Online boekhouden in cijfers

Online boekhouden in cijfers

Een van de grootste drempels voor het starten van een eigen bedrijf zijn de verplichtingen met betrekking tot het boekhouden. Online is veel nieuws over ontwikkelingen maar nog steeds geven starters aan dat ze op zien tegen de enorme hoeveelheid papierwerk. Terwijl boekhouden, met alle online mogelijkheden, het helemaal niet zo erg meer hoeft te zijn!

De regelgeving en mogelijkheden op het gebied van boekhouden zijn de laatste jaren flink aangepast. Had je vroeger nog een verplichte boekenkast vol met handgeschreven bonnetjes die je verplicht jarenlang moest bewaren, tegenwoordig is het ook toegestaan om vrijwel de hele boekhouding online bij te houden. Je kunt in een spreadsheet een overzicht maken en door middel van mapjes een goede organisatie brengen in je binnenkomende en uitgaande facturen. Op deze manier is het gemakkelijker er zoekfuncties en statistieken op los te laten.

Negentig procent doet de boekhouding offline

Met alle nieuwe techniek zou je verwachten dat de administratie voor de meeste ondernemers een online gebeuren is geworden. Toch valt dat tegen. Maar een op de tien van de boekhouders doet de boekhouding geheel online. De overige negentig procent maakt nog onvoldoende gebruik van het internet voor het bijhouden van de boekhouding. Zo blijkt uit onderzoek van Twinfield.

Is online boekhouden beter dan offline? Uit de voorspellingen blijkt dat er inderdaad wel een verschuiving wordt verwacht. De vraag naar de mogelijkheden van het online boekhouden neemt toe. Het vertrouwen in online diensten groeit en nu ook de overheid het elektronisch factureren en administreren accepteert is de kans groot dat partijen in de komende jaren massaal zullen overstappen naar boekhoudsoftware die via het internet te vinden zijn. Online boekhouden heeft absoluut de toekomst.

Online maakt boekhouden leuker

Door gebruik te maken van de mogelijkheden van het internet kun je de boekhouding een stuk efficiënter maken. Zo blijkt uit onderzoek van Moneybird, een aanbieder voor het online factureren, dat de gemiddelde betaaltermijn van ondernemers afgelopen jaar ongeveer 16 dagen was, maar dat de werkelijke betaling gemiddeld na 21,7 dagen binnenkwam. Door gebruik te maken van de mogelijkheid om met iDeal te betalen kun je dit terugdringen naar een gemiddelde van 9,8 dagen.

Administratie leuker in het weekend?

Voor de boekhouding zijn er enkele verplichtingen vanuit de overheid maar los daarvan ben je meestal zelf helemaal vrij hoe en wanneer je de administratie wilt doen. Je kunt het dus prima doen als klusje op de zaterdag bijvoorbeeld. Als je even geen telefoon hebt en rustig even aan de cijfertjes van je onderneming kunt werken.

Maar ook hier lijken ondernemers traditioneel. Want ook in 2010 was de eerste dag van de maand, en de maandag, weer de dag waarop de meeste facturen werden gemaakt. Uit onderzoek van Moneybird waarbij rekening is gehouden met meer dan honderdduizend facturen, blijkt dat zeven procent op de eerste dag van de maand gemaakt wordt. Dat is twee keer zoveel als op de laatste dag van de maand.

Ook de eerste dag van de week blijkt het populairste. Op maandag worden achttien procent van de facturen gemaakt. Dat is meer dan zaterdag en zondag samen waarop gezamenlijk ongeveer zestien procent van de facturen gemaakt wordt.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten