Kleineondernemersregeling verandert in 2020

Kleineondernemersregeling verandert in 2020

De kleineondernemersregeling gaat veranderen in het nieuwe jaar. Tot nu toe kwamen ondernemers die minder dan 1883 euro btw betalen in aanmerking voor belastingvermindering of ze werden zelfs vrijgesteld van btw. Per 1 januari 2020 ligt de grens van de nieuwe KOR-regeling op een omzet tot 20.000 euro. 

De KOR-regeling is ooit in het leven geroepen om kleine ondernemers en organisaties  wat meer tegemoet te komen. De regeling zorgt niet alleen voor belastingvermindering, maar vaak ook voor minder administratie. In april 2018 werd al eens gesproken over een verandering van de KOR-regeling, al ging het toen om een omzet van 17.500 euro.

Ook bedrijven komen in aanmerking voor KOR

Momenteel is het zo dat ondernemers die minder dan 1883 euro aan btw per jaar moeten betalen in aanmerking komen voor deze regeling. Vanaf volgend jaar gaat de omzet echter bepalen of je je hiervoor kan aanmelden. Is je omzet niet hoger dan 20.000 euro per jaar, dan kun je vanaf dat jaar mogelijk gebruikmaken van de KOR, waarmee je een vrijstelling van de btw-plicht krijgt en geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Wat ook per 1 januari 2020 verandert, is dat niet alleen natuurlijke personen hier aanspraak op kunnen maken, maar ook stichtingen, verenigingen of bv’s.

Meedoen aan KOR? Vertel het de Belastingdienst

Iedereen die in aanmerking komt, kan ook zelf kiezen of ze eraan willen deelnemen. Mocht dat zo zijn, dan moet dit wel vóór 20 november van dit jaar kenbaar worden gemaakt aan de Belastingdienst. Die laat overigens weten dat deelname geldt voor een periode van minstens drie jaar of zolang de omzet per jaar niet hoger dan 20.000 euro is.

Of je nu wel of niet meedoet aan de nieuwe KOR, is afhankelijk van diverse factoren. Krijg je bijvoorbeeld jaarlijks btw terug, moet je de komende tijd veel investeren, heb je voornamelijk particulieren als klant of juist alleen zakelijke?  De vraag óf je gebruik kan maken van de nieuwe KOR, is een vraag die de Belastingdienst hoopt te kunnen beantwoorden met een online tool.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten