Zakelijke energie

Als ondernemer kun je veel kosten zakelijk opvoeren, waaronder de energienota. Toch is zakelijke energie lang niet altijd voordeliger. Daarnaast zijn er nogal wat voorwaarden waaraan je moet voldoen om de energiekosten zakelijk te mogen opgeven. In dit artikel lees je vanaf welk punt een zakelijk energiecontract voordeliger is en waarop je moet letten.

Heb jij een groot bedrijfspand of is jouw bedrijf een grootverbruiker van energie? Bijvoorbeeld omdat je machines of apparatuur hebt draaien en allerlei zaken produceert? Dan bieden energieleveranciers met zakelijke energie vaak betere tarieven.

Voor ondernemers die vanuit een thuiswerkplek werken, is het minder duidelijk of ze beter uit zijn met een zakelijk of particulier energiecontract. Zakelijke energietarieven lijken op het eerste gezicht vaak voordeliger. Dit komt omdat deze tarieven worden weergegeven zonder btw. Wil je een goede vergelijking maken, dan is het dus belangrijk om de juiste bedragen met elkaar te vergelijken. Neem je de btw wel mee, dan is zakelijke energie meestal pas echt goedkoper als je een grootverbruiker bent.

Let op de voorwaarden

Naast de tarieven spelen ook de voorwaarden vaak een grote rol. Om te beginnen fiscaal gezien: ook al heb je een zakelijk contract, dit betekent niet dat je zomaar alle energiekosten zakelijk kunt opvoeren. Als je vanuit huis werkt, en dit ook kunt aantonen, mag je alleen het gedeelte van de energiekosten zakelijk wegschrijven dat je ook aantoonbaar zakelijk gebruikt. Het type contract maakt hierbij niet uit, het geldt dus zowel bij een zakelijk als een particulier contract.

Een ander punt om op te letten, is dat een zakelijk contract stilzwijgend mag worden verlengd. Bovendien zijn energieleveranciers voor zakelijke energie niet verplicht om een bedenktijd van veertien dagen te hanteren. Wel zijn er steeds meer leveranciers die zakelijke kleinverbruikers hetzelfde behandelen als consumenten, maar dit zijn ze wettelijk gezien niet verplicht.

In tegenstelling tot consumenten worden zakelijke afnemers minder beschermd vanuit de overheid. Stel dat je als consument je energiecontract voortijdig wilt beëindigen, dan is wettelijk bepaald dat de energieleverancier een boete van maximaal 125 euro per product mag opleggen. Voor zakelijke afnemers gelden deze limieten niet, waardoor de boete kan oplopen tot honderden euro’s.

Deze opzegvergoeding kun je zien als een boete voor het niet nakomen van je contract. Bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract teken je er namelijk voor dat je een bepaalde periode klant blijf. Op basis van deze afspraken koopt de leverancier de benodigde energie in. De kosten die de leverancier maakt bij het wegvallen van een afnemer wil hij dan ook verhalen op de betreffende klant.

Wanneer betaal je een opzegvergoeding?

In principe zijn er twee situaties waarin je bij het aangaan van een zakelijk energiecontract een opzegvergoeding moet betalen: bij het switchen naar een andere leverancier gedurende de looptijd van het contract en bij het beëindigen van je bedrijf voordat het contract is uitgediend.

Wil je overstappen maar wil je voorkomen dat je een boete moet betalen, dan moet je dit doen tijdens het switchvenster. Elke zakelijke leverancier heeft in zijn contract een dergelijke periode van een aantal maanden opgenomen waarin hij kan wachten met het laten ingaan van het nieuwe contract. Hoe lang deze periode is, verschilt per leverancier. Dit kun je nagaan in de algemene voorwaarden.

Wanneer kies ik voor zakelijke energie?

Wat (fiscaal) aantrekkelijker is, hangt grotendeels samen met het verbruik. Als zakelijke kleinverbruiker krijg je de beschikking over een elektriciteitsaansluiting van maximaal drie keer tachtig ampère voor stroom. Ter vergelijking: de meeste particulieren hebben een aansluiting van drie keer vijfentwintig ampère. Het type aansluiting is tevens bepalend voor de netbeheerkosten. Hoe groter de aansluiting is, des te hoger deze netbeheerkosten zijn. En dat terwijl je deze grotere aansluiting misschien helemaal (nog) niet nodig hebt.

Voor de meeste kleine ondernemers zijn particuliere energiecontracten iets gunstiger, onder meer vanwege de welkomstpremies/actietarieven die aanbieders in deze concurrerende markt veelal geven. Pas wanneer je écht veel energie gaat verbruiken, bijvoorbeeld omdat je aardig wat machines gebruikt, is een zakelijk contract voordeliger. Gebruik je alleen een laptop of computer, dan red je het makkelijk met een consumentencontract. Ben je een grootverbruiker of heb je een kantoorpand, dan kom je al snel uit op een zakelijk pakket.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten