menu
e-boekhouden

Ondernemers moeten klein beginnen

Uit recent onderzoek blijkt dat ondernemers met personeel die oorspronkelijk alleen zijn begonnen hogere inkomsten en overlevingskansen hebben dan ondernemers met personeel die direct bij de start van het bedrijf al personeel in dienst namen. Maar dat is niet de enige reden waarom klein beginnen loont!

Minder risico
Als je klein begint, dus zonder andere mensen direct betrokken te hebben bij je bedrijfsvoering, kun je eerst een tijdje aanzien of er in de markt wel voldoende vraag is naar jouw product of dienst, voordat je besluit flink te gaan investeren. En hierdoor beperk je het risico en de kans om hard onderuit te gaan. Met personeel in dienst ben je echter niet zo snel geneigd om het eerst even rustig aan te doen en de boel even aan te zien. Dan moet er immers veel sneller geld verdiend worden, zodat je ook salaris kunt uitkeren.

Meer flexibiliteit
Als klein en alleen beginnende ondernemer kun je veel flexibeler te werk gaan. Het is volgens Panteia/EIM gemakkelijker om in deze situatie op basis van feedback uit de markt het businessidee tussentijds aan te passen. En dat is wel handig, in een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar steeds rapper opvolgen.

Minder verantwoordelijkheid
Als startende ondernemer zonder personeel heb je minder verantwoordelijkheid. Sommige mensen houden juist van (veel) verantwoordelijkheid, maar juist in de beginnende fase kan dit toch een extra last op je schouders worden. Waar je in je eentje alleen maar met jezelf te maken hebt, daar ben je met personeel al snel verantwoordelijk voor anderen. Wat als je het idee krijgt dat je bedrijf het jaar niet gaat halen en je de boel alweer snel moet opdoeken? Als je in je eentje bent dan doe je dit waarschijnlijk sneller en gemakkelijker dan wanneer je de loonstrookjes van meerdere mensen verzorgt.

Minder afleiding
Een bedrijfje runnen is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen omdat het sommigen aan ondernemersbloed ontbreekt of omdat ze de juiste kennis en expertise niet in huis hebben, maar ook omdat het voor hen veel te stressvol is. Juist in de startfase van je onderneming kan het er soms druk aan toe gaan. Maar heb je in die periode echter ook nog de leiding over een aantal mensen, dan kan het je misschien wel veel te veel worden. In je eentje ken je al die afleiding niet; je kunt volledig gefocust bezig zijn met je onderneming, zonder dat je je ook nog eens druk moet maken om verzekeringen, arbeidscontracten, voortgangsgesprekken en arbeidsvoorwaarden.

Toch liever met personeel beginnen?
Redenen om alleen te beginnen zijn er dus genoeg, en het onderzoek bevestigt ook nog eens het resultaat ervan. Toch is ondernemen iets dat voor elke ondernemers anders kan zijn. Als jij juist wel gelijk enkele collega’s nodig hebt, kan het beginnen van een eigen bedrijf met personeel, natuurlijk ook. Binnenkort daarover meer, op dit weblog!

Reacties