31% van de zzp’ers heeft één opdrachtgever

31% van de zzp’ers heeft één opdrachtgever

Ongeveer een op de drie zzp’ers in ons land heeft maar één opdrachtgever. Dit komt voornamelijk voor in de hotel- en B&B-branche. In die sector werkt zelfs 70 procent van de zzp’ers voor één opdrachtgever.

Dit blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl, op basis van cijfers van het CBS. In de detailhandel en telecombranche is het aantal zelfstandigen zonder personeel met maar één opdrachtgever met 58 procent ook hoog. Het gemiddelde over alle branches in 31 procent.

top 5 branches zzp

Kwetsbaarheid bij einde samenwerking

Het feit dat deze zzp’ers maar één opdrachtgever hebben, maakt hen kwetsbaarder wanneer de samenwerking onverwacht stopt. Eerder onderzoek toonde al aan dat 23,5 procent van de zelfstandigen zonder personeel geen financiële buffer heeft om op terug te vallen. Bij een tegenvallende maand komen zij al in de problemen.

Regelgeving schijnzelfstandigheid

Daarnaast is al langere tijd bekend dat het kabinet strengere wetgeving omtrent zzp’ers wil. Vanaf 1 januari dit jaar gelden modelovereenkomsten op basis van vrije vervanging tussen zzp’ers en opdrachtgevers niet meer. Hiermee wil de overheid schijnzelfstandigheid tegengaan.

‘Het is lastig voor te stellen dat ingehuurde zzp’ers in hotels, B&B’s en campings zelf hun dagen mogen indelen.’

Als zzp’er moet je kunnen laten zien dat je zelf bepaalt hoe, waar en wanneer je je werk doet. Als dat niet het geval is, ben je volgens de regels een schijnzelfstandige. Volgens Boekhouder.nl is het lastig voor te stellen dat ingehuurde zzp’ers zelf hun dagen mogen indelen in hotels, B&B’s en campings.

Deels in loondienst mogelijke oorzaak

Dat veel zzp’ers maar één opdrachtgever hebben, kan komen doordat ze vaak nog deels in loondienst werken. Hierdoor is het voor hen niet zo nodig om meer opdrachtgevers te zoeken. “Je zou zelfs kunnen stellen dat steeds meer mensen het zelfstandig ondernemerschap ‘gewoon eens proberen’ en tot de conclusie komen dat het voor hen toch niet werkt. Uit eerder onderzoek dat wij in november 2023 deden bleek namelijk al dat een op de vijf stoppende zzp’ers toch weer besluit in loondienst te gaan”, aldus de onderzoekers van Boekhouder.nl.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ondernemen & Internet.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten