menu

Belastingdienst jaagt op internet

Belastingdienst jaagt op InternetondernemersWas het voor de Belastingdienst vroeger gemakkelijk in de gaten te houden of ergens een bedrijf ontstond, tegenwoordig verdienen mensen duizenden euro’s in hun uppie anoniem via het internet. Een geldstroom die bijna niet te controleren is door de Belastingdienst. Die heeft er zijn handen vol aan en bedenkt soms de gekste vragen ter controle.

De Belastingdienst is op het internet al even bezig met het jagen op die lastig traceerbare omzet. Het begon met al die marktplaatsen en veilingssites waarop particulieren soms duizenden euros bij elkaar verdienden en het niet duidelijk was of dit wel altijd bij de Belastingdienst werd opgegeven. Een groep waarmee de Belastingdienst nog steeds actief bezig is.

De volgende groep die soms veel geld verdient vanaf een zolderkamertje zijn de hobbyisten die met een eigen webwinkel actief zijn. Het traceerbaar en transparant maken van deze groep heeft de Belastingdienst meer succes mee. Vooral doordat ze simpelweg de toevoer hebben kunnen blokkeren. Zonder KVK inschrijving krijg je bijna geen iDeal toegang meer en dat is toch wel een vereiste voor een succesvolle webshop.

Inmiddels is de Belastingdienst overduidelijk aan het jagen op alweer de derde groep. Internetmarketeers. Wizzkids die, regelmatig naast hun studie of andere werk, ’s avonds met wat eigen websites, social media en internetmarketing soms flinke bedragen weten te verdienen. Inderdaad, in hun uppie vanaf die zolderkamer en wederom bijna niet te traceren. Ze maken vaak gebruik van buitenlandse affiliate netwerken, Google Adsense, of andere lastig te volgen inkomstenbronnen. Het geld komt binnen via PayPal en het is voor de Belastingdienst bijna niet te zien of alles wel netjes opgegeven wordt.

En dus jaagt de Belastingdienst op de inkomsten van deze nieuwe groep.

Controle van domeinnamen?
Een goed teken natuurlijk want in Nederland moet iedereen belasting betalen. Ook internetcowboys. Maar de manier waarop de Belastingdienst het nu doet vonden wij wel heel opmerkelijk. De Belastingdienst heeft verschillende webmasters, inclusief de eigenaar van deze website, vriendelijk doch dringend verzocht een overzicht te sturen van domeinnamen en de inkomsten die hiermee zijn ontstaan.

Verder vragen ze vriendelijk of we de aangiftes van afgelopen jaren wel goed hebben opgegeven en zo niet, of we die nu niet willen herzien. Een openlijke directe indicatie van twijfel van de aangifte waardoor de toon gelijk is gezet, plus een flinke extra administratieve last. Het bijhouden van domeinnamen waarmee we geld verdienen was voor zover ons bekend nog geen onderdeel van verplichte onderdelen die je administratief moest bijhouden voor de Belastingdienst en het was toch juist het plan om die lijst korter te maken, in plaats van langer?

We zijn dus benieuwd waarom de Belastingdienst het van ons wil weten en bellen ze even op. Helaas geven ze telefonisch weinig extra duidelijkheid. Alleen dat het een vrijblijvende vraag is. We zijn niet verplicht het formulier in te vullen maar als we het nalaten krijgen we binnenkort wel bezoek van een belastinginspecteur. Het telefoongesprek loopt niet echt lekker en terwijl we eigenlijk nog helemaal niets wijzer zijn geworden hebben we dus nu ook misschien binnenkort een huisbezoekje erbij.

Een bezoekje? Het liefst niet!
Een bezoekje hebben we eigenlijk helemaal niet zo’n zin in. Want ook al zal het vast een aardige man zijn die vriendelijk bij een kop koffie toelichting wil geven op het verhaal, Belastinginspecteurs zijn soms net mensen, het kost je toch weer snel een halve middag om die administratie nog een keer door te lopen. Koffie te zetten. Een uur met zo’n man te praten en het rapport achteraf door te lezen om te zien of er niets geks in staat.

En dus bekijken we nog eens goed naar de brief. En verbazen ons nog een keer. We zijn ons bewust dat de Belastingdienst enorm veel van ons wil weten. We hebben hier over de laatste jaren een flinke stapel aan ordners met administratie opgebouwd. Dat ze nu ook een lijst willen zien van de domeinnamen die we enkele jaren geleden hebben gebruikt, gaat ons toch wat ver.

De bestaande boekhouding aan facturen, offertes en ander verplicht papierwerk moet toch ruim voldoende zijn. Je vraag achteraf toch ook niet aan een timmerman welk deel van zijn omzet van twee jaar geleden is gegeneerd met een hamer, en hoeveel met een breekijzer?

Reacties