Zzp’ers zetten 42 miljard euro om

Zzp’ers zetten 42 miljard euro om

Er zijn om precies te zijn 1.162.562 zelfstandigen zonder personeel in ons land die fulltime of parttime ondernemer zijn. Gezamenlijk genereerden zij vorig jaar een bruto omzet van 41,7 miljard. Dit komt overeen met 5,7 procent van het bruto binnenlandse product.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de ZZP Barometer. Hieruit komen niet alleen droge cijfers van hierboven uit, maar bijvoorbeeld ook het gegeven dat het gemiddelde jaarinkomen van de zzp’er hoger ligt dat dan van de gemiddelde Nederlander: namelijk bijna 43.000 tegenover 37.000 euro.

Inkomsten vormen 72 procent van omzet zzp’er

De gemiddelde zzp’er zet bijna 60.000 euro per jaar om. Met het gemiddelde jaarinkomen van hierboven in ogenschouw genomen, betekent dit dus dat de zzp’er gemiddeld bijna 72 procent bruto aan inkomsten overhoudt van de omzet die hij of zij maakt.

De ZZP Barometer laat ook zien dat het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in Nederland uitkomt op bijna 62 euro. Hierbij zijn zowel de parttimers als de fulltimers meegerekend.

‘Zzp’er is nog steeds in opmars’

Volgens Jeroen Sakkers van ZZP Barometer is de zzp’er nog steeds in opmars, “crisis of geen crisis”. Hij baseert zich hiermee onder andere op het gegeven dat zowel het aantal zzp’ers als het aandeel van de zzp’er in de economie blijft toenemen. “Er is echter nog ruimte voor groei, als de zzp’er meer investeert in zichzelf en zijn bedrijf.”

Samenwerking zorgt voor extra continuïteit van inkomen

Die groei zou ook tot stand kunnen komen doordat zzp’ers meer gaan samenwerken, een trend die de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld al waarneemt. Zo’n samenwerking kan bijvoorbeeld in de vorm van netwerkbedrijven. “Dat zorgt voor meer continuïteit van inkomen bij de zzp’ers en het versterkt hun positie op de markt. Dit leidt vermoedelijk ook tot een hoger inkomen”, aldus Peter Bargon, directeur dienstverlening bij de KvK.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten