menu
e-boekhouden

Website laten bouwen

Je kunt hem zelf maken, maar je kunt ook een website laten bouwen. Dat heeft zeker voordelen. Niet alleen is er vaak meer mogelijk, ook qua veiligheid, trends of onderhoud is het fijn als je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Maar waar moet je nu op letten als je een website laat bouwen? 

Website laten bouwenAls je een zakelijke website wilt heb je een aantal opties. Allereerst kun je de website natuurlijk zelf bouwen. Dit kost echter veel tijd en misschien beschik je niet over de nodige programmeerkennis. Je zou voor websitesoftware kunnen kiezen om snel en makkelijk een website in elkaar te zetten. Maar als je specifieke wensen hebt, kun je het beste een website op maat laten bouwen.

Zelf een website maken? Met JouwWeb of het professionele (en duurdere!) Phoenix kun je zonder programmeerkennis zelf een website bouwen.

Voordelen van een website laten bouwen

Het voordeel van het laten bouwen van een zakelijke website voor je bedrijf, is dat je het volledig naar jouw wensen kan laten ontwerpen. Jij maakt de dienst uit en bent niet afhankelijk van een beperkt aantal vooraf gemaakte layouts en functies, bijvoorbeeld. Je website zal hierdoor uniek en professioneel ogen voor bezoekers.

Een op maat gebouwde website is daarnaast toekomstbestendig. Een webdesigner is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en zal zijn specialistische kennis met je delen. Mocht je bovendien elementen willen toevoegen of veranderen aan je website, dan kan dit makkelijk geregeld worden. Online websitesoftware is hierin beperkter.

Een derde partij inschakelen om je website te bouwen, betekent ook dat je met elkaar kunt sparren. Al is het goed om vooraf even te informeren waar de expertise precies ligt. Het programmeren, ontwerpen, of gevonden laten worden in zoekmachines, zijn drie verschillende werelden waarvoor je ook verschillende bureaus kunt inschakelen.

Al kan een bureau hierin vaak goed doorverwijzen. Daarbij heb je persoonlijke aandacht wanneer je tegen vragen of problemen aanloopt. Een platform voor websitesoftware zal ook graag persoonlijke aandacht willen bieden in hun klantenservice, maar verwachten van jou wel een meer pro-actieve houding. Je zult daar toch echt zelf de creativiteit in je website moeten brengen.

De kosten van een website laten bouwen verdien je daarentegen grotendeels terug door tijdswinst. Je hoeft zelf niet alles uit te vogelen en kunt je richten op andere zaken. Een webdesigner hoeft niet alles voor het eerst op te zoeken en gaat daardoor ook sneller te werk. Bovendien investeer je hierdoor in een website die nog heel lang met zijn tijd meegaat.

Nadelen van een website laten bouwen

Het voordeel van de tijdwinst die het uit handen geven oplevert, brengt wel het risico met zich mee dat jouw website niet meer 100% een afspiegeling is van jou en jouw onderneming. Als jij zelf elke pagina maakt zul je tot in details de zaken in eigen woorden brengen. Laat je het doen door een bureau dan loop je dus het risico dat ze hierin andere keuzes maken.

Hier heb je zelf natuurlijk de grootste rol in. Als jij zorgt dat je zeer betrokken blijft bij je site en altijd snel en duidelijk reageert op vragen dan is de kans dat het resultaat in lijn is met je verwachting zeker het grootst. Daarnaast zijn de kosten van het bureau een belangrijke reden waarom veel ondernemers er niet voor kiezen om het uit handen te geven.

Verder is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat de website niet alleen gelanceerd moet worden, maar ook actief moet worden bijgewerkt. Zorg dat je vooraf goed weet of je dit ook uitbesteedt en dat je een plan hebt waaruit blijkt hoeveel tijd en geld dit gaat kosten.

Hoe duur is een website laten bouwen?

Het prijskaartje van een website op maat bestaat uit meerdere zaken. Ten eerste betaal je voor webhosting en de domeinnaam. De prijs hiervan is afhankelijk van de opslagruimte die je nodig hebt. Dit ben je evengoed kwijt voor een website met websitesoftware. Vaak kun je dit ook bij de websitebouwer onderbrengen.

Hierna is een website laten bouwen zo duur als je het zelf maakt. Hoeveel pagina’s en functionaliteiten moet de website bijvoorbeeld hebben? Hoe ingewikkeld of uniek wil je de layout laten bouwen? Lever je zelf teksten en foto’s aan of laat je dit doen? Wil je daarbij advies over online marketing en de werking van zoekmachines?

Meestal is het afhankelijk van hoeveel uur er voor nodig is om de website te bouwen en wie deze bouwt. Zo zal een jonge startende zzp’er misschien genoegen nemen met 60 euro per uur, terwijl een uurtarief van 100 euro vrij gangbaar is voor een webdesigner die al een vaste klantenkring heeft opgebouwd.

Denk er ook aan dat je website onderhoud nodig heeft. Naast de initiële kosten zul je dan ook maandelijkse kosten betalen, zoals voor hosting, onderhoud en service. Daarnaast geldt dat hoe meer je uitbesteed, hoe duurder het vanzelfsprekend wordt. Je kunt er dus ook voor kiezen om tekst en beeld zelf te leveren, maar het programmeren aan de designer over te laten. Het is aan te raden om prijzen van verschillende webdesigners te vergelijken. Vraag daarom vrijblijvend offertes op van websitebouwers uit je regio om een weloverwogen keuze te maken.

Valkuilen als je een website laat bouwen

Als je een freelancer of bureau inschakelt om jouw website te laten bouwen, let er dan op dat je akkoord gaat met alle voorwaarden. Met andere woorden: wat laat je wel en wat laat je niet door deze club regelen? Als alles goed gaat is het prettig dat je één aanspreekpunt hebt die alles regelt. Maar zodra er iets mis is, bijvoorbeeld omdat het bureau failliet gaat, wil je niet dat jouw domeinnaam in dat faillissement komt te vallen.

Zorg dus altijd dat de domeinnaam op je eigen naam staat. En mocht je vrij willen zijn om op termijn te kunnen wisselen van webdesigner, dan is het handig als jij zelf ook de controle over de domeinnaam zelf hebt geregeld. Je hoeft dan niet te wachten tot jouw bureau actie onderneemt.

Een andere bekende valkuil is het auteursrecht van de website. Bureaus willen nog wel eens de code of het ontwerp dat ze hebben gemaakt zien als hun eigendom. Zij hebben het samengesteld en dus kan het zijn dat hier hun auteursrecht van toepassing op is. Je hebt de website dan feitelijk in bruikleen en als je wilt wisselen van bureau zul je dus weer een compleet nieuwe website met nieuwe code en design moeten laten ontwikkelen. Als je hierover twijfelt, is het slim om dit vooraf even te bespreken.