Hondenuitlaatservice beginnen

Hondenuitlaatservice beginnen

In Nederland zijn er bijna 2 miljoen honden. Al deze honden moeten uitgelaten worden, maar de baasjes hebben hier niet altijd tijd voor. Ze laten de hond dan meenemen door een hondenuitlaatservice. Hou je van honden, werk je graag buiten, en heb je een beetje ondernemersbloed? Dan zou je bijna zeggen: “een plus een is twee”, start een uitlaatservice voor honden! Echter, er komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken.

Iedereen mag een hondenuitlaatservice beginnen, er is niet zoiets als een keurmerk. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: waarom zou je het willen, en hoe groot gaat mijn hondenuitlaatservice worden? Wil je dit full-time doen? Of maar een dagje in de week?

Hoe groot wil je worden?

Wil je namelijk echt je geld gaan verdienen met dit bedrijf, dan zul je waarschijnlijk een grote bus moeten aanschaffen om de honden op te halen. Geen goedkoop begin. Grote kans dat je zelfs geld moet lenen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dit geld wil je natuurlijk wel terug verdienen. Een goed ondernemingsplan is dus aan te raden. Hoeveel potentiële klanten wonen er eigenlijk bij je in de buurt? En zijn er niet al andere uitlaatservices actief?

Bestelbus

honden-bus-199x300De grootste kostenpost bij een uitlaatservice is de bestelbus om de honden in te vervoeren. Het is dus verstandig om hier goed over na te denken. Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen zijn: Hoeveel honden denk je op te halen? Wat voor indeling is mogelijk in de bus? Hoe gaan de deuren op van de bus? Daarnaast zul je hondenbenches moeten plaatsen in de bus. Het is niet verplicht in Nederland om een hond vast te zetten in de auto, maar zeer onverantwoord om het niet te doen.

Ten eerste kun je gevaarlijke situaties creëren met honden die los in de auto zitten. Ten tweede zijn bij een ongeluk de gevolgen niet te overzien. Niet voor jou, en niet voor de hond. De hond krijgt het gewicht van een olifant bij een botsing van 50 kilometer per uur. Bedenk maar eens wat er gebeurt als deze van achteren tegen jouw stoel aan vliegt! Als onderneming wil je natuurlijk de beste service bieden aan klanten, en dat betekent veiligheid. Lees ook hier meer over honden veilig in de auto vervoeren.

Kennis over honden

Naast een goed vervoermiddel moet je natuurlijk ook kennis hebben over honden en hondengedrag. Het is natuurlijk ideaal als je hiervoor een opleiding hebt gedaan. Dit geeft klanten ook een goed gevoel, die natuurlijk opzoek zijn voor het beste voor hun hond. Maar je kan ook laten zien dat je kennis hebt door goede artikelen over je werkwijze op je website te plaatsen. En mensen zien je natuurlijk ook lopen met de honden. Ben je leuk met de honden? Dan zien mensen dat gelijk! Belangrijk is dat je goede informatie van de bazen ontvangt over de hond. Is deze gewend om aan de lijn te lopen, of komt hij prima terug als hij los loopt? Is de hond weleens agressief tegen andere honden? Aan de hand van deze informatie moet je groepen samenstellen die zo goed mogelijk bij elkaar passen.

Locatie en concurrentie

Mensen die hun hond bij een uitlaatservice brengen zullen er van uit gaan dat hun hond naar een leuke locatie wordt meegenomen. Zorg er dus voor dat je een goede hondenuitlaat plek vindt. Het liefst natuurlijk een echt loosloopgebied zodat de honden lekker hun gang kunnen gaan.

Het is natuurlijk ook belangrijk om uit te zoeken hoeveel honden er eigenlijk bij je in de buurt zijn, en of deze mensen op zoek zijn naar een uitlaatservice. Geen honden = geen klanten. Daarnaast moet je ook kijken of er niet al teveel concurrentie is. Het makkelijkst is om in Google te zoeken naar hondenuitlaatservice + “jouw plaats”. Ieder bedrijf heeft tegenwoordig wel een website, dus je vindt ze vanzelf.

Marketing

honden-kaartje-200x200Om succesvol te zijn moet je natuurlijk wel voldoende klanten hebben. De meeste mensen zoeken tegenwoordig via het internet naar bedrijven. Zorg er dus in ieder geval voor dat je website goed vindbaar is in google op de zoekterm ‘hondenuitlaatservice + plaats’ (en er natuurlijk goed uitziet!). Daarnaast kun je ook in de buurt actief opzoek gaan naar klanten. Druk leuke businesskaartjes af en deel deze uit bij de hondengebieden, leg ze ook neer bij dierenartsen, en hondentrimsalons. Ook kun je in de hondenparken flyers ophangen.

Aansprakelijkheid

De eigenaar van een hond is altijd zelf aansprakelijk voor het gedrag van zijn hond. Dit geldt ook als hij er zelf niet bij is. Dus veroorzaakt een van de honden die je uitlaat schade, of valt deze een andere hond aan, dan is de eigenaar verantwoordelijk. Je moet natuurlijk wel altijd je uiterste best hebben gedaan om te voorkomen dat zoiets kan gebeuren. Zorg er ook voor dat je goede algemene voorwaarden opstelt, en laat klanten een contract tekenen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Let er ook op dat de eigenaren van een hond een aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebben, dan is de hond ook automatisch WA verzekerd. Maar als eigenaar van een eigen bedrijf is het altijd verstandig om ook een verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld, je stoot een vaas om als je een hond bij iemand thuis ophaalt.

Ondernemerschap

Je start een eigen bedrijf, dus je bent nu ondernemer. Waarschijnlijk kies je voor de rechtsvorm eenmanszaak, of VOF als je partners werkt. Je krijgt nu te maken met alle facetten waar iedere ondernemer mee te maken krijgt, belasting, verzekeringen, administratie. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle regels.

Opleidingen

De Martin Gaus Academie biedt een opleiding tot gediplomeerd hondenuitlaatservice aan. In 4 modules leer je over rassenkennis, gedragsherkenning, honden EHBO en bedrijfsvoering.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten