Zelfstandigenaftrek gaat flink omlaag

Zelfstandigenaftrek gaat flink omlaag

De zelfstandigenaftrek zal vanaf 2020 flink omlaag gaan. Zelfstandigen mogen dit jaar maximaal 7280 euro aftrekken van de winst, maar de komende tien jaar wordt dit verlaagd naar uiteindelijk maximaal 5000 euro.

Diverse bronnen weten te melden dat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens zijn over de belastingplannen. Een van de maatregelen behelst het geleidelijk aan verlagen van de zelfstandigenaftrek.

In 2019 mag maximaal 7280 euro worden afgetrokken

Zelfstandigen zonder personeel mogen bij het doen van de belastingaangifte automatisch een bedrag aftrekken van de winst. Hierdoor hoeven ze dus minder belasting te betalen. De zelfstandigenaftrek is een populaire aftrekpost voor eenmanszaken en zzp’ers. Over dit jaar was dat bedrag maximaal 7280 euro, maar dit wordt de komende jaren aanzienlijk minder.

Schijnzelfstandigheid terugdringen

Het idee erachter is dat hiermee een deel van een lastenverlichting voor burgers wordt betaald, maar ook dat de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen kleiner worden. Daarnaast is het kabinet al een paar jaar bezig om het aantal schijnzelfstandigen te laten afnemen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten