Eigen naam als bedrijfsnaam?

Eigen naam als bedrijfsnaam?

Veel eigenaren van eenmanszaak kiezen ervoor om hun eigen naam te kiezen als bedrijfsnaam. Vaak in combinatie met de bedrijfstak waarin ze werkzaam zijn, bijvoorbeeld “Timmerman Smit”, “Demontagebedrijf Jansen” of “Mark Internet Media”. In veel gevallen een prima keuze, maar soms zijn er risico’s.

Unieke Bedrijfsnaam

De bedrijfsnaam, of ook wel de handelsnaam, is een unieke naam. Klanten moeten onderscheid kunnen maken tussen bedrijven aan de hand van deze naam. Meeliften op de naam van een concurrent is niet toegestaan, ook mogen andere bedrijven niet in diskrediet gebracht worden. Bij het inschrijven van een bedrijf controleert de Kamer van Koophandel of de nieuwe bedrijfsnaam uniek is en andere bedrijven geen schade aanbrengt.

Familienaam?

Familienamen zijn niet uniek, en het gebruiken van jouw familienaam kan mogelijk inbreuk maken op rechten van anderen. Let hierop bij het kiezen van een bedrijfsnaam, want het wijzigen van een naam kost geld. Een voorbeeld: de rechter heeft onlangs geoordeeld in het geschil tussen Koolé Champignons BV en Koolen Champignons BV. Koolé vond dat het gebruiken van zijn familienaam geen inbreuk maakte op de rechten van Koolen, de rechter oordeelde echter anders en Koolé werd gedwongen zijn bedrijfsnaam te wijzigen. Op de website van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl) vind je het handelsregister, controleer hier of jouw eigen naam nog niet gebruik wordt in jouw bedrijfstak. In de meeste gevallen zal het goed gaan, maar controleren is altijd verstandig zodat je niet later de naam moet veranderen. Bij het aanmelden van de eenmanszaak bij de KvK zullen zij ook zo goed mogelijk controleren of de naam uniek is.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten