Auto zakelijk of privé aanschaffen
Als zelfstandige kun je zakelijk of privé een auto aanschaffen. Tenminste, als de auto ook zakelijk gebruikt wordt en je hierin de nodige kilometers op de weg doorbrengt. Wat is dan het meest voordelig: een auto op naam van de zaak zetten of een privéauto zakelijk gebruiken?
Zakelijk de auto kopen of toch privé?
Heb je geen kantoor, dan heb je wel een afspraak met een opdrachtgever, neem je deel aan brainstormsessies, ga je naar netwerkbijeenkomsten of maak je een andere zakelijke rit. De meeste ondernemers maken daarom autokosten. Die autokosten kun je zakelijk aftrekken. Zelfs als de auto privé is aangeschaft.
Een auto van de zaak klinkt aantrekkelijk maar het is niet altijd noodzakelijk om de auto zakelijk aan te schaffen, en soms is het zelfs fiscaal beter om de auto privé aan te kopen. De keuze tussen zakelijk of privé een auto aanschaffen brengt de nodige financiële consequenties met zich mee.
Het is niet altijd nodig om de auto zakelijk te kopen.
Daarnaast kun je de keuze niet zomaar achteraf veranderen waardoor het belangrijk is om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Dat het verstandig is om een auto die hoofdzakelijk voor zakelijke ritten wordt gebruikt op de zaak te zetten en dat een auto die grotendeels voor privéritjes wordt ingezet juist niet tot het bedrijfsvermogen moet worden gerekend, is geen hogere wiskunde. Maar daartussen ligt nog een groot grijs gebied waarbij het soms zeer lastig kan zijn om de juiste keuze te maken.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.
Zakelijk een auto aanschaffen
In veel gevallen is het voordeliger om alles wat je bedrijfsmatig gebruikt op de zaak te zetten. Maar bij een auto heb je te maken met aanvullende voorwaarden, waardoor het in bepaalde gevallen juist minder gunstig kan uitpakken. Indien je kiest voor een auto van de zaak kun je weliswaar bepaalde kosten aftrekken, maar als je de auto ook privé gebruikt krijg je te maken met een bijtelling.
Laten we beginnen met de aftrekposten. Wanneer je een auto van de zaak rijdt, mag de kosten die je hiervoor maakt aftrekken van de omzet. Hierbij kun je onder andere denken aan de btw bij de aanschaf van de auto, de brandstof en het onderhoud van de auto. Maar ook de afschrijving, verzekeringen en belastingen mag je opvoeren als onkosten. Al met al kan een auto van de zaak de nodige financiële voordelen met zich meebrengen. Wanneer je alleen al kijkt naar de btw bij de aanschaf van de auto en de afschrijving kan dit al duizenden euro’s schelen.
Regel je de kilometerregistratie handmatig? Je kunt deze administratie automatiseren met een rittenregistratie-systeem zoals het GPS-systeem van TrackJack (vanaf 79,95 euro).
Hoe zit het met de bijtelling?
Als ondernemer mag je kiezen. Je kunt zakelijk of privé een auto aanschaffen. Om te voorkomen dat elke ondernemer klakkeloos de auto op de zaak zet vanwege alle voordelen, heeft de Belastingdienst een aantal regels opgesteld. Wanneer je de auto puur bedrijfsmatig gebruikt, en dit ook kunt bewijzen, kun je alle kosten die je maakt voor de auto op de zaak zetten. Het lastige is echter dat de meeste ondernemers één auto hebben, die ze zowel zakelijk als privé gebruiken. Om dit te ondervangen, heeft de Belastingdienst de bijtelling in het leven geroepen.
Rijd je een auto van de zaak en wil je geen bijtelling betalen, dan mag je jaarlijks maximaal vijfhonderd privékilometers rijden. De bewijslast hiervoor ligt in jouw handen. Net als bij de registratie van je uren voor het urencriterium mag je zelf bepalen hoe je dit aantoont. Als je privé geen eigen auto hebt moet je jouw ritten bijhouden in een sluitende rittenadministratie.
Zonder rittenregistratie is het lastig om te bewijzen dat je niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gemaakt. De meeste ondernemers kiezen ervoor om voor het privégebruik een bijtelling te betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig. Voor een elektrische auto betaal je minder bijtelling.
De bijtelling tel je op bij jouw winst als zelfstandig ondernemer waardoor je hier inkomstenbelasting over betaalt.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.
Een privé-auto zakelijk gebruiken
Als je al een privé-auto hebt en daarmee zakelijke ritten maakt, dan mag je voor de zakelijk gereden kilometers 23 cent per kilometer aftrekken van de winst (in 2024). Het totaalbedrag van je zakelijke kilometers mag je aan het einde van het jaar van je inkomen aftrekken, waardoor je minder winst overhoudt en minder inkomstenbelasting betaalt.
Bij een privéauto mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Voor de scheiding van werk en privé dien je een kilometerregistratie bij te houden, zodat het voor de Belastingdienst duidelijk is hoeveel zakelijke kilometers je hebt gereden en voor welk doel.
Wat moet ik nu kiezen?
Welke optie het meest voordelig is hangt onder meer af van de liquiditeit van je onderneming, het aantal kilometers dat je privé en zakelijk verwacht te maken, de kostprijs per kilometer (denk aan brandstof, belasting, verzekeringen en onderhoud), de waarde (en afschrijving) van je auto, het inkomen en de belastingschaal waarin je je als ondernemer bevindt.
Wat voor jou de beste keuze is, is niet altijd direct duidelijk. Als je twijfelt is ons advies om dit te bespreken met een boekhouder of accountant zodat jullie samen kunnen besluiten of een auto beter zakelijk of privé kunt aanschaffen.