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Online boekhouden is veilig

InternetboekhoudenDat klinkt enger dan het is: bij een goed online boekhoudprogramma staat je boekhouding staat in een goed afgeschermde database van de softwareleverancier. Je komt er alleen in met de juiste toegangscodes. Zelf bepaal je dus of jij de enige bent die erbij mag, of dat je ook collega’s of een boekhouder toegang geeft. Hierdoor is het meestal veiliger dan wanneer je het zelf op je computer zou bijhouden.

De belastingdienst vertelt je niet hoe je de boekhouding moet bijhouden maar wel dat je de belastingaangiftes online moet doen. En omdat belastingregels jaarlijks wisselen en de boekhouding dus regelmatig verandert, hebben de meeste softwareleveranciers ervoor gekozen om alleen nog maar internetboekhouden, ook wel online boekhouden genoemd, aan te bieden.

Internetboekhouden is niet verplicht, maar je moet wel de belastingaangifte online doen.

Voordelen en nadelen van internetboekhouden

Zoals met alle onderdelen van het ondernemen heeft ook het internetboekhouden zo zijn voordelen en nadelen. Dat is dan ook waarom je altijd bedrijven en ondernemers zult tegenkomen die liever de boekhouding op de ouderwetse manier bijhouden. En tegelijkertijd zijn er meer dan genoeg partijen die juist zweren bij online boekhouden. Wij geven je de meest genoemde voordelen en nadelen van internetboekhouden:

Gemak & inzicht

Via internetboekhouden kun je altijd bij je cijfers en kun je ze veel gemakkelijker delen met je boekhouder of accountant. Je hoeft niet meer periodiek met die schoenendoos naar een administratiekantoor. Bij veel boekhoudprogramma’s kun je die simpel toegang geven en zelf ook live via een mobiel, tablet of pc direct zien hoe het met je administratie gesteld staat. Meestal zitten er functies in waardoor je direct ziet welke facturen wel of juist niet betaald zijn, en hoe het met bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit staat.

Altijd actueel

Online wordt boekhoudsoftware automatisch bijgewerkt. Zo heb je altijd een up-to-date pakket dat is uitgerust met de laatste ontwikkelingen. Is er een btw-wijziging of heeft de overheid andere belastingregels aangepast? Voor jou geen probleem!

Veilige toegang

Online staat je data meestal veiliger! Het klinkt gek, want internet is vanuit de hele wereld bereikbaar. Maar de praktijk wijst uit dat jij waarschijnlijk slordiger omgaat met jouw computer dan bedrijven die er hun hele business van hebben gemaakt. Vergelijk het met een reis die je kunt maken via een fiets, auto of vliegtuig. De laatste hangt los op honderden meters in de lucht! Dat klinkt gevaarlijk, maar door alle apparatuur die aan boord is zit je daar veel veiliger dan wanneer je de reis in een auto of op een fiets had afgelegd.

Nadelen: internettoegang nodig

Je kunt alleen bij je cijfers als je verbinding hebt met internet. In ieder geval als je de meest bijgewerkte versie wilt zien. Sommige online boekhoudpakketten hebben ook wel cache-versies, wat betekent dat het pakket lokaal heeft opgeslagen wat je de laatste keer hebt bekeken. Zo zijn veel mobiele apps met cache-functies uitgerust.

Dashboard soms wat ingewikkeld

Natuurlijk is internetboekhouden helemaal niet zo ingewikkeld, maar omdat de software geschikt moet zijn voor zoveel mogelijk klanten, zitten er wel vaak toeters en bellen in die jij niet gebruikt. Hierdoor kan het dashboard er soms wat omslachtig uitzien en moet je je even in de navigatie verdiepen om te ontdekken waar voor jou de juiste grafieken en invulvelden zitten. Met een zelfgemaakte spreadsheet zoals een handig Excel-sjabloon heb je dit probleem niet.

Abonnementskosten voor de software

Doordat online software superveilig, actueel en compleet moet zijn, zitten er dagelijks vele slimme programmeurs aan te werken en dat moet worden terugverdiend. Internetboekhouden kost dus wel wat, zeker in vergelijking tot een kosteloze, zelfontworpen boekhouding. De salarisadministratie of real-time koppeling met een grote webshop is zelf wat lastig te realiseren in programma’s als Excel, maar als jij een zzp’er of freelancer bent en op maandbasis maximaal een paar tientallen facturen stuurt dan kun je soms prima met een zelf ontworpen boekhouding beginnen.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Internetboekhouden niet meer weg te denken

online boekhouden met je bedrijfOnze conclusie is dat online boekhouden niet meer is weg te denken uit de ondernemerswereld. De voordelen zijn enorm en elk bedrijf dat niet te veel tijd kwijt wil zijn aan zijn administratie en continu inzicht wil hebben in zijn bedrijfscijfers zal er uiteindelijk aan gaan geloven.

Wat overigens niet hoeft te betekenen dat jij vandaag er ook al gelijk mee aan de slag moet. Als startende ondernemer of kleine zzp’er is een goede boekhouding handig, maar een goede marketing of praktische werkplek zijn dat ook en je kunt je startkapitaal maar één keer investeren! Misschien dat jij je geld dus liever aan een goede bureaustoel of andere bedrijfsinvestering wilt uitgeven.

Zodra je ontdekt dat je bijna een dag in de week kwijt bent aan de administratie door het maken van facturen, betalingen controleren of de btw-boekhouding zul jij ook zien dat internetboekhouden voor de meeste ondernemers de toekomst heeft.

Gerelateerde berichten