Gratis webshop beginnen kan niet

Het was al jaren een vraag van me. Kan je eigenlijk starten met een  gratis webshop en dat puur doen als hobby? Ik heb er veel juristen over gesproken. Bij een bezoek aan de Thuiswinkel Organisatie vond ik eindelijk een duidelijk antwoord. Nee. Een KVK inschrijving is vrijwel altijd verplicht, en gratis een webshop beginnen is daarmee dus onmogelijk.

Een webshop als hobby is onmogelijk
In Nederland zijn er elke dag mensen die een nieuwe webwinkel beginnen. Niet zo gek want er wordt online steeds meer gekocht en verkocht en een webshop is goedkoper, gemakkelijker en laagdrempeliger dan ooit. Begin deze maand schreven wij nog een blog dat hierdoor het starten van een webwinkel regelmatig wordt onderschat.

Maar daarbij gaan we vooral in op feit dat door de ontwikkelingen in de webwinkelsoftware markt iedereen producten online kan zetten en zo vrijwel gratis een webshop kan beginnen. Vervolgens onderschatten mensen dan hoe lastig het is om het juiste assortiment samen te stellen, een webshop vorm te geven, de juiste checkout te ontdekken of klanten te vinden. En als dat alles lukt blijken klantenservice of juridische zaken soms ook nog eens lastiger te zijn dan vooraf werd ingeschat.

‘Webshop beginnen is een bedrijf starten’
Wat tot nu toe ons niet helemaal duidelijk was, is of het inschrijven bij de KVK nu werkelijk verplicht is. Ook als je het eerst heel voorzichtig aanpakt zonder direct winst of tientallen geinvesteerde uren. Verschillende zogenaamde adviseurs en experts kwamen met allerlei verschillende adviezen waarbij het voor ons een beetje een onduidelijk grijs gebied werd. De juristen van de Thuiswinkel Organisatie gaven me deze maand een duidelijk antwoord.

Als je een webshop begint, begin je altijd een onderneming, tenzij de KVK duidelijk aangeeft dat dit niet zo is.

In negenennegentig procent van de gevallen moet je je dus direct inschrijven bij de KVK. Ook als je enkel begonnen bent met wat gratis webshop software en daarnaast nog een baan, uitkering of studie hebt.

Kosten voor het beginnen in de detailhandel
“Als je een webshop begint, start je een bedrijf in de detailhandel.” Vervolgt Léon Mölenberg, de jurist die ik hier meerdere keren over gesproken heb. “Mensen denken misschien gratis een webshop te kunnen starten omdat ze zien dat de software niets kost, en ze dus alleen wat variabele kosten hebben bij een mogelijke verkoop, maar de overheid zorgt ook direct voor vaste kosten. Zo moeten ze zich niet alleen inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar bijvoorbeeld ook bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, die met kosten van bijna honderd euro per jaar, meestal duurder is dan de KVK.”

Voor echte ondernemers is het bij elkaar vrijwel altijd al snel een honderdvijftig euro per jaar. Een bedrag dat eigenlijk nooit de doorslag zou mogen geven of je wel of niet je webshop wilt beginnen. Maar gratis ondernemen is met een webshop dus onmogelijk.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten