Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Vrouwen ondernemen door keuzevrijheid

Vrouwen ondernemen door keuzevrijheid

Veel vrouwelijke ondernemers geven aan dat ze onvoldoende werden gewaardeerd door hun voormalige werkgever. Het onderzoek van FNV Zelfstandigen toont aan dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer professionaliteit in de uitoefening van hun vak de voornaamste redenen zijn om voor zichzelf te beginnen.

FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 13.500 zzp’ers, heeft onderzoek gedaan naar de redenen voor vrouwen om een eigen bedrijf te starten. Meer dan 500 vrouwelijke leden  hebben aan het onderzoek meegedaan.

‘Steeds meer vrouwelijke leden’

“De laatste jaren zien we steeds meer vrouwelijke starters onder onze leden. In het kader van Internationale Vrouwendag waren we benieuwd waarom vrouwen voor zichzelf willen beginnen, waar ze tegenaan lopen en welke tips vrouwelijke ondernemers hebben voor andere starters,” aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen.

Onafhankelijkheid is zeer belangrijk voor vrouwelijke zzp’ers; meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat dit voor hen de voornaamste reden was om als zelfstandige te starten en ze vinden het nu nog steeds belangrijk om zelf te kunnen bepalen hoe ze met hun vak bezig zijn. Ook flexibiliteit speelt een grote rol bij een keuze om zzp’er te worden; voor 94 procent van de ondernemers is het flexibel kunnen indelen van je eigen tijd van groot belang.

Onafhankelijkheid, flexibiliteit én waardering zijn doorslaggevend.

Opmerkelijk was dat veel vrouwen aangaven dat ze bij hun voormalige werkgever onvoldoende gewaardeerd werden en een gebrek aan carrièreperspectief hadden, mede door de dominante mannencultuur. Ook zeggen veel vrouwen dat ze zichzelf beter kunnen ontwikkelen en uitdagen als ondernemer.

“Ik ben voor mezelf begonnen om mijn vak uit te kunnen oefenen vanuit mijn eigen kracht en inzicht.” zegt Anita Sanders, eigenaar  van Teamcoaching MissPennywise. “Verder wil ik startende ondernemers meegeven dat ze in het begin niet moeten schrikken van de grote wereld en dat ze het vooral nooit moeten opgeven.”

Leven van ondernemerschap

73 procent van de vrouwelijke ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn kunnen leven van de inkomsten die ze halen uit hun ondernemerschap. Dit percentage groeit bij de ervaren ondernemers naar 80 procent. Het is wel zo dat de meer ervaren ondernemers vaker aangeven ruim te kunnen leven van het inkomen dat ze verdienen.

Meeste vrouwen kunnen prima rondkomen als zzp’er, maar zelfstandig werken ze ook meer.

Meer dan 60 procent van hen werkt dan ook fulltime of meer dan fulltime, terwijl dit bij starters over het algemeen genomen 47 procent is. Opvallend is dat vrouwelijke ondernemers dus meer werken dan vrouwelijke werknemers, die gemiddeld 27 uur werken (bron: CBS).

Reacties