Alternatieven voor de bank: de financiering

Alternatieven voor de bank: de financiering

fiMet een goede heldere boekhouding zie je direct of de geldstromen in je bedrijf de juiste kant op gaan. Bij elke nieuwe factuur zie je de omzet groeien, wat uiteindelijk moet zorgen voor voldoende winst en saldo op de bank. Maar wat nu als de boekhoudsoftware je vertelt dat je het financieel niet rond kunt krijgen?

Online boekhouden wordt steeds makkelijker en leuker. Zo kun je tegenwoordig direct real time je cijfers in duidelijke grafieken zien. En allang niet alleen meer op je computer, diverse partijen hebben mooie mobiele apps gelanceerd. Ideaal! Tenminste, als het goed gaat. Als je net terugkomt van de bank en te horen hebt gekregen dat jouw financieringsaanvraag niet gehonoreerd wordt, kan al het inzicht ook heel confronterend zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook alternatieven voor de bank.

Crowdfunding

Een sterk opkomend alternatief voor de bank zijn particulieren. Natuurlijk staat niet de hele straat te juichen als jij je pet ophoudt, maar er zijn voldoende mensen die via online platformen graag geld uitlenen aan bedrijven. Crowdfunding wil zeggen dat jouw leningaanvraag niet door één bank, maar door tientallen mensen ‘uit de crowd’ worden ingevuld. In Nederland zijn er op deze manier al honderden bedrijven mee geholpen. Of jij kans maakt is natuurlijk wel afhankelijk van je pitch en businesscase.

Online financieringsclubs

Online zijn er verschillende bedrijven die geld uitlenen aan bedrijven. Grote Scandinavische investeerders veroveren de markt door geld niet uit te lenen op basis van onderpand, maar op basis van een snelle analyse van de boekhouding. Ideaal dus als jouw bedrijfscijfers positief zijn maar als je harder wilt groeien dan je werkkapitaal aankan.

Investeerders

In Nederland zijn bijzonder veel investeerders. Helaas zijn ze niet altijd even makkelijk te vinden. Dat komt ook omdat er veel jargon in het wereldje rondgaat. Zo noemt de een zich informal investor, de ander zich een business angel en bij een andere geldschieter zul je misschien lezen over venture capital of private equity. Doordat veel ondernemers door de bomen het bos niet meer zien weten ze niet goed waar te beginnen. Gelukkig zijn er enkele instanties die je hierbij kunnen helpen. Investeerders.nl legt de verschillen uit en biedt een overzicht van instanties die je kunnen helpen bij je aanvraag.

Financieel advies nodig?

Wellicht zijn er voor jou ook nog speciale mogelijkheden, buiten het bovenstaande rijtje. Elke branche kent namelijk zijn eigen financieringsvormen. Voor de retail zijn er bijvoorbeeld speciale voorraadfinancieringen en ondernemers die werken met grote machines hebben soms speciale leasingsvormen. Elke bedrijfstak kent financieringen via alternatieve oplossingen. Je kunt hiervoor eens informeren bij je boekhouder of accountant.

Heb je de boekhouder gevraagd  wat voor jou een goede financieringsvorm is maar wil je graag een  second opinion? Dan bieden mede-ondernemers en fiscalisten soms gratis hulp via administratieforum.nl.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten