Oprichten van BV kan straks online

Oprichten van BV kan straks online

Met één druk op de knop online een BV oprichten? Als het aan de Europe Commissie ligt, moet dit binnenkort mogelijk zijn. Het heeft hiervoor een voorstel gedaan waar elke EU-burger op kan reageren. Met de richtlijn wil Europa de drempel verlagen voor het oprichten van een BV of NV.

De Europese Commissie heeft deze maand een richtlijn [pdf] gepubliceerd ‘met betrekking tot het gebruik van digitale instrumenten en processen in het kader van het vennootschapsrecht’. Oftewel het online oprichten van een Besloten Vennootschap of Naamloze Vennootschap. Inschrijven in het Handelsregister gebeurt dan ook digitaal.

BV’s trekken investeringen aan in de EU

Volgens de Europese Commissie heeft de economie van de EU behoefte aan gezonde en florerende vennootschappen. Ze stimuleren de economische groei, creëren banen en trekkingen investeringen aan. Volgens de Commissie moeten BV’s en NV’s kunnen werken in een context die is aangepast aan de moderne wereld en daarom moet het oprichten van een bv online kunnen gebeuren. “Vennootschappen maken bij hun bedrijfsactiviteiten steeds meer gebruik van digitale instrumenten, maar in hun interactie met de overheid is dat niet altijd mogelijk”, zo legt de Commissie het voorstel uit.

De bedoeling is dat het oprichten van een BV een stuk gemakkelijk wordt. Daarvoor moeten de lidstaten zorgen voor online modeldocumenten. Hiermee moeten ondernemers ook met weinig moeite een BV kunnen oprichten in een ander EU-land.

Zoals gezegd gaat het om een richtlijn, er is dus nog niks definitief. Tot 30 juni kunnen burgers hun mening geven over de consultatie.

Zo’n 99 procent BV’s en NV’s is mkb

Op dit moment zijn er zo’n 24 miljoen vennootschappen actief in de Europese Unie. Ongeveer 80 procent daarvan is een kapitaalvennootschap, oftewel een BV of NV. En deze groep bestaat op haar beurt weer voor 98 à 99 procent uit midden- en kleinbedrijven.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten