menu

Starten met een portfolio

Als je begint als freelancer of ZZP-er wordt bij je eerste klussen je vaak direct de vraag gesteld of je een portfolio kunt laten zien. Als je net begint en nog geen klanten hebt gehad kan dit best een lastige vraag zijn. Vijf tips om toch een vol portfolio te kunnen tonen.


1. Toon werk van werkgever of opleiding

De makkelijkste manier is met eerder gedaan werk. Dat kan werk zijn dat je gedaan hebt in naam van je vorige werkgever of tijdens een studie of opleiding. Ideaal is het niet, want de authenticiteit hiervan is lastig te controleren. Zo is het lastiger te controleren of jij echt al die keuzes zelf hebt gedaan of dat je hulp had van een docent of werkgever. Maar het geeft wel een indicatie. Vraag in het geval van een vorige werkgever wel even toestemming om over een bepaalde zaak te kunnen praten. Wees er altijd eerlijk over als men vragen stelt over hoe je aan de opdracht kwam of hoe het contact verlopen is. Je hoeft niet direct alles in je portfolio te zetten, zeker niet in het geval van een opdracht vanuit een opleiding bijv. maar ga er nooit over liegen.

2. Toon je eigen werk
Als webdesigner heb je liever niet je eigen website in je portfolio, als timmerman liever niet je eigen bankstel als referentiemateriaal. Maar als het niet anders kan dan mag het best. Zeker als je er een duidelijke uitleg bij kunt geven. Vertel de klant bijv. waarom je ervoor kiest om je eigen materiaal te gebruiken. Ben je webdesigner en vraagt de klant naar een specifieke opdracht én direct enkele voorbeelden van websites? Dan is het legitiem als je je eigen website als voorbeeld noemt indien deze juist veel lijkt op de wensen van de klant.

3. Toon een schaduwopdracht
Stel je bent schrijver en een klant wil graag eerder geschreven werk zien. Dan vraagt hij dit in negen van de tien gevallen niet om te zien wie je klantenbestand is maar meer om je schrijfstijl te leren kennen. Pak een bericht uit het nieuws waar heel veel over te doen is geweest. Herschrijf dat artikel in 4 manieren. Een schrijf je in een zeer dwingende manier, een heel vrolijk, casual. De ander zakelijk en bondig en tot slot toon je er een geschreven op kinderen van een jaar of 6 als doelgroep. Deze artikelen laat je de klant zien als portfolio materiaal. Hij snapt vast dat het eigenlijk geen echte opdracht is geweest maar ziet direct waartoe je in staat bent. Demo of schaduwmateriaal is in veel freelance opdrachten een goede manier om je kwaliteiten te tonen.

4. Gebruik de opdrachten die je hebt optimaal
Soms heb je wel een aantal klanten. Alleen niet genoeg. Zonder dat je het weet zijn drie klanten al ruim genoeg om een zeer uitgebreid portfolio van te maken! Vertel duidelijk de probleemstelling, de situatie voordat jij was ingeschakeld. De situatie na. Gebruik quotes van de klant en vraag of je deze als referentie met e-mail en en telefoonnummer mag noemen. Vraag de klant of hij tevreden over je werk is geweest en vooral waarom. Laat dit duidelijk naar voren komen. Op deze manier werk je de klanten die je al hebt, uit tot optimale showcases. Met deze 3 showcases laat je al zoveel persoonlijke informatie over jezelf zien dat dit misschien al overtuigend genoeg is.

5. Wees niet bescheiden
Te vaak kom ik mensen tegen die hun eigen werk bijna niet durven noemen. Bijv. ze hebben ergens een keuken geïnstalleerd maar durven dit niet op hun portfolio te zetten. Ook al is de keuken perfect geplaatst. De reden? Tja de keuken was niet bij hen gekocht. Of ze hebben het in samenwerking met een ander bedrijf gedaan en dus is niet al het werk van hun. Ze zijn bang dat ze te veel credits naar zich toe eigenen. Maar ook al heb je het in samenwerking gedaan, alles dat jij vanuit jouw bedrijf hebt gedaan is jouw werk. Misschien is het juist wel heel goed om een opdracht in je portfolio te zetten die in samenwerking is geweest met andere bedrijven. Je toont dat je kunt samenwerken, flexibiliteit, je eigen krachten kent, in teamverband kunt werken, etc. Het zegt juist heel veel over jou als je niet enkel die specifieke opdrachten toont maar ook een meer algemene opdracht.

Reacties