menu
e-boekhouden

Meer vraag adviserende rol accountants

Mensen zijn bij hun accountants steeds meer op zoek naar advies. Twee van de drie belangrijkste inkomstenbronnen van deze beroepsgroep, te weten boekhouden en het opstellen van jaarrekeningen, zijn juist steeds minder in trek. Klanten willen tegenwoordig liever advies met betrekking tot financiële en fiscale vraagstukken. Ruim 30 procent vraagt hier al om bij hun accountant.

Dit blijkt uit onderzoek naar de veranderende rol van de accountant door Exact en Accountancy Nieuws onder bijna driehonderd respondenten. Hieruit lijkt ook te kunnen worden geconcludeerd dat een accountants- of administratiekantoor dat een deel van zijn processen via de cloud heeft lopen, beter op deze vraag lijkt in te spelen dan kantoren die nog vooral ‘offline’ werken.

Cloud-accountants waardevoller
Zogeheten cloud-accountants dragen vaker bij aan het businessplan van hun klanten en zijn actiever betrokken bij meer onderdelen van het businessplan dan vakgenoten zonder cloud-oplossingen. En toch ziet meer dan de helft van de cloudloze accountants zichzelf als belangrijkste bijdrager van het businessplan. Maar wordt klanten gevraagd naar wie voor hen de belangrijkste adviseur is, dan zijn de businesspartner (54%), de echtgenoot (42%) toch echt belangrijker dan de accountant.

Volgens Sebastiaan de Jong, business director bij Exact Cloud Solutions, heeft de accountancybranche de laatste jaren veel te verduren gehad. “Maar uit dit onderzoek blijkt juist dat er onder klanten een groeiende behoefte is naar een meer strategische rol van hun accountant. Daaruit spreekt vertrouwen. Met de juiste IT-ondersteuning zijn accountancy- en administratiekantoren in staat om hun kennis en ervaring opgedaan met hun activiteiten in een bepaalde sector om te zetten in waardevolle informatie voor hun klanten. De cloud is hierbij slechts een middel, maar wel één die zorgt voor transparante verslaglegging en betere strategische advisering dankzij meer inzichten.”

Eén op drie gebruikt boekhoudsoftware in de cloud
Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim vier op de tien accountants de resultaten van zijn klanten ieder kwartaal evalueert aan de hand van het businessplan. Eén op de drie accountants legt deze resultaten vast met behulp van boekhoudsoftware in de cloud, terwijl de cloudloze accountants vooral (72%) spreadsheetprogramma Excel gebruiken. Advies en informatie delen met de klant wordt door bijna alle accountants via de mail of face-to-face gedaan. Bijna 15 procent maakt gebruik van een klantportal.

Dat een overstapje naar werken in de cloud geen slecht idee is, blijkt ook wel uit de statistieken dat 43% van de cloudloze accountants zijn omzet zag dalen, tegenover 34% van de cloud-accountants. Die laatste groep is ook nog eens positiever gestemd over de toekomst. Meer dan de helft denkt dit jaar de omzet te kunnen laten groeien, terwijl bij de cloudloze branchegenoten slechts 34% er zo over denkt. Opmerkelijk aan het onderzoek is ook dat alle startende accountantskantoren die eraan meededen, al gebruikmaken van de cloud.

Reacties