menu
e-boekhouden

Reis versus trektocht

Vorige week zijn we met een groep (door)startende ondernemers begonnen met een zogenaamd extrapreneursprogramma. De deelnemers worden in dit traject ondersteund om vanuit loondienst de overgang te maken naar het zelfstandig ondernemerschap. Een belangrijk dilemma dat daarbij naar voren kwam was de keuze tussen (a) het (strikt) volgen van de voornemens die zijn geformuleerd in het ondernemingsplan versus (b) dit loslaten en maximaal inspelen op alle kansen en bedreigingen die zich tussentijds voordoen.

In het eerste geval is het starten van een eigen bedrijf te vergelijken met het voorbereiden op een reis waarvan de bestemming vast staat. Bijvoorbeeld het maken van een zeiltrip op een eigen boot van Nederland naar de Caribische zee. Op basis van deze bestemming ga je het reisschema maken, volg je desgewenst een extra cursus navigatie, zorg je dat je boot in orde is, doe je je inkopen,  ga je op zoek naar bemanningsleden e.d. De kracht van het opstarten van een bedrijf op deze manier zit in de focus en gerichtheid. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je gaat er voor. Storm, regen en tegenwind houden jou niet af van jouw doel om daar te komen waar je wilt. Tussentijdse tegenslag probeer je te overwinnen. En kansen die zich tussentijds voordoen moeten nog even wachten voordat ze worden uitgewerkt.

Richting wel bekend, einddoel niet

In het tweede geval is het opstarten van een eigen bedrijf meer te vergelijken met voorbereiden en het uitvoeren van een trektocht. Je weet het precieze einddoel niet maar wel in welke richting je het moet zoeken. Je beperkt je steeds tot een kort traject op basis van de omstandigheden op dat moment. Hoe waait de wind? Waar schijnt de zon? Wat zijn leuke havens om te bezoeken? In elke haven waar je binnen loopt bepaal je op dat moment hoe lang je blijft liggen en waar de reis vervolgens naar toe gaat. Uiteindelijk kom je waarschijnlijk, in een geheel ander tempo, op een totaal verschillende plek uit dan diegene die zich (strak) aan het reisschema heeft gehouden.

Bouw voldoende flexibiliteit in

Mijn advies is dat je het ene moet doen maar het andere niet moet laten. De uitdaging zit in het inbouwen van voldoende flexibiliteit in je ondernemingsplan. Als je bij elke tegenslag gaat afwijken van je doelstellingen dan realiseer je nooit een dekkende exploitatie. Soms moet je een stukje tegen de wind in laveren om tot resultaten te komen. Maar je moet ook kritisch naar jezelf blijven kijken. Als de wind uit de verkeerde hoek blijft draaien of als er zich onverwachts een zeer aantrekkelijke haven uit de mist opduikt dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je hier geen gerichte actie op ontplooit.

Met ondernemende groet,

Patrick Bijman

Reacties