Bedrijfsauto leasen
Wil je een bedrijfsauto leasen voor je medewerker of jezelf? Een bedrijfswagen leasen in plaats van kopen heeft zowel voor- als nadelen voor je onderneming. Bovendien zijn er verschillende leaseconstructies, die eveneens hun eigen plus- en minpunten hebben.
Een bedrijfswagen leasen is duurder dan kopen. Toch kiezen veel ondernemers voor lease. Een belangrijk voordeel van leasen in plaats van kopen, is omdat je dan de investering niet in één keer hoeft te doen. Zo houd je voldoende werkkapitaal over voor andere bedrijfskosten.
Leasen is gunstig voor je werkkapitaal
Vooral bij de wat duurdere auto’s kan het uitsmeren van de kosten via een leasecontract belangrijk zijn voor de liquiditeit. Bij goedkopere auto’s is kopen meestal de voordeligste oplossing al kun je bij veel leasemaatschappijen ook een gebruikte bedrijfswagen leasen tegen een gereduceerd tarief.
Lease je omdat een eigen auto van de zaak te duur is? Een goedkope tweedehands auto is met een zakelijke financiering op termijn goedkoper dan een leaseauto.
Hoe werkt zakelijk leasen precies?
Bij het leasen van een nieuwe bedrijfsauto ga je een contract aan, die meestal een looptijd heeft van drie tot vijf jaar. Er zijn maatschappijen die shortlease aanbieden, maar aan deze kortere termijn hangt wel een prijskaartje en dit is echt alleen interessant als je een bedrijfsauto voor een korte periode nodig hebt.
Wil je de auto structureel inzetten, dan kom je al snel uit op financial of operational lease.
Een bedrijfswagen leasen is duurder dan er een kopen, maar je houdt wel je werkkapitaal.
Financial lease vs. operational lease
Het grootste verschil tussen deze twee varianten zit in het eigendom van de auto. Bij financial lease ben je zelf de economische eigenaar van de bedrijfswagen en komt deze dus op de balans van je onderneming te staan. Bij operational lease staat de auto op de balans van de verhuurmaatschappij.
In beide gevallen blijft de leasemaatschappij gedurende de looptijd de juridische eigenaar. Je kunt het vergelijken met de hypotheek op een huis. In ruil voor het betalen van een vast maandbedrag je maandelijkse lasten mag je het inrichten zoals je wilt. Maar voldoe je niet aan je verplichtingen, dan komt het in het bezit van de financier.
Snel geld lenen voor je onderneming? Floryn of Bridgefund financieren ondernemers. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
De voor- en nadelen van de leasevormen
Bij operational lease zijn zaken als de wegenbelasting, verzekering en onderhoud inbegrepen in de leaseprijs. Hierdoor weet je precies wat je maandelijkse lasten zijn. Er zijn aanbieders die ook de brandstofkosten meenemen in de totaalprijs, maar dit is niet gebruikelijk. Je bent hier dus ook afhankelijk van de collectieve afspraken die de maatschappij maakt voor bijvoorbeeld verzekeringen en reparaties.
Deze manier van leasen kun je vergelijken met langdurig huren. Ondernemers die hiervoor kiezen doen dit veelal omdat ze naast een vast maandbedrag verder geen omkijken naar de auto willen hebben. Zelf moet je alleen soms even tanken.
Financial lease
Kies je voor financial lease, dan liggen de verantwoordelijkheden grotendeels bij jou. Zo moet je zelf het onderhoud, de verzekering en eventuele reparaties regelen. In tegenstelling tot operational lease mag je zelf kiezen waar je dit wilt onderbrengen. Ook heb je niet te maken met beperkingen in het aantal kilometers en kun je zonder eerst toestemming te vragen met de auto de grens over.
Bij financial lease moet je meer zaken zelf regelen maar ben je zelf ook minder beperkt.
Je mag de auto inrichten zoals jij dat wilt. Wil je de wagen bijvoorbeeld voorzien van jouw bedrijfslogo, dan kan dat. Dit komt omdat je bij financial lease uiteindelijk ook de juridische eigenaar wordt van de auto. Waar je operational lease de auto inlevert na afloop van het contract (of koopt tegen de restwaarde), blijft de wagen bij financial lease jouw eigendom. Ook na het uitdienen van de looptijd.
Lease je omdat een eigen auto van de zaak te duur is? Een goedkope tweedehands auto is met een zakelijke financiering op termijn goedkoper dan een leaseauto.
Bedrijfsauto leasen en de belastingdienst
Bij financial lease staat de auto op jouw balans als een auto van de zaak. Dit betekent dat je hiermee een aantal belastingvoordelen hebt, zoals een investeringsaftrek, het afschrijven van de bedrijfskosten en renteaftrek. Daarnaast mag je de btw over de aanschafprijs terugvorderen.
Bij operational lease staat de auto op de balans van de verhuurmaatschappij, waardoor de fiscale voordelen een stuk lager zijn. Je kunt dan alleen de btw over de factuur van de leasemaatschappij verrekenen.
Bij financial lease staat de auto op jouw balans en heb je ook enkele belastingvoordelen.
Waar moet je bij zakelijk leasen op letten?
Naast de keuze voor financial of operational lease is het verstandig om de voorwaarden van de aanbieders goed naast elkaar te leggen.
Bij operational lease is een beperking in het aantal kilometers gebruikelijk. Je mag wel meer rijden dan dat je hebt afgesproken maar wel tegen een (behoorlijke) meerprijs. Tarieven hiervan wisselen en de kosten van extra ritjes kunnen zo flink oplopen.
Bij operational lease geldt er vaak een maximum voor de kilometers. Daarboven kunnen kosten sterk oplopen.
Een belangrijk punt bij financial lease is dat er vaak gewerkt wordt met een slottermijn. Dit betekent dat je bij de laatste termijn het resterende bedrag in z’n geheel moet overmaken. Hierbij moet je naast de maandlasten ook voldoende liquiditeit hebben om het resterende bedrag mee te kunnen voldoen.
Ook gedurende de looptijd zijn er verschillen tussen de aanbieders. Bij de meeste financial lease-maatschappijen kun je de maandelijkse kosten verlagen met een aanbetaling vooraf, maar dit is niet altijd mogelijk. Verder kun je soms tussentijds extra aflossen terwijl anderen vasthouden aan de maandelijkse betalingen die zijn vastgelegd in het contract. Daarnaast zijn er aanbieders waarbij je (eenmalig) boetevrij kunt aflossen en maatschappijen waarbij je verplicht bent om de looptijd van je contract uit te dienen.
De bijtelling van een bedrijfsauto bij leasen
Rijd je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé met je bedrijfsauto, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit komt omdat de belastingdienst de leasewagen in dat geval beschouwt als een verkapte vorm van inkomsten.
Als je zakelijk gaat leasen krijg je mogelijk ook te maken met een bijtelling bij de inkomstenbelasting.
Tot 2018 waren er verschillende categorieën, waarbij de CO²-uitstoot bepalend was voor het bijtellingspercentage. Sindsdien zijn er slechts twee categorieën: een standaardsegment van 22 procent en een lagere bijtellingscategorie voor volledig elektrische bedrijfswagens.
Bedrijfsmatig leasen of private lease?
Naast bedrijfsmatig leasen, waarbij bijtelling vrijwel onvermijdelijk is, kun je ook kiezen voor private lease. Van de zakelijke ritjes kun je dan nog steeds 19 cent per kilometer aftrekken van de winst. Maar aangezien je dan de leasekosten niet mag rekenen tot je bedrijfskosten houden de fiscale voordelen hier wel op.
De belangrijkste reden dat ondernemers kiezen voor private lease is omdat ze geen bijtelling willen betalen. Overweeg je private lease, dan vervalt de optie voor financial lease. Dit kan namelijk alleen in combinatie met een KvK-registratie. Een ander punt om rekening mee te houden, is dat leasecontracten je kredietwaardigheid beïnvloeden bij instanties als het BKR (Bureau Krediet Registratie).