Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Website laten bouwen

Je kunt hem zelf maken, maar je kunt ook een website laten bouwen. Dat heeft zeker voordelen. Niet alleen is er vaak meer mogelijk, ook qua veiligheid, trends of onderhoud is het fijn als je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Maar waar moet je nu op letten als je een website laat bouwen? 

Een website laten bouwen

Website laten bouwenHet voordeel van een zakelijke website laten bouwen voor je bedrijf, is dat je die volledig naar jouw wensen kan laten ontwerpen. Jij maakt de dienst uit en bent niet afhankelijk van een beperkt aantal vooraf gemaakte layouts en functies. Je website zal hierdoor uniek en professioneel ogen voor bezoekers.

Zelf een website maken? Met JouwWeb of het professionele (en duurdere!) Phoenix kun je zonder programmeerkennis zelf een website bouwen.

Een op maat gebouwde website is daarnaast toekomstbestendig. Een webdesigner is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en zal zijn specialistische kennis met je delen. Mocht je bovendien elementen willen toevoegen of veranderen aan je website, dan kan je dit makkelijker regelen.

Een derde partij inschakelen om je website te laten bouwen, betekent ook dat je met elkaar kunt sparren. Al is het goed om vooraf even te informeren waar de expertise precies ligt. Het programmeren, ontwerpen, of de vindbaarheid in zoekmachines, zijn drie verschillende werelden waarvoor je ook verschillende bureaus kunt inschakelen.

Let op: elk bureau heeft zijn eigen expertise. Informeer hiernaar als je een bureau spreekt.

Al kan een bureau hierin vaak goed doorverwijzen. Daarbij heb je persoonlijke aandacht wanneer je tegen vragen of problemen aanloopt. Een platform voor websitesoftware zal ook graag persoonlijke aandacht willen bieden in klantenservice, maar verwachten van jou wel een meer pro-actieve houding. Je zult daar toch echt zelf de creativiteit in je website moeten brengen.

De kosten van een website laten bouwen verdien je daarentegen grotendeels terug door tijdswinst. Je hoeft zelf niet alles uit te vogelen en kunt je richten op andere zaken. Een webdesigner hoeft niet alles voor het eerst op te zoeken en gaat daardoor ook sneller te werk. Bovendien investeer je hierdoor in een website die nog heel lang met zijn tijd meegaat.

Benieuwd naar de kosten van een website laten maken? Online kun je vrijblijvend offertes opvragen van bureaus uit je regio.

Nadelen van een website laten bouwen

Het voordeel van de tijdwinst die het uit handen geven oplevert, brengt wel het risico met zich mee dat jouw website niet meer helemaal een afspiegeling is van jou en jouw onderneming. Als jij zelf elke pagina maakt is deze tot in details in eigen woorden. Laat je het doen door een bureau dan loop je dus het risico dat ze hierin andere keuzes maken.

Laat je de website maken? Zorg dat je wel zeer betrokken blijft bij je site!

Hier heb je zelf natuurlijk de grootste rol in. Als jij zorgt dat je zeer betrokken blijft bij je site en altijd snel en duidelijk reageert op vragen dan is de kans dat het resultaat in lijn is met je verwachting zeker het grootst. Daarnaast zijn de kosten van het bureau een belangrijke reden waarom veel ondernemers er niet voor kiezen om het uit handen te geven.

Verder is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat je niet klaar bent met de website wanneer deze is gepubliceerd. Je moet daarna deze actief bijwerken. Zorg dat je vooraf goed weet of je dit ook uitbesteedt en dat je een plan hebt waaruit blijkt hoeveel tijd en geld dit gaat kosten.

Benieuwd naar de kosten van een website laten maken? Online kun je vrijblijvend offertes opvragen van bureaus uit je regio.

Een website laten bouwen: de kosten

De kosten van een website laten maken op maat bestaat uit meerdere zaken. Ten eerste betaal je voor webhosting en de domeinnaam. De prijs hiervan is afhankelijk van de opslagruimte die je nodig hebt. Dit ben je evengoed kwijt voor een website met websitesoftware. Vaak kun je dit ook bij de websitebouwer onderbrengen.

Hierna is een website laten bouwen zo duur als je het zelf maakt. Een bureau wil daarom meestal weten welk budget jij in gedachten hebt. Hoeveel pagina’s en functionaliteiten moet de website hebben? Hoe ingewikkeld of uniek wil je de layout laten bouwen? Lever je zelf teksten en foto’s aan of laat je dit doen? Wil je daarbij advies over online marketing en de werking van zoekmachines?

En natuurlijk is het afhankelijk van hoeveel uur er voor nodig is om de website te bouwen en wie deze bouwt. Zo zal een jonge startende zzp’er misschien genoegen nemen met 60 euro per uur, terwijl een uurtarief van 100 euro vrij gangbaar is voor een webdesigner die al een vaste klantenkring heeft opgebouwd.

De kosten zijn zeer afhankelijk van wat je wilt en wie je de website laat maken.

Denk er ook aan dat je website onderhoud nodig heeft. Naast de initiële kosten heb je dan ook maandelijkse kosten. Zoals voor hosting, onderhoud en service. Daarnaast geldt dat hoe meer je uitbesteedt, hoe duurder je het maakt. Je kunt er dus ook voor kiezen om tekst en beeld zelf te leveren, maar het programmeren aan de designer over te laten. Het is aan te raden om prijzen van verschillende webdesigners te vergelijken. Vraag daarom vrijblijvend offertes op van websitebouwers uit je regio om een weloverwogen keuze te maken.

Valkuilen als je een website laat bouwen

Als je een freelancer of bureau inschakelt om jouw website te laten bouwen, let er dan op dat je akkoord gaat met alle voorwaarden. Met andere woorden: wat laat je wel en wat laat je niet door deze club regelen? Als alles goed gaat is het prettig dat je één aanspreekpunt hebt die alles regelt. Maar zodra er iets mis is, bijvoorbeeld omdat het bureau failliet gaat, wil je niet dat jouw domeinnaam in dat faillissement komt te vallen.

Zorg dus altijd dat de domeinnaam op je eigen naam staat. En mocht je vrij willen zijn om op termijn te kunnen wisselen van webdesigner, dan is het handig als jij zelf ook de controle over de domeinnaam zelf hebt geregeld. Je hoeft dan niet te wachten tot jouw bureau actie onderneemt.

Zorg ervoor dat je zelf de eigenaar bent van je domeinnaam.

Een andere bekende valkuil is het auteursrecht van de website. Bureaus willen nog wel eens de code of het ontwerp dat ze hebben gemaakt zien als hun eigendom. Zij hebben het samengesteld en dus kan het zijn dat hier hun auteursrecht van toepassing op is. Je hebt de website dan feitelijk in bruikleen. Als je dan wilt wisselen van bureau moet je weer een compleet nieuwe website met nieuwe code en design laten ontwikkelen. Als je hierover twijfelt, is het slim om dit vooraf even te bespreken.

Benieuwd naar de kosten van een website laten maken? Online kun je vrijblijvend offertes opvragen van bureaus uit je regio.