e-boekhouden

Belasting besparen door spreiding

Belasting besparen door spreiding

Tegen een ieder die het horen wil, vertel ik altijd dat het belangrijk is om een fiscale planning op te stellen. Aan de hand van deze planning is het mogelijk om te proberen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiscale voorzieningen die er zijn en hierdoor een belastingbesparing te realiseren.

Je kan de fiscale planning ook een beetje zien als de prognoses opstellen voor het komende jaar of jaren en vervolgens de realisaties hiernaast leggen. Door het opstellen van een fiscale planning weet je hoeveel lijfrente je nog kan afstorten, voor welk bedrag er nog aan investeringen gepleegd dienen te worden en of je bijvoorbeeld die bril dit jaar of volgend jaar moet gaan aanschaffen.

Benieuwd welk boekhoudprogramma het beste bij jou past? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Zo min mogelijk belasting betalen
Het doel elk jaar van velen is om zo min mogelijk belasting te betalen, hetgeen nog steeds beter is dan geen belasting te betalen. Bij dit laatste zal er ook bijna geen inkomen zijn en dat is toch eigenlijk wel lastig leven. Inkomen is belangrijk om ons eigen uitgave patroon te kunnen bekostigen en om het leven aangenamer te maken. Door de belastingdruk zo laag mogelijk te krijgen en te houden, neemt de bestedingscapaciteit toe. Maar hoe krijg je nu de druk op de inkomstenbelasting omlaag? Een antwoord hierop kan spreiding van het belastbaar inkomen zijn.

Belasting spreiden over jaren
SpreidenDit voordeel wordt niet altijd gezien door boekhoudsoftware, maar kan flink oplopen. Door inkomen te spreiden over verschillende jaren, wordt ook de hieraan verbonden belasting gespreid. Een fiscale faciliteit die hiervoor mogelijkheden biedt is voor de lijfrentepremieaftrek en voor ondernemers voor de inkomstenbelasting de oudedagsreserve, eventueel in combinatie met een lijfrente.

Beide voorzieningen bieden hetzelfde voordeel, namelijk inkomen van nu verschuiven naar de toekomst. Zeer voordelig voor mensen die nu een hoog belastingtarief hebben, want in de toekomst, zo rond de pensioengerechtigde leeftijd, zal het inkomen lager zijn en hierdoor ook het belastingtarief dat dan van toepassing zal zijn, naast de extra aftrek voor het feit dat ze die leeftijdsgrens gepasseerd zijn.

Door inkomen te spreiden over meerdere jaren betaal je minder belasting.

Op zich een leuke fiscale voorziening, maar wat nu als je die mogelijkheid niet geboden hebt gekregen? Jij opeens veel inkomen hebt gekregen door bijvoorbeeld de ontvangst van een ontslaguitkering of, de andere kant op, het inkomen ten opzichte van voorgaande jaren heel laag is doordat het rendement van de onderneming opeens heel slecht is. Hiervoor heeft de wetgever een andere fiscale voorziening gecreëerd, namelijk de middelingsregeling.

Middelingsregeling
De middelingsregeling is ontwikkeld om het nadeel op te compenseren van het ene jaar een heel hoge belastingdruk ten opzichte van de andere jaren met een veel lagere belastingdruk. Bij de uitvoering van de middelingsregeling wordt het belastbaar inkomen uit werk en inkomen over een periode van 3 jaren bekeken.

Wanneer jij wisselend belastbaar inkomen uit werk en woning hebt, dan is het zeer raadzaam elk jaar te berekenen of jij gebruik kan maken van deze regeling of schakel een boekhouder in voor advies.

Gerelateerde berichten