130.000 aanmeldingen nieuwe KOR

130.000 aanmeldingen nieuwe KOR

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) die 1 januari van start ging, kent al heel wat aanmeldingen. Inmiddels hebben meer dan 130.000 ondernemers zich voor de nieuwe regeling aangemeld, terwijl zij die nog geen keuze hebben gemaakt, dit ook nog steeds kunnen doen.

Op 1 januari van dit jaar is de nieuwe KOR-regeling ingegaan. Hiermee is de oude KOR en korting op de btw vervallen. Een van de vernieuwingen is dat ondernemers nu vooraf moeten kiezen of ze gebruik willen maken van de regeling.

Nieuwe KOR gaat in vanaf volgende btw-aangiftetijdvak

Hebben ze zich aangemeld en voldoen ze aan de voorwaarden, dan gaat de nieuwe kleineondernemersregeling in vanaf het volgende btw-aangiftetijdvak. Van de ruim 130 duizend ondernemers die zich nu hebben aangemeld, zijn 108 duizend direct vanaf de eerste dag van dit jaar vrijgesteld van de btw en btw-aangifte, omdat ze zich op tijd hebben aangemeld. De overige 22 duizend kunnen vanaf 1 april gebruikmaken van de nieuwe KOR. De aanmelding geldt vervolgens voor tenminste drie jaar, tenzij de omzet boven de 20.000 euro per jaar uitkomt.

Overigens kunnen ondernemers, maar ook organisaties en verenigingen met een jaaromzet tot 20.000 euro die nog géén keuze hebben gemaakt, zich nog steeds aanmelden voor de nieuwe KOR. Belangrijk is dat er vier weken voor het eerst volgende aangiftetijdvak wordt aangemeld. Wil je per 1 april gebruikmaken van de KOR, dan dien je je dus voor 29 februari aangemeld te hebben bij de Belastingdienst.

De KOR voor zzp’ers

Voor de nieuwe KOR-regeling moet je onder de 20.000 euro aan jaaromzet blijven, waardoor het vooral geschikt is voor zzp’ers die het er parttime naast doen en en voor wie het dus een neveninkomen is. Met de nieuwe KOR word je als zzp’er vrijgesteld voor de btw, waardoor je dus ook geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Ook stuur je geen btw-facturen meer. Met de nieuwe KOR reken je geen btw meer aan je klanten maar trek je de btw die je betaalt ook niet meer af.

Gerelateerde berichten