Een eigen bedrijf, hoe leuk is dat?!

Ongetwijfeld dromen we allemaal wel eens van een eigen onderneming, toch zal het niet iedereen zijn ambitie zijn om écht een bedrijf te beginnen. Want ook al lonkt de vrijheid, het directeurschap of zitten er andere voordelen aan, nadelen zijn er natuurlijk ook genoeg. Wij zetten de vijf belangrijkste ondernemers-mythes op een rij.

Als je eigen baas bent geworden mag jij bepalen welke koers wordt ingezet en welke doelen hieraan worden gesteld. Dan ben je zelf de persoon die bepaalt of er moet worden bijgestuurd of niet en heb je zelf volledige controle over je agenda. Zit er iets in je takenlijstje dat je liever aan een ander overlaat? Dan maak je het gewoon een taak van een medewerker uit jouw team. Erg prettig! Als het tenminste echt zo werkt, want de realiteit van een eigen bedrijf is natuurlijk wel iets gecompliceerder dan dat.

‘Het bedrijf krijgt jouw koers’

Als ondernemer bepaal je om te beginnen de koers van je eigen bedrijf, maar zou je dat niet ook gedaan hebben als je in dienst van een ander was geweest? Zodra je te maken krijgt met medewerkers zul je zien dat zij een eigen kijk hebben op zaken en hun eigen vrijheid en verantwoordelijkheden verwachten. Jouw koers wordt opeens niets meer dan een grove rode lijn die dagelijks door anderen wordt bijgestuurd en aangepast. Zelfs als je een zelfstandige bent zonder personeel zul je zien dat jouw klanten, leveranciers en andere stakeholders hun invloed zullen uitoefenen op jouw koers.

‘Jij hebt alle vrijheid’

Geen zin in de maandagmorgen, dan neem je de dag toch vrij? Als rasechte entrepreneur mag je zelf je werkuren bepalen en als je wilt heb je altijd vakantie! Natuurlijk klopt het dat je deze keuze werkelijk kunt maken maar je moet wel bedenken dat alle ogen op jou gericht zijn. Als je één dag niet in je vel zit of onverwacht vrij neemt wordt je dat nog wel vergeven, maar als je de rest van het jaar niet het beste voorbeeld geeft, waarom zouden jouw medewerkers dan hard werken, je klanten je boodschap geloven en wie betaalt er dan al die opgenomen vakantiedagen?

‘Zelf verantwoordelijk voor je succes’

Dat schouderklopje als een project goed is afgerond. Natuurlijk geef je die zeker ook aan medewerkers die hebben bijgedragen, maar het is jouw naam die in de krant stond of die de klant herinnert. Tenzij het succes minder goed verlopen is dan vooraf was gehoopt. Want jij bent verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt binnen jouw onderneming. Of je er nu invloed op hebt gehad of niet! Een economische crisis? Faillissement van een leverancier of een project te laat afgerond omdat twee medewerkers onverwacht ziek thuiszaten? Je kunt er niets aan doen, maar als het bedrijf daardoor verwachtingen niet heeft waargemaakt wordt is dat óók jouw verantwoordelijkheid.

‘Doen waar je écht goed in bent’

Heb je in loondienst het idee dat je echte kwaliteiten onvoldoende worden benut? Zou je zelf betere keuzes hebben gemaakt dan jouw chef of baas? Dan klinkt het fijn om aan het roer van een onderneming te staan zodat jij kan besluiten hoe het moet gebeuren. Helaas ben je niet alleen verantwoordelijk voor het product of de dienst die je aanbiedt met jouw bedrijf maar ook voor de inkoop, verkoop, faciliteiten, administratie, personeelszaken, wet- en regelgeving, of andere zaken waarvan je mogelijk eigenlijk geen kaas hebt gegeten en je eerder ook niet mee bezig hebt hoeven houden. Zelfs al neem je voor elk van deze afdelingen medewerkers aan!

‘Je krijgt écht zoveel als je verdient’

Als je liever verdient wat je werkelijk heb opgeleverd in plaats van dat je een vast salaris krijgt aan het einde van de maand, klinkt ondernemerschap waarschijnlijk als muziek in de oren. Elke ondernemer die een succesvolle periode heeft gehad zal het gevoel nog wel herinneren toen hij zijn bankrekening sneller zag groeien dan in loondienst mogelijk was. Daar tegenover staat helaas ook de bittere realiteit dat als het dan ook een maandje minder gaat je dat ook direct in je portemonnee zal voelen. Waar jouw medewerkers een zomer ingaan met hun welverdiende vakantiegeld realiseer jij opeens dat die van jouw spaarrekening kwam, omdat jouw bedrijf piekte tijdens de feestdagen.

Is er dan niets leuks aan het hebben van een eigen bedrijf? Natuurlijk wel! Een mythe is meestal een fictief opgehemeld verhaal dat niet zelden een kern van waarheid bevat. Als je gaat ondernemen zul je wellicht ontdekken dat die rol weliswaar geen sprookje is, maar een spannende, leuke ervaring is het meestal wel!

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter Ondernemen & Internet. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten