e-boekhouden

Bill Gates: robots moeten belasting betalen

Bill Gates: robots moeten belasting betalen

De automatisering leidt ertoe dat robots steeds meer banen van mensen gaan overnemen. Maar als dat gebeurt, dan zijn er minder mensen die inkomstenbelasting betalen en komen overheden in de problemen, zo denkt Bill Gates. Hij pleit ervoor dat bedrijven die banen vervangen door robots, daar belasting voor zouden moeten betalen.

Door bedrijven die robots inzetten daarvoor belasting te laten betalen, kan de verspreiding van automatisering vertraagd worden. Ook kunnen er dan andere manieren van werkverschaffing worden betaald, zo zegt de Microsoft-oprichter. De filantroop wil bijvoorbeeld meer mensen aan het werken zien in scholen of de zorg.

Gates beredeneert zijn gedachte met het feit dat nu, als een mens werk doet in een fabriek, dat wordt belast met inkomstenbelasting, sociale premies en dergelijke. “Als een robot hetzelfde werk doet, zou die robot op een vergelijkbare manier belast moeten worden”, zo zegt hij. Hij is er geen voorstander van dat de inkomstenbelasting op die banen zomaar wordt opgeheven, want die maakt volgens hem deel uit van hoe we menselijke werknemers betalen. En die menselijke werknemers zijn volgens de miljardair weer erg nodig bij de zorg voor ouderen, het leiden van kleinere klassen en het helpen van kinderen met speciale behoeften.

Europees Parlement wil geen belasting op robots

Het Europees Parlement wees echter vorige week een belasting op robots af. Ook minister Asscher van Sociale Zaken liet vorig jaar al weten niks te zien in een extra belasting op robots. Wel wil hij nadenken over hoe men in de verhouding tussen kapitaal en arbeid iets terug kan geven aan de samenleving.

Gerelateerde berichten