Schoolverlater scoort met fietsimperium

Vorig jaar gingen tienduizend fietsen over de digitale toonbank van FietsUniek.nl en dit jaar wordt het dubbele verwacht. Niet alleen online wordt hard gewerkt om de groei bij te houden, in maart opent ook de eerste fysieke winkel de deuren. Wij vroegen jonge ondernemer Edwin de Jong hoe zijn Marktplaatshandeltje binnen vier jaar uitgroeide tot een van de grootste fietsenplatforms van Nederland.

“In de tijd dat ik begon aan de studie Small Business, begon ik ook wat actiever te verkopen op Marktplaats. Ik verkocht van alles: opladers en dat soort dingen. Het ging steeds beter, maar kostte ook een hoop tijd. Op school hield ik constant mijn Marktplaats-biedingen in de gaten. Er kwamen steeds meer bestellingen binnen, maar op een opladertje van zeven euro maak je niet veel winst. Het veranderde toen ik een fiets nodig had.”

Advies van Rita Verdonk
“Via-via kwam ik terecht bij een fietsengroothandel en toen is het balletje echt gaan rollen.” Edwin merkte al snel dat er veel vraag was naar goedkope fietsen en is daarin een webwinkel begonnen. Zijn bedrijf was geboren en school werd op een (nog) lager pitje gezet. “Toch durfde ik niet helemaal te stoppen, school was toch een soort vangnet. Mede door Rita Verdonk heb ik me uiteindelijk uitgeschreven. Zij spoorde me aan toch die stap te maken en me helemaal op FietsUniek te storten.”

FietsUniek

Een goede beslissing, want inmiddels worden alle denkbare fietsen en accessoires verkocht via verschillende webshops zoals transportfiets.nl, bakfietsweb.nl, juniorfiets.nl en omafiets.nl. Ook is de garage van zijn ouders ingeruild voor een pand aan het industrieterrein van Hillegom. “Van de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd, veel meer dan ik op school ooit zou kunnen doen. Toen het niet goed ging met het koeriersbedrijf waar ik al jaren mee werkte moest ik bijvoorbeeld een keuze maken: blijf ik of ga ik weg, ook al is de kans groot dat ze mijn vertrek niet overleven?”

Putten uit je netwerk
“Moeilijke beslissingen maken hoort ook bij ondernemen. Het is natuurlijk mijn eigen bedrijf, maar er staan inmiddels ook mensen op de loonlijst dus de boel moet wel blijven draaien.” Het team van FietsUniek bestaat nu uit vier man en een stagiair. “Op sommige vacatures kreeg ik wel tweehonderd reacties. De mensen die het uiteindelijk zijn geworden, had ik zelf benaderd om te solliciteren.”

Zo heeft Edwin de manager van zijn oude vakantiebaantje aangenomen en is de 62-jarige vaste fietsenmaker Henk een vage kennis. “Van mensen uit je netwerk weet je toch beter wat je kunt verwachten. Maar het heeft ook weer geen zin om zomaar je studiegenoten of vrienden in dienst te nemen. Je hebt veel meer aan mensen met zin om te werken en ervaring: kijk maar naar Henk.”

Automatiseren van de processen
“Niet alleen met mijn team, maar ook met andere ondernemers, leveranciers en mijn businesscoach Stafan van den Berg, de oprichter van AfterPay, brainstorm ik graag over nieuwe plannen en ontwikkelingen. Over hoe je kunt groeien zonder extra personeel aan te nemen bijvoorbeeld. Zo zijn we nu begonnen met het automatiseren van de processen: administratie voor alle verschillende sites via Exact, aanbod beheren via Shopctrl en e-mailmarketing regelen met oplossingen van Copernica.”

Handeltjes voor erbij
“Door met anderen te sparren, krijg ik enorm veel energie en ideeën. Ik zit toevallig in de fietsen, maar ik ben geen fietsenexpert. Ik ben ondernemer en zie overal handel in. Toen ik een zuignapje nodig had om mijn nachtlenzen uit te halen en merkte hoe lastig het is om er eentje op internet te bestellen, kon ik het niet laten om zuignapje.nl te lanceren. Drie zuignapjes voor een tientje en er gaan elke dag enveloppen de deur uit. Heel leuk om te zien dat het werkt, maar eigenlijk moet ik dat soort dingen er niet te veel bij te doen. Focussen: dat is belangrijk.”

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten