menu

Online betalingssystemen

Als je een webwinkel gaat beginnen dan wil je ook dat klanten bij je webwinkel kunnen afrekenen. Dit kun je doen bij verschillende betalingssystemen. In Nederland zijn iDeal en creditcard betalingen momenteel de meest populaire betalingssystemen.

Vormen die in Nederland actief zijn, inclusief het percentage van online shoppers die minimaal een keer van deze vorm gebruik heeft gemaakt in het jaar 2009. Bron: Twinkle 100 2010.
  1. 83% – iDeal
  2. 75% – Creditcards
  3. 44% – Overschrijven
  4. 22% – Rembours
  5. 21% – Acceptgiro
  6. 21% – Machtiging
  7. 14% – Paypal
  8.   8% – Overig
iDeal en creditcards toch onvoldoende
In Nederland heb je met de betalingssystemen van iDeal en creditcards de meeste klanten voorzien van een acceptabele betalingsmethode. Volgens de Nederlandse wetgeving is het echter verplicht om ook een vorm van minimaal 50% achteraf betaling aan te bieden indien je ook levert aan consumenten.
In Nederland is iDeal, mede door de goede samenwerking tussen banken, enorm bekend geraakt en marktleider op het gebied van internetbetalingen, maar buitenlandse partijen zijn vaak pas in 2010 op de Nederlandse markt gekomen. De markt is nog steeds in ontwikkeling en doordat webwinkels steeds vaker ook over de grens actief worden, zijn er steeds meer partijen die in elkaars vaarwater terecht komen.
Zelf doen of uitbesteden?
Het lijkt voor starters erg interessant om bij de bank zelf een contract af te sluiten voor iDeal en eerst zelf het betalingssysteem te regelen. Toch blijkt het vaak aantrekkelijker om het uit te besteden aan een betalingsprovider. Die hebben door de enorme volumes vaak zoveel kortingen dat ze in veel gevallen zelfs goedkoper blijken dan de bank zelf.
Daarnaast hebben betalingsproviders meer ervaring met het implementeren van een veilige omgeving en kunnen ze je ondersteunen bij problemen, fraude helpen tegengaan, etc. Op Webwinkelopzetten.nl staat een uitgebreider overzicht van betalingsproviders.