menu
e-boekhouden

Internetboekhouden

Je hoort het steeds vaker. Ondernemers willen internetboekhouden. De gehele administratie gaat in de cloud en is overal ter wereld bereikbaar. Soms zelfs met één druk op de knop via een app op de mobiele telefoon. Is dat nu werkelijk zo handig, je hele boekhouding online?

InternetboekhoudenNog niet zo lang geleden werkten boekhouders op papier. Iedereen zal begrijpen dat de digitalisering in bedrijfsadministratie een belangrijke stap is geweest. Mensen maken meer rekenfouten dan computers en zeker bij grotere bedrijven komt er nogal wat bij kijken. Tegenwoordig gaan we al weer een stap verder en doen de meeste kleine tot middelgrote ondernemingen aan internetboekhouden.

De voor- en nadelen van internetboekhouden

Zoals met alle onderdelen van het ondernemen heeft ook het internetboekhouden zo zijn voordelen en nadelen. Dat is dan ook waarom je altijd bedrijven en ondernemers zult tegenkomen die liever de boekhouding op de ouderwetse manier bijhouden. En tegelijkertijd zijn er meer dan genoeg partijen die juist zweren bij internetboekhouden. Wij geven je de meest genoemde voordelen en nadelen van internetboekhouden:

De voordelenGemak & inzicht

Via internetboekhouden kun je altijd bij je cijfers en kun je ze veel gemakkelijker beheren. Je hoeft niet meer periodiek met die schoenendoos naar je boekhouder of accountant. Sterker nog, bij veel boekhoudprogramma’s kun je live via je mobiel, tablet of pc direct zien hoe het met je administratie gesteld staat. Meestal zitten er functies in waardoor je direct ziet welke facturen wel of juist niet betaald zijn, en hoe het met bedrijfscijfers als liquiditeit of solvabiliteit staat.

Actueel

Online wordt boekhoudsoftware automatisch bijgewerkt. Zo heb je altijd een up-to-date pakket dat is uitgerust met de laatste ontwikkelingen. Is er een BTW-wijziging of heeft de overheid andere belastingregels aangepast? Voor jou geen probleem!

Veilig

Online staat je data meestal veiliger! Het klinkt gek, want internet is vanuit de hele wereld bereikbaar. Maar de praktijk wijst uit dat jij waarschijnlijk slordiger omgaat met jouw computer dan bedrijven die er hun hele business van hebben gemaakt. Vergelijk het met een reis die je kunt maken via een fiets, auto of vliegtuig. De laatste hangt los op honderden meters in de lucht! Dat klinkt gevaarlijk, maar door alle apparatuur die aan boord is zit je daar veel veiliger dan wanneer je de reis in een auto of op een fiets had afgelegd.

De nadelenInternet

Je kunt alleen bij je cijfers als je verbinding hebt met internet. In ieder geval als je de meest bijgewerkte versie wilt zien. Sommige online boekhoudpakketten hebben ook wel cache-versies, wat betekent dat het pakket lokaal heeft opgeslagen wat je de laatste keer hebt bekeken. Zo zijn veel mobiele apps met cache-functies uitgerust.

Ingewikkeld

Natuurlijk is internetboekhouden helemaal niet zo ingewikkeld, maar omdat de software geschikt moet zijn voor zoveel mogelijk klanten, zitten er wel vaak toeters en bellen in die jij niet gebruikt. Hierdoor kan het dashboard er soms wat omslachtig uitzien en moet je je even in de navigatie verdiepen om te ontdekken waar voor jou de juiste grafieken en invulvelden zitten. Met een zelfgemaakte spreadsheet zoals een handig Excel-sjabloon heb je dit probleem niet.

Kosten

Doordat online software superveilig, actueel en compleet moet zijn, zitten er dagelijks vele slimme programmeurs aan te werken en dat moet worden terugverdiend. Internetboekhouden kost dus wel wat, zeker in vergelijking tot een kosteloze, zelfontworpen boekhouding. De salarisadministratie of real-time koppeling met een grote webshop is zelf wat lastig te realiseren in programma’s als Excel, maar als jij een ZZP’er of freelancer bent en op maandbasis maximaal een paar tientallen facturen stuurt dan kun je soms prima met een zelf ontworpen boekhouding beginnen.

Internetboekhouden niet meer weg te denken

Onze conclusie is dat internetboekhouden niet meer is weg te denken uit de ondernemerswereld. De voordelen zijn enorm en elk bedrijf dat niet te veel tijd kwijt wil zijn aan zijn administratie en continu inzicht wil hebben in zijn bedrijfscijfers zal er uiteindelijk aan gaan geloven.

Wat overigens niet hoeft te betekenen dat jij vandaag er ook al gelijk mee aan de slag moet. Als startende ondernemer of kleine ZZP’er is een goede boekhouding handig, maar een goede marketing of praktische werkplek zijn dat ook en je kunt je startkapitaal maar één keer investeren! Misschien dat jij je geld dus liever aan een goede bureaustoel of andere bedrijfsinvestering wilt uitgeven. Maar zodra je ontdekt dat je bijna wekelijks een dag kwijt bent aan de administratie door het maken van facturen, betalingen controleren of de BTW-boekhouding zul jij ook zien dat internetboekhouden voor de meeste ondernemers de toekomst heeft.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.