Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Zijn goede ondernemers psychopaten?

Niet iedere werknemer is even blij met de baas boven hem. Die wordt namelijk eigenschappen als schaamteloosheid, een te groot ego of onvoorspelbaarheid verweten. Dit zijn echter ook kenmerken van veel psychopaten. Zijn succesvolle ondernemers een beetje psychopatisch, of zouden psychopaten succesvolle ondernemers kunnen zijn? Volgens het nieuwe boek van Kevin Dutton wel!

Fortune blogt iedere week over een boek dat over de zakenwereld gaat en behandelde recent het boek ‘The Wisdom of Psychopats’ van Kevin Dutton. De onderzoekspsycholoog schrijft daarin onder andere dat psychopaten gek genoeg die persoonlijkheidskenmerken bezitten waar velen van ons een moord voor zouden doen (no pun intended). Uitzonderlijke overtuigingskracht, betoverende charme, en messcherpe focus onder immense druk lijken voor een psychopaat eerder regel dan uitzondering.

Omschrijving psychopaat klinkt als omschrijving ondernemer

Door een Amerikaanse arts te parafraseren komt Dutton tot de volgende omschrijving van psychopaten: “Een intelligent persoon, gekenmerkt door een ander opvatting rond emoties, de afwezigheid van schaamte, egocentrisme, oppervlakkige charme, gebrek aan schuldgevoel, gebrek aan angst, immuniteit voor straffen, onvoorspelbaarheid, onverantwoordelijkheid, manipulatie en een tijdelijke interpersoonlijke levensstijl.” Klinkt dat als de omschrijving van een ondernemer die jij kent?

De bovenstaande eigenschappen worden vaak toegedicht aan succesvolle CEO’s en ondernemers, maar ook aan chirurgen, advocaten en zelfs presidenten of staatshoofden. Uit een analyse van persoonlijkheidsvragenlijsten die werden gestuurd naar de biografen van de Amerikaanse presidenten, bleek dat een aantal van die leiders verschillende psychopathische trekken vertoonde, waarbij vooral John F. Kennedy en Bill Clinton ‘goed’ uit de tests kwamen.

Dat psychopaten, en dus in sommige gevallen ook ondernemers, zo cool kunnen blijven in hachelijke situaties, zou komen door hun hersenen. Voor de meesten van ons, gaan in stressvolle situaties de delen van onze hersenen die actief reageren op pijn, paniek en andere emoties opeens in de hogere versnelling. Bij psychopaten is het echter het tegenovergestelde. Zij worden soms zelfs kalmer tijdens deze momenten van verhoogde spanning.

Innerlijke psychopaat naar boven halen?

Maar er is nog altijd ene groot verschil tussen ‘normaal’ functionerende psychopaten en regelrechte seriemoordenaars. Het verschil tussen die twee is niet heel gemakkelijk aan te geven, maar lijkt te liggen in een combinatie van zelfcontrole en sociale vaardigheden. Het lot van een psychopaat hangt van veel factoren af, waaronder genen, achtergrond van de familie, opleiding, intelligentie en de kansen die hij krijgt, aldus Dutton. Moeten we daarom, als we een succesvolle ondernemer willen worden, massaal onze innerlijke psychopaat naar boven halen? Nee, maar we kunnen wel aan enkele van de kenmerken van een psychopaat werken. Zoals mentale weerbaarheid, focus en aandacht.

Boek een aanrader voor ondernemers

Al met al bijzondere conclusies natuurlijk. De kans is dus groot dat je veel van de conclusies van de auteur van het boek niet zult delen. Maar dat het een interessant boek is om te lezen durven wij, zonder schaamte of overdreven emoties, kalmpjes te beweren. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel, en online bij onder andere Amazon of Bol.com. Alvast iets voor je verlanglijstje voor de feestdagen?

Reacties