e-boekhouden

Belastingdienst jaagt op internet

Belastingdienst jaagt op InternetondernemersWas het voor de Belastingdienst vroeger gemakkelijk in de gaten te houden of ergens een bedrijf ontstond, tegenwoordig verdienen mensen duizenden euro’s in hun uppie anoniem via het internet. Een geldstroom die bijna niet te controleren is door de Belastingdienst. Die heeft er zijn handen vol aan en bedenkt soms de gekste vragen ter controle.

De Belastingdienst is op het internet al even bezig met het jagen op die lastig traceerbare omzet. Het begon met al die marktplaatsen en veilingssites waarop particulieren soms op zakelijke wijze duizenden euro’s bij elkaar verdienden en het niet duidelijk was of dit wel altijd bij de inkomstenbelasting werd opgegeven. Een groep waarmee de Belastingdienst nog steeds actief bezig is.

‘Omzet webwinkeliers is transparant gemaakt’

De volgende groep die soms veel geld verdient vanaf een zolderkamertje zijn de hobbyisten die met een eigen webwinkel actief zijn. Het traceerbaar en transparant maken van deze groep heeft de Belastingdienst meer succes mee. Vooral doordat ze simpelweg de toevoer hebben kunnen blokkeren. Zonder KvK-inschrijving krijg je bijna geen iDeal toegang meer en dat is toch wel een vereiste voor een succesvolle webshop.

Inmiddels is de Belastingdienst overduidelijk aan het jagen op alweer de derde groep. Internetmarketeers. Wizzkids die, regelmatig naast hun studie of andere werk, ’s avonds met wat eigen websites, social media en internetmarketing soms online veel geld verdienen. Inderdaad, in hun uppie vanaf die zolderkamer en wederom bijna niet te traceren. Het geld komt binnen via PayPal en het is voor de Belastingdienst bijna niet te zien of ze alles wel netjes opgeven.

Belasting ontduiken via PayPal of buitenlandse affiliatenetwerken?

Los van webshops wordt er online tegenwoordig ook veel geld verdiend met banners, sites met affiliatelinks of simpelweg door wat diensten vanuit huis te verrichten. Voor iDeal heb je misschien een zakelijke rekening nodig, maar voor PayPal is dat niet het geval. PayPal is een buitenlands betaalnetwerk en is sowieso wat lastiger voor de belastingdienst om te controleren. Hetzelfde geldt voor buitenlandse affiliate-inkomsten en advertentienetwerken.

Op die manier loopt het geld niet via een zakelijke rekening en omdat de andere partij in het buitenland zit kan de belastingdienst niet veel meer doen dan vertrouwen dat de aangifte van de inkomstenbelasting van deze groep ondernemers echt goed is ingevuld. Al lijkt het erop dat de belastingdienst vertrouwen alleen niet genoeg vindt en jaagt op de inkomsten van deze nieuwe groep.

Controle van domeinnamen?

Een goed teken natuurlijk want in Nederland moet iedereen belasting betalen, ook internetcowboys. Maar de manier waarop de Belastingdienst het nu doet vonden wij wel heel opmerkelijk. De Belastingdienst heeft verschillende webmasters, inclusief de eigenaar van deze website, vriendelijk doch dringend verzocht een overzicht te sturen van domeinnamen en de inkomsten die hiermee zijn ontstaan.

Verder vragen ze vriendelijk of we de aangiftes van afgelopen jaren wel goed hebben opgegeven en zo niet, of we die nu niet willen herzien. Een openlijke directe indicatie van twijfel van de aangifte van de inkomstenbelasting waardoor de toon gelijk is gezet, plus een flinke extra administratieve last. Het bijhouden van domeinnamen waarmee we geld verdienen was voor zover ons bekend nog geen onderdeel van verplichte onderdelen die je administratief moest bijhouden voor de Belastingdienst en het was toch juist het plan om die lijst korter te maken, in plaats van langer?

We zijn dus benieuwd waarom de Belastingdienst het van ons wil weten en bellen ze even op. Helaas geven ze telefonisch weinig extra duidelijkheid. Alleen dat het een vrijblijvende vraag is. We zijn niet verplicht het formulier in te vullen maar als we het nalaten krijgen we binnenkort wel belastingcontrole van een belastinginspecteur. Het telefoongesprek loopt niet echt lekker en terwijl we eigenlijk nog helemaal niets wijzer zijn geworden hebben we dus nu ook misschien binnenkort een huisbezoekje erbij.

Een bezoekje van een belastinginspecteur? Het liefst niet!

Een bezoekje hebben we eigenlijk helemaal niet zo’n zin in. Want ook al zal het vast een aardige heer of dame zijn die vriendelijk bij een kop koffie toelichting wil geven op het verhaal, het zijn soms net mensen. Dus ben je zo een halve middag kwijt met koffie zetten, het gesprek voorbereiden, toelichting geven en niet te vergeten met het rapport achteraf door te lezen om te zien of er niets geks in staat.

En dus kijken we nog eens goed naar de brief. En verbazen ons nog een keer. We hebben hier over de laatste jaren een flinke stapel aan ordners met administratie opgebouwd. Dat ze nu ook een lijst willen zien van de domeinnamen die we enkele jaren geleden hebben gebruikt, gaat ons toch wat ver.

De bestaande boekhouding aan facturen, offertes en ander verplicht papierwerk moet toch ruim voldoende zijn. Je vraag achteraf toch ook niet aan een timmerman welk deel van zijn omzet van twee jaar geleden is gegeneerd met een hamer, en hoeveel met een breekijzer?

Gerelateerde berichten