Startende ondernemers onbekend met aftrekposten

Startende ondernemers onbekend met aftrekposten

Aftrekposten zijn een populair onderwerp onder ondernemers, want wie wil nou niet bepaalde kosten zakelijk aftrekken? Toch blijkt dat veel startende ondernemers niet goed weten van welke aftrekposten ze gebruik mogen maken.

De Belastingdienst heeft onderzoek laten doen onder startende ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen en hieruit wordt al snel het een en ander duidelijk. Zo heeft veertig procent niet gecontroleerd op welke aftrekposten ze allemaal recht hebben en weet één op de drie ondernemers niet welke autokosten ze zakelijk kunnen aftrekken.

Slechts helft gebruikt boekhoudsoftware

Uit het onderzoek komt naar voren dat een derde van de ondernemers elk kwartaal alle bonnetjes en facturen bij elkaar zoekt om belastingaangifte te kunnen doen. En slechts de helft gebruikt een boekhoudprogramma.

Veel startende ondernemers zien het bijhouden van hun administratie niet als de eerste prioriteit. Dat is waarschijnlijk mede de reden waarom één op de vier ondernemers claimt het moeilijk te vinden btw-aangifte te doen. Natuurlijk kun je belastingaangiftes ook laten doen door een boekhouder of belastingadviseur.

‘Kies voor een online boekhoudprogramma’

Volgens Driek Kamps, landelijk directeur MKB bij de Belastingdienst, is het dan ook belangrijk voor starters om hun eerste aangifte goed voor te bereiden. “Hierdoor kun je vanaf het begin af aan de juiste aftrekposten gebruiken, kom je niet voor verrassingen te staan en ben je minder tijd kwijt aan de volgende aangiftes. Door te kiezen voor online administreren kan het nog makkelijker: je kunt bijvoorbeeld je tankbonnetjes direct inscannen en je hebt je administratie – via je smartphone – altijd bij de hand”, zo zegt hij.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten