e-boekhouden

Eigen bed & breakfast beginnen

Eigen bed & breakfast beginnen

Aangemoedigd door enthousiaste verhalen van anderen besluiten steeds meer particulieren om een centje bij te verdienen door hun woning of kamer te verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb. Maar stel dat dit zo goed bevalt dat je hier je eigen bedrijf van wilt maken, maak je dan de overstap? Wat heb je nodig om een eigen bed & breakfast te beginnen?

Geld verdienen via Airbnb? Dat kan ook particulier!

Door (delen van) je huis te verhuren op momenten dat je er zelf toch geen gebruik van maakt, creëer je relatief eenvoudig een extra bron van inkomsten. Je hoeft daarvoor geen bedrijf te starten, maar kunt het gewoon als particulier beginnen.

Geld verdienen met woonruimte verhuren kan ook particulier. Je hoeft daarvoor geen bedrijf te starten.

Maar voordat het zover is, dien je je eerst te verdiepen in de geldende regels. Wanneer blijkt dat je je huis of kamer onrechtmatig verhuurt, kunnen de consequenties namelijk erg vervelend zijn. Je zult echt niet zomaar uit je huis gezet worden, maar het is raadzaam om even de voorwaarden door te lezen waarmee je eerder met je verhuurder of eventuele hypotheekverstrekker akkoord bent gegaan.

Ervan uitgaande dat je toestemming hebt van de hypotheekverstrekker, de woningcorporatie of de huisbaas om je woning te verhuren en je de verzekeringen op orde hebt, dan dien je nog te weten hoe de lokale wetten werken. Voordat je gasten mag ontvangen in jouw huis, moet je je in veel gemeenten eerst registeren en goedkeuring vragen. Om overlast en illegale zakelijke verhuur te beperken, stellen de meeste gemeenten grenzen aan de verhuurperiode en het aantal personen dat tegelijk in de woning mogen verblijven.

In de meeste gevallen mag je onderdak bieden aan maximaal vier gasten en mag de ruimte in totaal niet langer dan zestig dagen worden verhuurd. Voor een leuke extra bijverdienste via Airbnb of ander particulier verhuurinitiatief is dat ruim voldoende. Anders wordt het als je een eigen B&B wilt beginnen.

Een bed & breakfast beginnen

Bevalt het verhuren van (een deel van) je huis je zo goed dat je van plan bent om je woonruimte langer dan zestig dagen te verhuren, dan kom je niet meer weg met het aanbieden van je accommodatie via een verhuursite voor particulieren.

Woonruimte langer dan 60 dagen verhuren? Dan kun je meestal beter een bed & breakfast beginnen.

Wanneer je van het verhuren van accommodaties je werk wilt maken, zal je moeten denken aan het oprichten van een bed & breakfast (B&B). Maar waar je het verhuren van een woning of vrije kamer via Airbnb nog kunt zien als een leuke bijverdienste, krijg je bij het starten en runnen van een B&B te maken met alle aspecten van een klein bedrijf.

Zo moet je niet alleen investeren in de inrichting van je bed & breakfast, maar krijg je ook te maken met vergunningen, marketingactiviteiten en het voeren van een administratie. Ook moet je de onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Heeft je B&B vijf bedden of meer, verdeeld over minimaal twee kamers, dan moet je je tevens inschrijven bij het Bedrijfschap Horeca en Catering. Is dit niet het geval, dan mag het B&B-gedeelte in je huis maximaal dertig vierkante meter zijn, maximaal twee kamers hebben en onderdak bieden aan maximaal vier personen.

Daarnaast is het voor de gemeente belangrijk dat de B&B past in het bestemmingsplan. Is dit niet het geval, dan kun je vragen om een wijziging van dit bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning zodat je niet handelt in strijd met de regels omtrent de ruimtelijke ordening. Ben je van plan om te gaan verbouwen of zijn er renovaties nodig voor de bed & breakfast, dan heb je in veel gevallen een omgevingsvergunning voor bouwen van de gemeente nodig. Bied je onderdak aan meer dan tien personen, dan heb je in verband met de brandveiligheid van het pand een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig.

Nog meer regels

Wil je je gasten niet alleen een ontbijtje kunnen bieden, maar (tegen betaling) ook alcoholische drankjes dan is een drank- en horecavergunning van de gemeente een eis. Verder is de hygiënewetgeving van toepassing, omdat je ontbijt voor je gasten zult bereiden. Ook moet je erop toezien dat je leidingwater in orde is, vanwege de legionellabacteriën die daar kunnen ontstaan. En of je nu onderdak biedt aan twee of tien personen, van elke gast dien je in ieder geval de naam, woonplaats, dag van aankomst, dag van vertrek en soort identiteitsbewijs bij te houden, zodat de gemeente deze informatie kan gebruiken voor het heffen van toeristenbelasting.

Al met al is een B&B dus veel meer dan het verlengde van je bijverdienste via Airbnb, het is een echte onderneming.

Gerelateerde berichten