Online boekhouden groeit, mobiel blijft achter

Online boekhouden groeit, mobiel blijft achter

Online boekhouden wordt steeds populairder, maar zzp’ers en kleine ondernemers gebruiken hiervoor liever nog de computer, dan dat ze hun administratie via een app invoeren. Voor slechts 10 procent van de online boekhouders was de app een trigger om over te stappen op een online tool.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd Nederlandse zzp’ers en ondernemers met maximaal twintig mensen in dienst. Hieruit kwam ook naar voren dat maar liefst 89 procent zélf de boekhouding doet. Wel schakelt de helft van deze ondernemers soms de hulp van een boekhouder in, om bijvoorbeeld een jaarrekening op te stellen of de jaarlijkse belastingaangifte te doen.

Van de mensen die zelf de boekhouding doen, maakt ongeveer een derde (31 procent) gebruik van een online boekhoudprogramma. Deze manier van boekhouden is populairder geworden de afgelopen jaren, want van de online boekhouders is een derde in de afgelopen twee jaar overgestapt op de online variant. Het gemak (56 procent), het overzicht (52%) en het zelf grip kunnen houden op de financiën (42%) waren de belangrijkste redenen voor de kleine ondernemers om over te stappen op een online boekhoudpakket.

Boekhouding via app nog niet in trek

De boekhouding doen via een app blijkt niet erg in trek, want voor slechts 10 procent van de online boekhouders was dit een reden om te kiezen voor de online tool. Het is met name nog steeds de computer vanwaar ondernemers hun online boekhoudprogramma gebruiken.

‘Online boekhoudsoftware is goedkoper’

De mobiele app is één van de voordelen die online boekhoudsoftware met zich meebrengt, een ander veelgenoemde reden is kostenbesparing. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf respondenten online boekhoudsoftware gebruikt, omdat ze een boekhouder of accountant te duur vinden. Zo geeft een kwart van de ondernemers die (soms) een accountant inschakelt, tussen de duizend en 2500 euro uit per jaar. Voor één op de twaalf ondernemers gaat het zelfs om een rekening van vijfduizend euro.

Zelf de boekhouding doen hoeft niet lang te duren. Bijna de helft van de ondervraagden die het zonder hulp doet, is er gemiddeld minder dan een uur per week aan kwijt, terwijl een derde er één tot drie uur over doet. En dit kan een vervelend klusje zijn, maar 23 procent ervaart dit niet zo: zij geven het bijhouden van de administratie als cijfer een 8 of hoger.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten