e-boekhouden

Bedrijfsauto leasen

Het leasen van een bedrijfsauto wordt steeds gebruikelijker. Net als bij het kopen van een bedrijfsauto heeft leasen zowel voor- als nadelen. Bovendien zijn er verschillende leaseconstructies, die eveneens hun eigen plus- en minpunten hebben.

Een bedrijfsauto leasen is duurder dan kopen. Toch kiezen veel ondernemers voor lease. De belangrijkste reden waarom ondernemers ervoor kiezen om te leasen in plaats van te kopen, is omdat ze de investering niet in één keer hoeven te doen en hiermee voldoende liquiditeit overhouden voor andere bedrijfskosten. Vooral bij de wat duurdere auto’s is dit het geval. Bij goedkopere auto’s is kopen, al dan niet met geleend geld, meestal de voordeligste oplossing.

Lease je omdat een eigen auto van de zaak te duur is? Een goedkope tweedehands auto is met een zakelijke financiering op termijn goedkoper dan een leaseauto!

Hoe werkt zakelijk leasen precies?

AutoBij het leasen van een bedrijfsauto ga je een contract aan, die meestal een looptijd heeft van drie tot vijf jaar. Er zijn maatschappijen die shortlease aanbieden, maar aan deze kortere termijn hangt wel een prijskaartje. Deze variant is eigenlijk alleen interessant als je een bedrijfsauto voor een korte periode nodig hebt, bijvoorbeeld voor een project van enkele maanden.

Een bedrijfswagen leasen is duurder dan er een kopen, maar je houdt wel je werkkapitaal.

Wil je de auto structureel inzetten, dan kom je al snel uit op financial of operational lease. Het grootste verschil tussen deze twee varianten zit in het eigendom van de auto. Waar je bij financial lease zelf de economische eigenaar van de bedrijfswagen bent, is dit bij operational lease de verhuurmaatschappij.

In beide gevallen blijft de leasemaatschappij gedurende de looptijd de juridische eigenaar. Je kunt het vergelijken met de hypotheek op een huis. In ruil voor het netjes betalen van je maandelijkse lasten mag je het inrichten zoals je wilt. Maar voldoe je niet aan je verplichtingen, dan komt het in het bezit van de financier.

De voordelen en nadelen van de verschillende leasevormen

Bij operational lease zijn zaken als de wegenbelasting, verzekering en onderhoud inbegrepen in de leaseprijs. Hierdoor weet je precies wat je maandelijkse lasten zijn. Er zijn aanbieders die ook de brandstofkosten meenemen in de totaalprijs, maar dit is niet gebruikelijk. Daarentegen ben je gebonden aan de collectieve afspraken die de maatschappij heeft gemaakt voor bijvoorbeeld verzekeringen en reparaties.

tankenDeze manier van leasen kun je vergelijken met langdurig huren. Ondernemers die hiervoor kiezen doen dit veelal omdat ze zo min mogelijk omkijken naar de auto willen hebben. Het enige wat je zelf moet doen, is tanken.

Kies je voor financial lease, dan liggen de verantwoordelijkheden grotendeels bij jou. Zo moet je zelf het onderhoud, de verzekering en eventuele reparaties regelen. In tegenstelling tot operational lease mag je zelf kiezen waar je dit wilt onderbrengen. Ook heb je niet te maken met beperkingen in het aantal kilometers en kun je zonder eerst toestemming te vragen met de auto de grens over.

Daarnaast mag je de auto inrichten zoals jij dat wilt. Wil je de wagen bijvoorbeeld voorzien van jouw bedrijfslogo, dan kan dat. Dit komt omdat je bij financial lease uiteindelijk ook de juridische eigenaar wordt van de auto. Waar je operational lease de auto inlevert na afloop van het contract (of koopt tegen de restwaarde), blijft de wagen bij financial lease jouw eigendom. Ook na het uitdienen van de looptijd.

Lease je omdat een eigen auto van de zaak te duur is? Een goedkope tweedehands auto is met een zakelijke financiering op termijn goedkoper dan een leaseauto!

Bedrijfsauto leasen en de belastingdienst

Dit verschil in eigendom zorgt ervoor dat de fiscus op verschillende manieren naar het leasen kijkt. Bij financial lease staat de auto, vanwege het economische eigendom, op jouw balans. Het wordt dus een auto van de zaak. Dit betekent dat je hiermee een aantal belastingvoordelen hebt, zoals een investeringsaftrek, het afschrijven van de bedrijfskosten en renteaftrek. Daarnaast mag je de btw over de aanschafprijs terugvorderen.

Bij financial lease staat de auto op jouw balans en heb je ook enkele belastingvoordelen.

Bij operational lease staat de auto op de balans van de verhuurmaatschappij, waardoor de belastingvoordelen een stuk lager zijn. Je kunt dan alleen de btw over de factuur van de leasemaatschappij verrekenen.

Waar moet je bij zakelijk leasen op letten?

twijfel (vraag)Naast de keuze voor financial of operational lease is het verstandig om de voorwaarden van de aanbieders goed naast elkaar te leggen. Bij operational lease is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat er wordt gewerkt met een beperking in het aantal kilometers. Wil je meer rijden dan dat je hebt afgesproken, dan kan dit, maar wel tegen een (behoorlijke) meerprijs. De bedragen hiervoor kunnen erg uiteenlopen, waardoor extra ritjes flink kunnen oplopen.

Een belangrijk punt bij financial lease is dat er vaak gewerkt wordt met een slottermijn. Dit betekent dat je bij de laatste termijn het resterende bedrag in z’n geheel moet overmaken. Bij deze variant is het dus niet alleen van belang om de maandlasten te kunnen dragen, maar ook om voldoende liquiditeit te hebben waarmee je het resterende bedrag kunt voldoen.

Ook gedurende de looptijd zijn er verschillen tussen de aanbieders. Bij de meeste financial lease-maatschappijen kun je de maandelijkse kosten drukken door vooraf een aanbetaling te doen, maar dit is niet per definitie het geval. Verder vinden sommigen het prima als je bij een goede maand extra aflost, terwijl anderen vasthouden aan de maandelijkse betalingen die zijn vastgelegd in het contract. Daarnaast zijn er aanbieders waarbij je (eenmalig) boetevrij kunt aflossen en maatschappijen waarbij je verplicht bent om de looptijd van je contract uit te dienen.

De bijtelling van een bedrijfsauto bij leasen

Rijd je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé met je bedrijfsauto, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit komt omdat de belastingdienst de leasewagen in dat geval beschouwt als een verkapte vorm van inkomsten.

Als je zakelijk gaat leasen krijg je mogelijk ook te maken met een bijtelling bij de inkomstenbelasting.

Tot 2018 waren er verschillende categorieën, waarbij de CO²-uitstoot bepalend was voor het bijtellingspercentage. Sindsdien zijn er slechts twee categorieën: een standaardsegment van 22 procent en een lagere bijtellingscategorie voor volledig elektrische auto’s.

Bedrijfsmatig leasen of private lease?

Naast bedrijfsmatig leasen, waarbij bijtelling vrijwel onvermijdelijk is, kun je ook kiezen voor private lease. Van de zakelijke ritjes kun je dan nog steeds 19 cent per kilometer aftrekken van de winst. Maar aangezien je dan de leasekosten niet mag rekenen tot je bedrijfskosten houden de fiscale voordelen hier wel op. De belangrijkste reden dat ondernemers kiezen voor private lease is omdat ze geen bijtelling willen betalen. Overweeg je private lease, dan vervalt de optie voor financial lease. Dit kan namelijk alleen in combinatie met een KvK-registratie.

Een ander punt om rekening mee te houden, is dat leasecontracten je kredietwaardigheid kunnen beïnvloeden, omdat deze worden gemeld bij instanties als het BKR (Bureau Krediet Registratie).