menu

Help! Ik ben ondernemer en wil een hypotheek!

Als zelfstandig ondernemer kan het soms knap lastig zijn om een huis te kopen. Want dit gaat vaak gepaard met een hypotheek en die is voor ondernemers soms wat lastig te regelen aangezien je geen vast inkomen hebt.

‘Even wachten met ondernemen’

Ondernemerscoaches raden starters regelmatig af nog even te wachten met het starten van een eigen onderneming als ze op dat moment net middenin een zoektocht naar een nieuwe woning zitten. Jammer eigenlijk, maar wel terecht. Die hypotheek kun je het beste afsluiten met je (laatste) loonstrookje. Ondernemers worden al jaren ‘dubbel gepakt’ als het gaat om het afsluiten van een hypotheek, en dat is met de economisch slechtere tijden er niet minder op geworden.

Mogelijke leenbedrag van de hypotheek is lager

Allereerst wordt er bij ondernemers vaak naar de laatste drie jaarcijfers gekeken. Dit in tegenstelling tot mensen in loondienst, waar vaak juist vooruit wordt gedacht. Zo kan iemand met zijn eerste loonstrookje soms tot vijf keer zijn inkomen lenen. Bij een ondernemer wordt vaker gekeken naar de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar, en wordt dit bedrag vervijfvoudigd. Voor starters is dat dus vrijwel nul.

Verder heeft de overheid voor starters op de woningmarkt een soort vangnet, de nationale hypotheekgarantie. Voor ondernemers is deze in veel situaties niet van toepassing. Dit terwijl die hem juist zo hard nodig hebben want zonder die garantie is de hypotheekrente voor ondernemers nog hoger.

Rente is voor ondernemers gemiddeld hoger

Nog hoger, want vaak betalen ondernemers al meer. Ondernemers hebben namelijk volgens de bank een  hoger risicoprofiel, ze hebben een verhoogde kans om de hypotheek nooit terug te betalen. Of dit nu waar is of niet, banken zijn voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek aan ondernemers en vragen daarom regelmatig een hogere rente.

Hypotheek dus onmogelijk voor ondernemers?

Het afsluiten van een goedkope en vooral maximale hypotheek is voor mensen in loondienst, zeker die met een vast contract en enkele jaren werkervaring, flink hoger. Helemaal onmogelijk is het voor ondernemers echter niet. In veel gevallen sluit je een hypotheek af samen met je partner. Als die bijvoorbeeld wel in loondienst is, is er al meer mogelijk.

Ook is er meer mogelijk als je wél die al jaren groeiende jaarcijfers kunt aantonen of kunt aantonen dat je het op de arbeidsmarkt goed zou kunnen doen. Bijvoorbeeld met een diploma van een hogere studie. Last but not least is een eigen onderpand zeker ook niet onhandig. Heb je wat gespaard en kun je bijvoorbeeld de afsluitprovisie prima uit eigen zak betalen? Is je hypotheek niet hoger dan negentig procent van de waarde van je huis waarvoor je het hebt gekocht? Al dat soort zaken tellen mee. Eventueel kun je ook een derde laten tekenen voor garantie. Bijvoorbeeld je ouders of een ander familielid.

Shoppen voor een hypotheek

Zeker sinds de economie na 2008 wat meer op slot is geraakt, is het handig om voor een hypotheek even te gaan shoppen. Oftewel iets verder te kijken dan alleen naar de bank waar je misschien al sinds je jeugd bij bankiert. De drie grootste banken sluiten veruit de meeste hypotheken af maar zijn vooral goed in de normale situaties. Een hypotheek voor ondernemers is een specialisme en dan bieden niet alle banken dezelfde mogelijkheden. Kijk dus ook eens naar (kleinere) verzekeraars en doe iets meer onderzoek voor je besluit dat je de beste oplossing gevonden hebt!

Een hypotheek in het buitenland?

De Engelse Limited wordt in Nederland populairder en ondernemers ondernemen steeds vaker over de grenzen. Het betalingsverkeer is internationaler geworden met de standaard invoering van de IBAN- en BIC-codes. Een beetje webwinkelier doet zaken via PayPal of heeft ook een zakelijke internetrekening in het buitenland. Een hypotheek bij een Duitse, Engelse of Belgische aanbieder kan dan ook zomaar tot de mogelijkheden gaan behoren. Ook al gebeurt het nog weinig, eigenlijk is er niets op tegen. Waarom niet?