menu
e-boekhouden

Denemarken beste land om te ondernemen

bureaucratie en regels om te ondernemenDenemarken is uitgeroepen als het beste land om een eigen bedrijf te beginnen. Nederland staat op de tiende plaats. Vooral de kosten van het starten van een eigen bedrijf zijn in Nederland vrij hoog en er zijn te veel procedures voor nodig om een eigen bedrijf te beginnen. Hoe erg is dat eigenlijk?

Het beste land om te ondernemen

Om een eigen bedrijf te beginnen moet je enkele procedures doorlopen. Natuurlijk maakt het veel verschil wat voor soort bedrijf je start, zo zijn er voor een webwinkel minder bureaucratische stappen nodig dan voor een slagerij of discotheek bijvoorbeeld. Maar ook voor een webwinkel moet je wat zaken regelen in verband met de overheid. Zo zul je je moeten inschrijven bij de KvK, Belastingdienst, mogelijk bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en even bij de gemeente aangeven dat je een bedrijf aan huis wilt beginnen.

Maar zelfs dan ben je er soms nog niet. Als je de webwinkel wilt plaatsen op een .nl domeinnaam dan moet dit geregistreerd zijn bij de SIDN, een (semi)overheidsinstantie. De website moet bepaalde gegevens bevatten zoals je KvK-nummer en adresgegevens. Bij een bestelling moet je factuur aan voorwaarden voldoen en ook aan het archiveren of aangeven van cijfers zijn voorwaarden gebonden.

Zonder dat je het door hebt, heb je zelfs bij het starten van een klein webwinkeltje al een keer of dertig te maken met de overheid. Dat maakt Nederland bureaucratisch.

Alles is mogelijk in de Verenigde Staten?

In Amerika zijn er gemiddeld zes procedures nodig voor het starten van een eigen bedrijf. In het land waar alles mogelijk is, is het starten van een eigen bedrijf in gemiddeld zes dagen gerealiseerd. In Suriname doen startende ondernemers er gemiddeld honderd keer zo lang over.

Denemarken de nummer één!

Er zijn verschillende factoren in het onderzoek mee genomen. Zo is onderzocht wat het kost, hoe lang het duurt, welke procedures je moet doorlopen of welke regels er zoal zijn. Alles factoren bij elkaar opgeteld is het Denemarken die als winnaar uit de bus komt. Nederland behaalt toch nog een tiende plaats.

Is het hier zoveel slechter?

Het is altijd grappig om die cijfers te lezen en ieder zal er zijn eigen conclusies aan trekken. Zelf vind ik meestal ook wel dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken en dat de overheid zich niet onnodig moet bemoeien met allerlei procedures. Dat Nederland veel regels en bureaucratie kent, weet ik heel goed. Aan de andere kant doet elk land het op zijn eigen wijze en zeggen getallen helemaal niets.

Zo noemde ik al dat een webwinkel snel dertig stappen moet doorlopen, maar als je van de meeste stappen zelf eigenlijk helemaal niets merkt, is het dan wel zo erg? Helaas is het niet gemeten hoe de ondernemers het ook echt zelf ervaren. Zo zien de meeste webwinkeliers de SIDN, het orgaan dat controle uitvoert op de .nl domeinnamen, helemaal niet als overheidslast. Een verplicht abonnement bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel wordt door sommigen juist weer wel als onnodig ervaren.

Hoe ervaar jij het starten in Nederland?

Wat vinden de Nederlandse starters eigenlijk zelf? Is Nederland een te bureaucratisch land om ondernemer te worden en zou je jouw bedrijf liever in een ander land zijn gestart?

Reacties