menu
e-boekhouden

Zakelijke of privérekening voor het bedrijf?

Zakelijke of privérekening voor het bedrijf?

De volgende vraag wordt nog weleens gesteld, waarom zou ik een aparte zakelijke rekening openen voor mijn bedrijf? Het gaat dan om eenmanszaakjes die maar weinig transacties hebben en niet zitten te wachten op de extra kosten die een zakelijke rekening met zich meebrengen. Hier een overzicht van de verplichtingen met betrekking tot een zakelijke rekening, de voor- en nadelen en de kosten.

Zakelijke rekening verplicht?

Als zelfstandige (zzp’er of eenmanszaak, in ieder geval een rechtsvorm waarbij er geen verschil is tussen privé en zakelijk vermogen) is het niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Bij de gesprekken die je zal hebben bij het starten van een bedrijf zal echter iedereen je adviseren om toch een zakelijke rekening te openen, de Kamer van Koophandel adviseert het, de meeste ondernemers beamen het, en je boekhouder (als je die hebt) zal niet blij zijn als je zakelijke transacties tussen je privé transacties staan. Hieronder nog een paar voordelen van een zakelijke rekening (en de nadelen, lees: kosten).

Voordelen en nadelen zakelijke rekening

Eigenlijk is er maar een nadeel van een zakelijke rekening: het kost geld. Een zakelijke rekening is duurder dan een privé rekening. Je betaalt jaarlijks een bedrag en je betaalt per transactie. De enige manier om deze kosten te ontlopen is alles op je eigen privé rekening te storen, want ook het openen van een tweede privé rekening bij een bank kost geld. De rekening waarop salaris wordt gestort is nog zo goed als gratis, maar voor een extra rekening zal je toch echt moeten gaan betalen. Ook laten bank het vaak niet toe dat je zakelijke transacties doet met een privé rekening. Heb je een klein bedrijf met weinig transacties dan zullen ze niet zo snel gaan zeuren, maar neemt het aantal transacties toe dan zal je waarschijnlijk vriendelijk verzorgd worden om een zakelijke rekening te openen.

Het grootste voordeel van een zakelijke rekening is toch wel het duidelijke financiële overzicht. Door zakelijk en privé gescheiden te houden heb je te allen tijden een duidelijk overzicht van je balans. Ook biedt de zakelijke rekening meer, zo kun je zakelijke krediet aanvragen, kun je klanten iDeal betalingen aanbieden. Een rekening op naam van het bedrijf oogt natuurlijk naar de klanten toe ook een stukje professioneler. Het is lastig om steeds te vragen of ze het bedrag overmaken ten name van jou i.p.v. naar het bedrijf (of je bedrijf moet natuurlijk dezelfde naam hebben als jij)

Kosten van een zakelijk rekening

Overzicht van de banken: (januari 2011)

Bank Jaar Pas CC Internet Bij Af
ING* €36 €10.95 €37.50 €30 €0.14 €0.07
Rabobank** €48 €12 €24 €42 €0.14 €0.07
ABN*** €52,20 €15 €27,50 €60 €0.14 €0.07
SNS €30 €13 ? €36 €0,14 €0,11

* Ideaal om te starten met zakelijk sparen is het starterspakket van de ING, het eerste jaar is gratis, inclusief internetbankieren en veel van het betalingsverkeer.
**Rabobank heeft een actie voor starters, bij aanschaf van een ondernemerspakket betaal je in plaats van €8.50 per/maand twee jaar lang €3 per maand
***Voor starters heeft ABN het starterspakket a €1.95 per maand (incl pas)

Het gaat hier om de kosten van bij- en afschrijvingen binnen Nederland, voor het buitenland gelden andere tarieven. Ook gelden voor acceptgiro’s, incasso, spoedbetalingen, iDeal betalingen, PIN transacties etc. per bank andere tarieven, bekijk hiervoor de website van de bank.

Waar heb jij een zakelijke rekening (of privé) en wat zijn je ervaringen?

Reacties