Meer zzp’ers positief over financiën

Meer zzp’ers positief over financiën

Nederland telt meer zelfstandigen zonder personeel die positief zijn over de financiële situatie van hun bedrijf. Nu is ruim de helft (53 procent) positief gestemd, terwijl vier jaar geleden nog maar 43 procent er zo over dacht.

De afgelopen jaren is de economie weer aangetrokken en is de koopkracht toegenomen. Dit heeft ook de stemming van zzp’ers verbeterd. Zo is 53 procent nu positief over de financiële situatie van hun bedrijf en zijn ondernemers ook iets vaker tevreden over de hoogte van hun inkomen. Ook hebben zzp’ers er meer vertrouwen in dat ze hun opdrachten behouden en maken ze zich minder zorgen over de toekomst van hun bedrijf.

Vooral zzp’ers die een dienst aanbieden positiever

Er is qua sentiment wel een verschil waarneembaar tussen zzp’ers die eigen arbeid aanbieden en zzp’ers die een product verkopen. Die eerste groep is positiever over de financiën, zo blijkt uit onderzoek van CBS en TNO.

Beoordeling financiële situatie bedrijf door zelfstandig ondernemers zonder personeel
Beoordeling financiële situatie bedrijf door zelfstandig ondernemers zonder personeel.

Uit de rondvraag blijkt ook dat de meeste zzp’ers, zo’n 82 procent, iets hebben geregeld voor hun pensioen. Dit is eigenlijk vooral het geval bij ondernemers die de financiële situatie van hun bedrijf als goed beoordelen. De grootste groep van zzp’ers, 45 procent, bouwt pensioen op, of heeft dat gedaan, in een pensioenfonds via werk in loondienst.

Vaker pensioenopbouw via sparen of beleggen

In vergelijking met 2017 bouwen zzp’ers nu vaker pensioen op door te sparen of te beleggen. Ging het twee jaar terug nog om 37 procent dat op deze manier hun pensioenvoorziening regelde, nu is dat opgelopen tot 43 procent.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten