Bedrijfsovername of eigen start maken?
De tijd van dat de babyboomers hun bedrijf willen verkopen is aangebroken. Als je de onderzoeken van de verschillende analisten (Rabobank in het voorop) dient te geloven, komt er een ware stortvloed aan bedrijven op de markt vrij. Een nieuwe tijd voor de startende ondernemer is ook hiermee aangebroken. De keuze om bedrijf over te nemen is nog nooit zo realistisch geweest. Maar waar op te letten bij deze keuze?
De keuze ondernemer te worden is achter de rug. Hetgeen wat je wilt gaan doen is ook wel redelijk helder. Je kent jezelf, weet waar je kracht ligt en waar ze je ’s nacht voor uit bed mogen bellen. Met deze kennis, kunde en kennissen is het starten een weloverwogen keuze. Vervolgvraag is hoe dit te doen? Onderzoek (ING) heeft aangetoond dat de starter die begint met een bedrijfsovername ongeveer 30% meer succesvoller is.
Onderzoek heeft aangetoond dat een bedrijf starten via een bedrijfsovername 30% meer succesvol is.
Even los van hoe je in hemelsnaam meet, is de strekking wel interessant te noemen. Gegeven dat je beter een substantiële financiële last kunt hebben met een bestaand klantenbestand en een gevestigde bedrijfsnaam. Het is daarom ook niet gek dat bedrijven in bemiddeling tussen aan- en verkoop in aantal hard groeien. Laat je overigens goed voorlichten met welk bedrijf hierin in zee gaat. Vraag referenties en probeer geluiden van de markt te polsen naast de condities waartegen je de exclusieve relatie aangaat. Geef zelf een heel heldere afbakening wat voor soort bedrijf je overnemen wilt. Denk hierbij aan branche, omzetniveau, aantal medewerkers en hoogte van de overnamesom.
Maar goed, het ging dus over de keuze tussen eigen start of doorstart. In het eerste geval ligt de wereld aan je voeten waarbij niemand je kent en niemand op je zit te wachten. Buffelen om de opdrachten binnen te halen is meestal kenmerkend voor de eerste twee jaren. In overnameland zijn die noodzakelijke opdrachten meer gegarandeerd. Een zorg minder dus wat meer zekerheid geeft omtrent de start van uw ondernemerspad.
Naast omzet blijkt ook bedrijfscultuur doorslaggevend
Hiernaast is cultuur een niet uit te vlakken gegeven. Een bedrijf welke draait, heeft een bedrijfscultuur welke u zal moeten aanstaan. Veelal dient u ook het personeel over te nemen welke deze cultuur vormt. In aansluiting hierop heeft u als buy-in kandidaat direct een andere rol. Namelijk die meer van manager. Past dit u en wilt u dit?
So far, lastig te zeggen dat de voorkeur krijgt. Enige hele belangrijke vraag welke nog niet beantwoord is, is de hoogte van uw inkomen. Belangrijk gegeven om uw beslissing definitief te maken. Als u een bedrijf koopt, wilt u enkel een goed bedrijf kopen. Dit is zeer moeilijk in te schatten. Vooral in het mkb. Verkoop gebeurt meestal vanuit emotie. Dit wil zeggen dat een bedrijf meestal niet of niet geheel verkoopklaar gemaakt is (hiervoor dien je ongeveer 3 jaar te gebruiken). Gevolg is dus een overname met de nodige haken en ogen.
Als ik u een advies mag geven. Als u koopt, koop dan een bedrijf dat niet te koop staat. U bent dan degene die op de beste manier een bedrijf leert kennen en benut het voordeel dat zowel medewerkers als de markt hier zeer weinig van horen. Dan pas acht ik een substantiële overnamesom realistisch en dan pas gelden de voordelen van bedrijfsoverdracht echt. Zijn deze zaken niet aan de orde, dan is misschien het starten vanuit het nulpunt niet eens zo slecht. onderneem ze!
Reacties