Reconstructiekostenverzekering

Reconstructiekostenverzekering

Voor een ondernemer is de administratie zeer belangrijk. Als deze beschadigd raakt of verdwijnt, is het handig om tegen de kosten van herstel van je administratie verzekerd te zijn. Dat kan met de reconstructiekostenverzekering.

Dekking reconstructiekostenverzekering

De meeste reconstructiekostenverzekeringen vergoeden de kosten die er nodig zijn om je bedrijfsadministratie te herstellen. Het gaat hier om kosten die ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld inbraak, diefstal, waterschade, brand of ontploffing.

De dekking is (meestal) gelijk aan de dekking voor je bedrijfsinventaris. Dat is handig, want zo ben je altijd voor dezelfde gebeurtenis op beide verzekeringen verzekerd. Bij een reconstructiekostenverzekering wordt er niet alleen gekeken naar wat er op de harde schijf van je computer stond. Ook de reconstructie van gegevens die bijvoorbeeld op papier stonden is hiermee vaak geregeld. En ook de kosten die nodig zijn om gegevens op bijvoorbeeld een dvd of usb-stick te reconstrueren zijn verzekerd.

Is deze verzekering wel nodig?

Steeds meer bedrijven kiezen voor online boekhouden. Alle facturen staan dan al in de cloud. Zaken als brand of ontploffing zijn dan niet meer jouw probleem. Al is het wel belangrijk om vooraf goed na te gaan of daarmee werkelijk jouw risico’s voldoende zijn afgedekt. Want ook al staan je facturen misschien in de cloud, als jouw debiteurenadministratie of offertes allemaal nog lokaal in mappen zijn opgeborgen dan zou een brand nog altijd veel schade kunnen veroorzaken.

Vrijwel geen enkel bedrijf heeft alles in de cloud. Schade door brand is er natuurlijk altijd, maar verzekeringen kosten ook geld. Ondanks dat een brand heel vervelend kan zijn, is de schade soms toch te klein om direct een reconstructieverzekering voor af te sluiten. Er zijn bedrijfsschadeverzekeringen die standaard een dekking van een paar duizend euro aanbieden voor reconstructiekosten. Heb je een kleine administratie en zou het reconstrueren van deze gegevens dus niet al te veel kosten, dan is een reconstructiekostenverzekering misschien wel niet nodig en volstaat een bedrijfsschadeverzekering.

Noodzaak en kosten reconstructiekostenverzekering

Ga, voor je de verzekering afsluit, even na wat bij jou allemaal valt onder de zakelijke administratie en wat de risico’s hiervan precies zijn. Naast de belastingpapieren kun je daarbij denken aan bijvoorbeeld de klanten- of voorraadgegevens die in geval van een inbraak of diefstal bij externe bronnen achterhaald zou moeten worden. In dat geval kunnen de verzekerde bedragen hoger uitvallen. Heb je je administratie volledig gedigitaliseerd en maak je gebruik van een goed functionerende online back-upservice die niet afhankelijk is van bedrijfsapparatuur, dan is het niet nodig om een reconstructiekostenverzekering af te sluiten.

Steeds vaker wordt de administratie online bijgehouden en maken ondernemers regelmatig beveiligde back­ups. In zulke gevallen is het niet nodig om je te verzekeren, maar in geval van veel papierwerk of kwetsbare apparatuur ben je blij dat je de reconstructiekostenverzekering hebt afgesloten voor als de administratie (letterlijk) in rook opgaat.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten