Debiteurenfinanciering
Als klanten hun rekening vaak (te) laat betalen kan dat veel invloed hebben op jouw bedrijf. Als jouw financiële situatie hierdoor verslechtert kun je een incassobureau inschakelen. Je kunt de facturen ook laten voorschieten met een debiteurenfinanciering. Hierbij heb jij jouw geld binnen 24 uur op je rekening.
Niet meer wachten op uitstaande facturen
Consumenten betalen meestal direct, maar tussen bedrijven onderling is het gangbaar dat je na een levering een factuur maakt en dat jouw klant deze binnen een bepaalde betalingstermijn moet betalen.
Dat klinkt logisch maar dat heeft veel invloed op jouw financiële ruimte. Misschien groeit jouw bedrijf sneller als je deze betalingstermijn niet afwacht. Je kunt zelf herinneren of een incassobureau inzetten, maar voor facturen van debiteuren zijn er ook debiteurenfinancieringen mogelijk.
Debiteuren financieren via factoring
Wat de reden van debiteuren ook is: het is vervelend om op openstaande facturen te moeten wachten. Met een debiteurenfinanciering heb jij binnen 24 uur het geld van jouw uitstaande factuur. Ook kun je hiermee jouw debiteurenrisico verkleinen. Enkele aanbieders van deze vorm van financiering zijn:

Bij Svea kun je snel één factuur verkopen, of direct een serie indienen. Het bedrijf geeft je een snelle oplossing op maat, specifiek voor jouw bedrijfssituatie. De factoringtarieven variëren tussen 2 tot 5 procent per factuur.

Wil je niet wachten tot jouw debiteur jouw factuur betaalt? Dien de factuur online in bij Voldaan en na beoordeling heb je binnen 24 uur het geld op je rekening. Het hele mkb is welkom en er zijn geen jaarcijfers, zekerheden of borg voor nodig.

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.
Debiteurenfinanciering vs. zakelijk krediet
Een debiteurenfinanciering lijkt op een bedrijfskrediet. Toch zijn er verschillen: een factoringbedrijf koopt je factuur en checkt de kredietwaardigheid van je debiteur en niet die van jou. Je werkkapitaal neemt toe en je debiteuren nemen af. Hierdoor heeft je onderneming zelf geen vreemd vermogen op de balans.
Een debiteurenfinanciering geeft verder iets meer flexibiliteit. Bij American factoring bepaal je zelf welke debiteuren je wilt laten voorfinancieren. Al heeft de factormaatschappij deze keuze ook. Als ze het risicoprofiel van een bepaalde debiteur te hoog vinden, kunnen ze de factuur weigeren.
Verder is de beoordeling van debiteurenfinancieringen meestal sneller geregeld. Je hoeft niet lang te wachten op je geld. Na goedkeuring schiet de factormaatschappij (een gedeelte van) de factuur meestal binnen een werkdag voor.
Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.
Debiteurenfinanciering vs. incassobureau
Als je een factuur laat financieren krijg je meestal niet het volledige factuurbedrag. De kosten van factoring variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de een en vier procent van de gefactureerde waarde. Als je een incassobureau inschakelt zijn de kosten meestal voor je debiteur.
Maar bij factoring dien je facturen in die nog binnen de betaaltermijn vallen. Hierdoor beschik je veel sneller over je geld. Een incassobureau komt pas in actie als deze termijn is overschreden. Je moet daarbij dus langer op je geld wachten dan wanneer je een financiering afsluit.