menu
e-boekhouden

Thuiswerken: hoe vergroot je het zelfdiscipline?

Als kleine zelfstandig ondernemer heb je veel mee. Doordat je geen rekening hoeft te houden met collega’s, regels of andere randvoorwaarden, kun je gemakkelijker doen wat je beloofd. Toch? Deels waar lijkt me. Tuurlijk, een eigen tempo en agenda beheren geeft je vrijheid. Maar misschien in sommige gevallen net iets te veel. Een kort betoog over de noodzaak, en valkuilen, achter zelfdiscipline.

Als ik naar mijzelf kijk, kan ik me ook goed voorstellen dat het werken zonder directe collega’s een stevig beroep doet op je discipline om de dag efficiënt in te vullen. Het werken vanuit huis is rustig, maar vaak te rustig. De zoektocht en noodzaak naar afleiding is groot. Bij deze een aantal tips om de tijd in de zaak optimaal te gebruiken:

1) Maak een to do – lijst
Geef structuur aan je werk en schrijf op wat de dag voor je in petto heeft. En natuurlijk niet onbelangrijk, houd je aan deze lijst.

2) Werk met vaste werktijden
Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klant. Deze weet dan precies wanneer je bereikbaar bent.  Creëer deze werktijd dan ook. Meld je directe omgeving dat je met je werk bezig bent en ze je niet kunnen storen voor privé-aangelegenheden.

3) Richt thuis een werkplek in
Als je werkt vanaf de keukentafel naast de koelkast of vaatwasser ben je snel afgeleid en is het lastig om je werktijd te prioriteren. Ga je een thuiswerkplek inrichten, al is het maar een hoek van een kamer dat je zakelijk inricht als werkplek, dan maak je het hiermee  makkelijker om je even af te sluiten voor privézaken.

3) Afspraak = afspraak
Deze tip geldt niet specifiek voor de thuiswerker, maar is misschien wel extra belangrijk. Zorg ervoor dat je met je klant een duidelijke deadline afspreekt en houd je hieraan. Voordeel hiervan is deze afspraken, is dat je hierdoor een (thuis)planning kunt maken.

4) Gaat het niet, dan gaat het niet
Voorop dient je eigen productiviteit te staan. Dit kan dus ook betekenen dat de boog niet altijd gespannen hoeft de staan. Let hierop en neemt soms een halve dag ‘vrij’ om hierna weer fris door te gaan. Vergeet niet om deze tijd in de plannen.

Succes en werkze!

Reacties