Voorstel minimumtarief zzp’ers online

Voorstel minimumtarief zzp’ers online

Het kabinet wil een minimumtarief van 16 euro per uur voor zelfstandigen zonder personeel. En zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, moeten de mogelijkheid krijgen om, onder bepaalde voorwaarden, een zelfstandigenverklaring te gebruiken. De twee plannen staan nu online.

De twee voorstellen zijn gisteren in internetconsultatie gebracht. Dit betekent dat de wetsvoorstellen zes weken openstaan voor reacties van burgers en maatschappelijke organisaties. Daarna wordt het voorstel gereedgemaakt, zodat het aan de Tweede Kamer voorgelegd kan worden.

Verschil werknemer en zzp’er verkleinen

Met de twee plannen wil het kabinet de werking van de arbeidsmarkt verbeteren en specifieker: de wet- en regelgeving verduidelijken, meer bescherming bieden aan de ‘werkenden aan de onderkant’ van de arbeidsmarkt en om de verschillen tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen.

8,6% van zzp’ers zit onder bestaansminimum

Het kabinet maakt zich zorgen over de werkenden aan de onderkant. Zo zat twee jaar geleden 8,6 procent van de zzp-huishoudens onder het bestaansminimum. Ter vergelijking: bij werknemers gaat het om 1,6 procent.

En vaak is er ook nog (onbedoelde) concurrentie op de arbeidsmarkt. Niet alleen tussen zzp’ers onderling, maar ook tussen werknemers en zzp’ers en tussen kleine bedrijven en zzp’ers. Daarbij zijn veel zzp’ers niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.

Verschil qua verzekeringen en belastingen

“Een deel van de zorgelijke ontwikkelingen is terug te voeren op het verschil in behandeling tussen zzp‘ers en werknemers zoals in verzekeringen en belastingen”, zo schrijft het kabinet. Het wil dan ook een beleid dat recht doet aan de grote verschillen tussen zzp’ers.

Minimumtarief helpt zzp’er met verzekeren of sparen

Het voorgestelde minimum uurtarief van 16 euro per uur, dat in 2021 zou moeten ingaan, moet voorkomen dat zelfstandigen zonder personeel werken voor een tarief waarvan ze eigenlijk niet kunnen leven. Ook moet het voor hen zo beter mogelijk zijn om zich te verzekeren of om te sparen voor lastigere tijden.

Daarnaast wil het kabinet dat zzp’ers met een tarief hoger dan 75 euro per uur meer ruimte krijgen om te ondernemers. Met het nieuwe plan kunnen ze kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandige werken. Hiervoor is wel een inschrijving bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten