Tips om te voldoen aan het urencriterium

Tips om te voldoen aan het urencriterium

In 2010 probeerde minister De Jager van Financiën ondernemers en zzp’ers een steuntje in de rug te geven tijdens de crisis door een versoepeling van het urencriterium. Ook uren besteed aan bijvoorbeeld scholing en administratie mogen worden meegeteld.

Urencriterium

Met o.a. het urencriterium bepaalt de belastingdienst of iemand een ondernemer is en gebruik mag maken van de fiscale voordelen voor ondernemers waaronder de ondernemersaftrek. Een hoge aftrekpost en dus is het voor ondernemers om aan de “1225 uur” regel te voldoen. De Jager zei hierover: “Met deze maatregel geef ik gehoor aan de signalen dat zelfstandigen zonder personeel door de crisis vaak zwaar worden getroffen. Ik reken erop dat de overgrote meerderheid van deze groep hierdoor alsnog in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek.”

Volgens de FNV vakbonden is deze toezegging overigens een loos gebaar aangezien deze uren altijd al meegeteld moesten worden. Maar blijkbaar was dit bij veel ondernemers niet bekend, en misschien liepen ze daarom wel flinke aftrekposten mis.

Ben je op zoek naar software om je uren mee bij te houden? Vergelijk gemakkelijk en snel met ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Vijf tips om te voldoen aan het urencriterium

  • Ook niet declarabele uren zijn uren: heb je een opdracht gedaan waarvoor je 70 uur in rekening brengt maar eigenlijk 90 uur mee bezig bent geweest? Dan telt voor het urencriterium die 90 uur
  • Stop tijd in acquisitie: alle tijd die je stop in het krijgen van (meer) klanten mag je mee tellen. In 2007 spande een Freelancer een rechtszaak aan tegen de belastingdienst. Hij had 700 uur gewerkt aan het bouwen van een betere website om meer klanten te krijgen. Zonder deze uren zou hij niet voldoen aan het criterium. De belastingdienst vond dit echter een disproportioneel aantal uren, tevens vonden ze dat de aard van de website hobbymatig was. De hoge raad bepaalde echter dat het niet aan de belastinginspecteur is om te bepalen wat zinnige tijdbesteding is voor een ondernemer, ze moeten alleen de uren tellen.
  • Volg een opleiding. Alle uren die je besteedt aan opleiding, of het nou een cursus is of een boek lezen, tellen mee. De opleiding moet echter wel relevant zijn voor het bedrijf.
  • Een goede administratie helpt! Als je de belastingdienst moet overtuigen dat je daadwerkelijk 1225 uur hebt gewerkt en het spant erom zorg dan dat je alles administreert. Zelfs het staan in de file op weg naar een afspraak is werktijd, zolang je het maar registreert!
  • Geef de belastingdienst niet meteen gelijk: als de belastingdienst bepaalt dat je niet voldoet aan het urencriterium hoef je hier niet gelijk mee in te stemmen. Er zijn al een behoorlijk aantal rechtszaken gevoerd over het wel of niet halen van het criterium en vaak genoeg komt de ondernemer als winnaar eruit. Bij deze rechtszaken kun je, zeker in de eerste aanleg, de zaak zelf voeren. Bij de belastingrechter heb je geen advocaat nodig.
Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten