Foto’s verkopen op internet

Foto’s verkopen op internet

Ben je een goede (hobby)fotograaf en maak je graag foto’s? Je kunt natuurlijk klanten zoeken die jou een opdracht geven tot een foto, maar je kunt ook foto’s verkopen op internet. Waarschijnlijk ga je er niet genoeg geld mee verdienen om gelijk je baan op te zeggen, maar als professionele- of (goede)amateurfotograaf kun je hier een aardig zakcentje aan bijverdienen.

Het ontstaan van stockfotografie

Bijna iedere website heeft foto’s op zijn website, en dan hebben we het nog niet eens over de hele economie van webshop-fotografie. Al komen productfoto’s vaak mee via leveranciers, of kun je die los zelf laten maken. Voor bedrijfswebsites worden vaak bestaande foto’s gebruikt. Zogenaamde stockfotografie.

Officieel moet voor deze foto’s betaald worden (als er copyright op zit). Vroeger konden deze “stockfoto’s” exclusief gekocht worden bij de grote istockphotostockfotografie-bedrijven zoals Getty en Corbis, waar professionele fotografen online foto’s verkopen. In 2006 werd de internetfoto-business volledig op zijn kop gezet door “iStockphoto.com” een website waar je gratis copyright vrije foto’s voor op het web kon downloaden.

De website werd een gigantisch succes en al snel werd besloten om een kleine bijdrage te vragen voor de foto’s variërend tussen de $0.20 en $10. Een gedeelte van dit bedrag gaat naar de fotograaf die de foto op de website heeft geplaatst. Al snel volgde er vele andere “Microstock” fotografie sites, enkele van de grotere zijn Shutterstock, 123RF en Dreamstime.

Geld verdienen met foto’s verkopen

Ondertussen zal wel duidelijk zijn hoe je als fotograaf met dit type websites online geld kan verdienen: je uploadt je foto’s naar de website(s) en wanneer een van jou foto’s wordt gedownload verdien je (ongeveer) tussen de $0.20 en $5.00. Klinkt misschien als heel weinig geld, maar een foto kan natuurlijk vele malen gedownload worden, een succesvolle foto kan dus behoorlijk wat geld in het laatje brengen.

Via stockfotografie kun je online geld verdienen door foto’s te verkopen.

shutterstock-300x213Niet elke foto wordt echter zomaar succesvol, een ‘stock foto’ moet commercieel zijn. Denk dus goed na over wat populaire foto’s zij op websites. Je kan inspiratie op doen bij de twee grootste microstock websites, Shutterstock.com en iStockphoto.com, om te kijken wat voor type foto’s hierop staan en welke het meest succesvol zijn. Wat gelijk zal opvallen is dat foto’s van een baby, een bloem of een familie niet veel verkocht worden. Succesvolle foto’s zijn bijvoorbeeld foto’s van mensen aan het werk (denk er wel om dat als je mensen op de foto zet dat je een “release” moet hebben).

Ook wordt zeker niet iedere foto op de websites geplaatst, er gaat een grondige keuring aan vooraf. Er wordt zowel gekeken naar techniek als naar de compositie van de foto, ook moet de foto commercieel zijn. Een aantal redenen waarom een foto kan worden afgekeurd zijn: out of focus, onscherp, te veel ruis, kleuren zijn niet in balans, te donker, etc. Je moet dus wel enige kennis hebben van fotografie voordat je foto’s upload naar de websites.

Veel websites bepalen per foto die je upload of deze op de site wordt gezet. Shutterstock werkt net even iets anders. Hier moet je eerst 10 foto’s uploaden waarvan er slechts 3 afgekeurd mogen worden. Lukt dit niet dan moet je minimaal een maand wachten voordat je het opnieuw mag proberen. Het is dan misschien ook verstandig om eerst een van de andere Microstock websites te proberen om te zien wat voor soort foto’s worden goed- en afgekeurd.

Hoeveel kun je verdienen?

Je verdient per gedownloade foto, hoeveel je verdient is dus volkomen afhankelijk van de kwaliteit en de populariteit van jouw foto’s. Er zijn op het web een aantal websites van Nederlandse fotografen te vinden die actief bezig zijn met het verkopen van foto’s.

Zo is er Martijn Mulder die op meerdere foto websites een account heeft, met minder dan 100 foto’s verdient hij ongeveer $200 per maand (lees hier ook reviews van de verschillende microstockwebsites). Op Kruwt.nl lees je zijn ervaringen met Shutterstock, met 400 foto’s verdient hij ongeveer $80 per maand. Ook Manuel Meewezen verdient geld met zijn foto’s, bekijk ook vooral hun portfolio’s op een indruk te krijgen van het type foto’s.

De uitbetaling van de meeste websites gaat via Paypal. Let er wel op dat dit inkomsten zijn en dat je deze moet opgeven bij de belastingdienst, deze kun je bij de inkomstenbelasting opgeven onder het kopje “Resultaat uit overige werkzaamheden”.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten