Eerste Nederlandse Female Hub opent haar deuren

Eerste Nederlandse Female Hub opent haar deuren

Door de aantrekkende economie en de toegenomen vraag van ondernemers om een flexibele werkplek te huren, schieten de flexplekken als paddenstoelen uit de grond. Toch slaagde Suzanne Mau-Asam er niet in om de gewenste werkplek te vinden. Daarom bedacht ze de Doors Open Female Hub: het eerste co-working en co-learning kantoor dat volledig wordt bezet door vrouwelijke ondernemers.

Op 1 december opent de Female Hub haar deuren en kunnen geïnteresseerden alvast kennismaken met Suzanne en haar concept. En vanaf maandag 11 december kunnen vrouwelijke ondernemers één van de zestien beschikbare werkplekken huren. Daarnaast bevat het abonnement, dat start met een dagtarief van 16 euro, gratis toegang tot een maandelijkse masterclass. Ook krijgen de huurders korting op workshops, trainingen en coaching.

‘Huurders moeten wel een bepaalde drive hebben’

Hoewel de officiële opening nog moet plaatsvinden, heeft Suzanne de eerste tien abonnementen al verkocht. “Ik heb de afgelopen periode heel wat kopjes koffie gedronken”, zegt Suzanne wanneer we telefonisch informeren naar het initiatief. “Ik zou de werkplekken best kunnen verhuren zonder achtergrondinformatie over de ondernemers, maar dat is niet de insteek van de Female Hub.”

Suzanne legt uit dat ze het belangrijk vindt dat er een goede mix is, zodat de huurders elkaar aanvullen. Ook verwacht ze een bepaalde drive en ambitie bij de ondernemers, zodat ze elkaar kunnen inspireren. “Huurders hoeven echt geen miljoenenfirma van hun bedrijf te willen maken, maar het is wel een vereiste dat ze hun bedrijf serieus nemen.”

Voor Suzanne, die sinds maart volledig als zelfstandige werkt, was het gebrek aan een écht inspirerende werkplek de doorslaggevende reden om Female Hub op te richten. “Voordat ik fulltime ging freelancen, werkte ik nog een aantal jaren ernaast in loondienst. Hierdoor was ik gewend om in ieder geval enkele dagen in de week collega’s om me heen te hebben.” Toen dat wegviel, zocht ze de dynamiek in koffietentjes. De informele sfeer en de levendige omgeving werkten inspirerend, maar ze miste de professionele voorzieningen. “En de verschillende flexplekken die ik daarna bezocht, beschikten over deze voorzieningen, maar daar sprak de sfeer me niet aan.”

Steeds meer vrouwelijke ondernemers

De reden dat Suzanne ervoor kiest om de flexplekken uitsluitend aan vrouwen te verhuren is tweeledig. Vanuit haar ervaring als coach en trainer zag ze keer op keer dat mannen en vrouwen tegen dezelfde dingen aanlopen tijdens het ondernemen, maar er anders mee omgaan. “Mannen zijn doorgaans geneigd om zelf een oplossing te zoeken, terwijl de meeste vrouwen de behoefte hebben om het te reflecteren met anderen. In de hub kunnen zij makkelijk even iemand aanschieten.”

Daarnaast neem het aantal vrouwelijke ondernemers in rap tempo toe. Volgens het CBS lag het aandeel vrouwelijke starters in 2016 op 52 procent. Maar Suzanne benadrukt dat het initiatief niet alleen voor startende ondernemers is, ook vrouwen die al jaren bezig zijn kunnen er een werkplek huren. Met tien verkochte abonnementen voordat de hub überhaupt haar deuren heeft geopend en al tientallen aanmeldingen om een keertje proef te draaien, lijkt het initiatief goed aan te slaan. “Ondanks dat ik het best spannend vind – ik ben een huurovereenkomst aangegaan van drie jaar – heb ik er alle vertrouwen in dat het een succes wordt. Sterker nog, ik sluit niet uit dat ik het concept op termijn uitrol in andere steden.”

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten