menu
e-boekhouden

Boekhouding mkb-ondernemers nog niet in de cloud

Boekhouding mkb-ondernemers nog niet in de cloud

Veel mkb-ondernemers maken nog steeds geen gebruik van de cloud. Om precies te zijn: 54% is er niet actief, terwijl veertien procent zelfs nog nooit van ‘de cloud’ heeft gehoord. Eén op de vijf ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf maakt op dit moment wel gebruik van cloud computing.

Dit blijkt uit cijfers van de MKB Cloud Barometer 2013, een initiatief van Exact dat jaarlijks wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Zo’n 750 respondenten uit het mkb zijn hiervoor ondervraagd. Uit het onderzoek kwam overigens ook naar voren dat 27% van de ondernemers niet eens zeker weet of hij wel of niet gebruikmaakt van software-oplossingen uit de cloud. Voor velen is de cloud dan ook nog steeds een vaag terrein.

“Daar zit de crux. Deze manier van werken is voor veel bedrijven in het mbk erg interessant, maar aan velen van hen gaat deze ontwikkeling nog gewoon voorbij”, zo vertelt Mark Appel van Exact. Dit blijkt ook wel uit het feit dat veel ondernemers niet precies weten wat werken in de cloud nou eigenlijk betekent. Eén op de drie heeft er wel eens van gehoord, maar kan het niet echt goed beschrijven, terwijl slechts één op de vier dit wel goed weet te verwoorden.

Kenmerken van de cloud

Als er gevraagd wordt naar enkele typische kenmerken van cloud computing noemen de meeste mbk-ondernemers ‘online toegang’ (83%) en ‘geautomatiseerd en centraal beheer’ (77%). “Mkb-ondernemers kunnen dankzij cloudoplossingen naar verhouding goedkoop en eenvoudig over moderne technologieën beschikken. Zo kan informatie nu makkelijker en vanuit elke locatie gedeeld worden. Met als gevolg dat er meer tijd over blijft om te ondernemen”, aldus Appel.

Je kunt voor de cloud kiezen om zo de directe en indirecte kosten te verminderen. Door investeringen vooraf te doen, door opgezadeld te worden met lagere IT-kosten en door slechts te betalen naar gebruik. Maar uit het onderzoek blijkt dat de daadwerkelijke gebruikers heel andere voordelen ervaren, zoals het altijd en overal toegang hebben tot belangrijke gegevens en het eenvoudiger delen van informatie. “Hier zit dus een duidelijk verschil. Werken in de cloud heeft vooral betrekking op het mobiliseren van informatie. De cloud maakt een andere manier van werken mogelijk die vooraf moeilijk te overzien is.”

Enigszins schikbarend te noemen is het feit dat slechts dertig procent van de ondervraagde ondernemers aangeeft data in de cloud veilig te vinden. Degenen die nog twijfelen over cloud computing geven aan nog niet over te stappen wegens een gebrek aan vertrouwen in de leverancier; 44% heeft meer vertrouwen in de huidige systeembeheerder.

Tags

Reacties